torsdag 9 juli 2015

Blå sommartextilier

Godmorgon, just vaknat eller ja för ett tag sen då för det tar ju ett tag att göra ett inlägg! Här har hela familjen börjat sova oförsvarbart länge på mornarna..... Fast nu är vi igång allesammans!









Förra veckan så var vi på Stora Möbelvaruhuset och bunkrade en massa mjuka saker.














Täcken och kuddar och lakan i blåvitt randigt till sommarens äventyr till havs.





Mjuka grå filtar till långa sommarkvällar.





Och ser ni! Jag har också äntligen lyckats lägga vantarna på lilla runda bastmattan från HM home. Den som har varit typ slut i webshopen redan innan den kommit in, plötsligt fanns den när jag gett upp och slentrianmässigt kollade in under midsommarhelgen! Älskar den! Jag har ju annars knappast några mattor alls härhemma!










Och på tal om att fynda textilier så vill jag också ha en Nettobutik i mina hoods!!

Jag fick två sådana här fina blåvita kviltar av min mamma i sommarpresent, för i min lilla Hometown finns en butik. De ligger i korgar i vardagsrummet och väntar på de där långa sommarnätterna på altanen som tvekar lite.

Nog för att de är snygga där men jag vill ha värme nu! En av dem följde iallafall med oss till Skansen i förrgår och gjorde vårt allsångsmarathon lite mjukare, bra platser kräver många timmar där! Men vi har det som en liten sommartradition flickorna och jag, en gång varje sommar. Ganska mysigt ändå att sitta där med picknickkorgen.




Andra mjuka sommarsaker som hittat hit är fyra små blå kuddar med grovt virkad framsida, fynd från HM home för bara några tior styck, också tänkta att ha ute men jag låter alltid det vara svävande sommartid ute och inne, sakerna ska passa både och.





Och egentligen att skriva somrigt om det blåa, här är det blå toner hela året ju. Min älsklingsfärg. Och igår gjorde vi en utflykt till Outleten  i regnet, egentligen för nya träningsskor, mina är så slitna så det ser råttätna ut. Så fyndade jag mer blåvitt mjukt och fint. Och ja det blev träningsskor också!






Dagens lunchtips är en helt vanlig grekisk sallad som jag plussar på grillad paprika och även grillar hälften av tomaterna som ska vara i salladen, alltså hälften av tomaterna grillade i ugnen tills de skrumpnar ihop och hälften av tomaterna behålls naturella. All paprikan grillas däremot! Förra sommaren så var det ceasarsalladen som fick sällskap av grillad paprika här och i år den grekiska!





Det grillade lyfter smakerna och det lite varma ljumna gör salladen mera matig att äta! Ny sommarfavvo här som vi redan lunchat på två gånger!










Iste är en annan favorit här, bara att dricka varma dagar och ibland att lyxa och dricka till lunchen.





Klicka här så får ni se hur jag gör mitt iste och även tips på en annan lätt och snabbfixad sommarlunch!




Avslutar med en bild från förra helgens fantastiska sommarvärme, då vi var ute i skärgården och premiärsov i våra nya blåvitrandiga täcken.


Ska idag fortsätta att putsa fönster, ser fram emot en dag av hemmafix i lugn och ro.

Och vi ska äta en riktig sommarhusmansklassiker här idag, grillade isterband med dillstuvade färkspotatisar.


                                                 Ha en fin dag!                   Kram Jenny





tisdag 30 juni 2015

Dinnertime at our place




Jag kände att jag inte riktigt kom in i sommarledighetsfeelingen.....

Vad kan vara bättre då än att bjuda in ågra grannbrudar på tjejmiddag?





Pyssla med middagsfixet hela dagen som att baka små rosa maränger till desserten redan tidigt tidigt innan någon annan vaknat.






Att ta riktigt god tid på sig med dukning och dekoration.










En av mina senaste loppisälsklingar är denna vita porslinsbricka. Just nu med gamla snapsglas med hundkex i.






Vågade inte duka ute, så det fick bli vid matsalsbordet med balkongdörren öppen. Det blev en kväll med både sol och regn. Drinken ute, som jag hade gjort av min syrensaft blandat med Schweppes lemon och spetsat med gin. Nästa år kommer det att bli trippel sats av syrensaft här!






Marängerna blev till en sviss med jordgubbar, blåbär, dajm och chokladsås.





Kvar står nu blommorna från dukningen i grupp på bordet. 



 
 
 
Farligt att ha kvar skålar med pinfärsk lakrits som blev över, munnen full i detta nu...
 
 
 



Igårkväll däremot familjemiddag. Svajjigt väder, planen var chorizosoppa. Men hoppet finns ju om en solig kväll på altanen så utifall att det skulle bli så...






 fanns det majskolvar att grilla som tillbehör till soppan.











Det blev en solig kväll!











Långt middagsfix igår också med brödbak.










Mitt favoritbröd gör skäl för sitt namn "Ett fantastiskt bröd" (Anna Bergenström) Receptet här.











Rabarberpaj, här är receptet på min bästa.




Ingen sommarmiddag utan ett parti av Majas trädgårdsspel hos oss. Ett sprillans nytt igår då vi slitit ut det gamla!





Vardagsmiddag extra allt, avslutades med massvis av biggaråer.





Nu mot dagens mission, putsa fönster. Aptråkigt men jag tar det easy med en kaffe och en skål bigarråer vid min sida!


                                                       Kram Jenny





tisdag 23 juni 2015

Tinas Sommar







En ny kokbok har flyttat hem till mig! Tinas sommar, Bonnier fakta.




Första receptet jag provade var, Inlindad fläskfilé, sötsyrlig paprika med oliver och salladslök och ärtguacamole.




Mest för att jag älskar paprika i alla former och tyckte att det lät som ett fantastiskt tillbehör.




Det var det också! Paprikan får en underbar smak av äppelcidervinäger och honung. Ny favorit hos både mig och J.




Supervacker grön vitaminkick är ärtguacamolen.












Supergod smak på köttet blir det av schalottenlök, kapris, dijonsenap och lufttorkad skinka.








Köttet funkar både på grillen och i ugnen, hoppas på grillen nästa gång.....




Så det lilla söta efteråt såklart!




Valde citronkola med vit choklad.....





Ljuvlig.





Citronkola med vit choklad

5 3/4 dl strösocker
Saft och skal från 3 citroner
125 g smör
350 g vit choklad
225 g kokosfett

1. Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila ned sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka tills temperaturen är 114 grader, här behöver du en stektermometer.
2. Tillsätt smöret i bitar och låt massan koka vidare tills temperaturen är 119 grader. Rör ner den vita chokladen och rör så den smälter.
3. Rör ned kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med massan. Häll upp den i två ca 25 cm långa brödformar eller i en mindre ugnsform och låt dem stå övertäckta i kylen i 1 dygn. Skär upp och förvara kolan i kylen.


Jättegoda! Jag slog in mina i Granits vaxade papper som jag är helt beroende av, det blev två gåbortspresenter i cellofanpaket med vackra band under midsommarhelgen plus massvis kvar till oss!

Förvara i kylen för att få den där härligt hårdsega känslan!




Tinas sommar rekommenderas! Jättehärlig att bläddra i och bara kolla runt som jag vill att en kokbok ska vara!

Jag gav en till min vän E också till hennes födelsedag!

Nu ska jag äta en sen frukost på altanen och senare idag blir det kanelbullebak med flickorna.



                                                                            Kram Jenny