måndag 6 juni 2016

Ramslök, citron & jordgubbar



I senaste numret av Lantliv Mat & Vin finns ett recept på en Jordgubbsgazpacho av systrarna Eisenmann, det receptet som jag fastnade i direkt när jag öppnade magasinet. Jag som älskar att ha jordgubbar i allt! Som en vanlig klassisk gazpacho plus jordgubbar! Helt ljuvlig, det magasinet är värt att köpa bara för det receptet!






Jag hade tänkt att göra den till midsommar men jag gjorde den redan igårkväll när vi hade middagsgäster.










Duka inne eller ute..... Igår blev det inne.












Cocktails ute i blåsten.








Pimientos de padron sommarfavvo till drinken. Jagt skulle nog kunna äta bara ett berg av såna här små grillade paprikor till middag!





Till jordgubbsgazpachon hade vi ett fröknäcke med färskost smaksatt med ramslök.


Smaksätt 300 g färskost med 12 finhackade ramslöksblad, rivet skal av en citron, 1 rågat krm starkt paprikapulver, en stor nypa flingsalt och dra några varv med svartpepparkvarnen, blanda!



Till varmrätt grillade vi kyckling,


Citron- & ramslöksmarinad till kyckling.

2 dl rapsolja av god kvalitet
15 finhackade ramslöksblad
2 stora citroner, saften från två, rivet skal från en
2 finhackade schalottenlökar
2 stora nypor flingsalt
nymalen svartpeppar

Blanda allt till marinaden, marinera kycklingen minst 2 timmar.

I dessa marinadmängder marinerade jag 3 kg kycklingfilé.





Tillbehör; ugnsrostade svartrötter. Tips om du vill förbereda dem och skala och skära så lägg dem i en skål med mjölk så blir de inte bruna! Ugnsrosta dem sen i olivolja och flingsalt, lägg upp på ett fat och klipp över massvis av basilika eller bladpersilja! Svartrot är min favorit bland rotfrukter!






Till kycklingen hade vi också ett ramslökssmör; smaksätt 250 g smör med 15 finhackade ramslöksblad, rivet skal från en halv citron och rejält med flingsalt, vispa med elvisp. Sen brukar jag portionera ut i små portionsformar.








Ramslöksdressing till grönsallad med jordgubbar, blanda 6 finhackade ramslöksblad med saft och skal från en citron, 1/2 dl olivolja, 3 tsk vatten och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.



En stor sallad på gröna blad och massor av jordgubbar passade också fint till citronkyckling, svartrötter och ramslökssmör! Lägg upp önskade mängder gröna blad på ett stort vackert fat, gärna ruccolamix när du ska ha jordgubbar till! Dräll över en  ramslöksdressing (se ovan) och toppa med massvis av jordgubbshalvor!




Igår dekorerade jag all mat med de sista syrenblommorna jag fann i trädgården, om jag anstränger mig till max skulle jag möjligtvis kunna kanske göra en liiiiten sats syrénsaft idag, har inte hunnit det i år.








En tårta fick bli det lilla söta efteråt,


Jordgubbstårta på mandelbotten med citronkola.

3 äggvitor från 3 stora ägg
1 1/2 dl mandelmjöl
50 g hackad mandel
2 dl florsocker

Kolaglasyr
1 1/2 vispgrädde
3/4 dl strösocker
3/4 msk sirap
rivet skal från 1/2 citron

smör & ströbröd till formen

Vispgrädde och jordgubbar och myntablad

Vispa äggvitorna till ett hårt skum, blanda de torra ingredienserna och vänd ned i skummet.
Smöra och bröa en rund form och bred ut smeten i den. Grädda i 175 grader i 20 minuter.

Blanda ingredienserna till kolaglasyren i en kastrull och koka ihop till en kräm, bred på kakan.

Innan servering lägg på vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker massvis av jordgubbar och så myntablad överst.







































Hallå där! Vilken helg det har varit! Fullt ös förstås men idag ligger Ärtan och jag ute vid poolen och latar oss, Pärlan spelar fotboll såklart och J är med och supportar, Sessan har susat på lägerskola med sin klass så jag var uppe tidigt och bakade pajer till hela klassen.
Vi hade tänkt åka och titta på Pärlan vi också men beslöt att ta det lite lugnt här hemma idag och ladda lite för en galen vecka som kommer nu med alla avslutningar. Har varit lite av den lugna varan för mig på sista tiden... Jag promenerade själv hem från ett helt magiskt party som hölls i en ruin i närheten i lördags natt.... J hade dragit nitlotten så att säga och var och städade efter marathon med Pärlans klass, medans jag förlustade mig på sommarfest! Iallafall så tänkte jag på nattliga promenaden hem att jag varit lite dålig på det sista tiden att iallafall lite vara här och nu...  Just kanske också för att jag just då var det, underbar liten promenad i flipflops, heelsen i stråväska, festljud på avstånd, att gå längs stranden...Sommarkänsla deluxe! Mer av den tack! Ärtan är inne och fixar klämmackor till oss har beställt en med mycket paprika sen äter vi alla godsaker som är kvar och suger ut allt ur denna nationaldag!


                                                                        Kram Jenny

11 kommentarer:

  1. Wooooo så gottit,vackert,trevligt & myyyysigt ❤️ ....
    /Kram finaste från lilla mig i sommarsolpaus hihi

    SvaraRadera
  2. Vilken mysig och framförallt god kväll, så mycket gott i bjöd på. Det finns ju så fantastiskt många underbara råvaror säsong just nu och det gäller att frossa!
    En fin vecka önska vi dej,
    kramar

    SvaraRadera
  3. Så mycket gott och gazpacho med jordgubbar låter mycket fräscht. Kram och ha en fin vecka!

    SvaraRadera
  4. Men så mycket gott och så fint du fotat alla härliga rätter. Du skulle ju vara matkreatör.
    Kram Helena

    SvaraRadera
  5. Jag har sagt det förr. Jag älskar din blogg! Du bjuder alltid på så underbara bilder och recept och ditt hem, den utsikten... OMG! SÅ VACKERT!

    Kram Anna

    SvaraRadera
  6. Gott och vackert som alltid när du är i farten, Jenny! Det måste bli en receptbok någon gång!!!! Jag är den första att köpa! =)
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  7. Oj, så mycket gott! Jag kan tro att dina gäster blev nöjda, mätta och belåtna!
    Ha det gott!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  8. Så fint ni har det!! Och så mycket god mat!

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  9. Så fint ni har det!! Och så mycket god mat!

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  10. Så otroligt mycket gott som alltid... Jag kommer kika in hos dig imorrn igen för då ska jag fixa lite mat här hemma till några nära o kära.. det får bli lite av dina recept tror jag bestämt... :)
    Hoppas allt är bra med dig och att du har en fin kväll.
    Stor varm kram
    Jessica

    SvaraRadera
  11. Vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig. Men alltså, hur gott och fint kan du bjuda på ? heja dig Jenny.. Kraaam Pia

    SvaraRadera