söndag 11 oktober 2020

Sunday lunch and leftovers for meatfree Monday!

 





Jag tycker att de godaste vegetariska rätterna är de som lagas precis som en kötträtt så man får de goda tillbehören! Framförallt potatisrätterna, för jag älskar potatis!

Här har jag lagat en rätt där biffen är en Portabellosvamp istället!

Det var vår söndagslunch förra veckan och den var god i matlådan dan efter också, passar fint till meatfree Monday om söndagens mat var vego då för hos oss are Mondays for leftovers!









Portabellobiffar med krossad mandelpotatis, pepparsmör, sojasky,rödkålssallad & picklad rödlök.

4 port

2 Portabellosvampar/pers

Smör till stekning

Rökt paprikapulver, salt & svartpeppar från kvarn


Krossad mandelpotatis

25-30 små mandelpotatisar (ca 800 g)

smör i klickar

salt & svartpeppar från kvarn


Pepparsmör

ca 125 g rumsvarmt smör

1 tsk hela grönpepparkorn

1 tsk hela svartpepparkorn

1 knivsudd cayennepeppar

1 nypaflingsalt


Sojasky

1 1/2 dl vatten

1 dl japansk soja

1 tsk lantbuljong

1 msk honung


Rödkålssallad

2 nävar strimlad rödkål

2 nävar babyspenat

1 hårt päron i tunna skivor

2 nektariner i klyftor

drygt 2 msk torrostade kumminfrön


Citronpicklad rödlök

2 mindre rödlökar

1 pressad citron

några drag med saltkvarn

1 nypa råsocker













Börja med den picklade löken. Skiva löken tunt, lägg den i en skål - vänd runt med citronsaften, salt och socker, plasta in och låt stå och vila i kylen.

Tvätta mandelpotatisen, koka med skalet på i lättsaltat vatten. Den ska bli nätt och jämt klar. Lägg i en ugnsform, tryck till varje potatis försiktigt med en gaffel. Klicka över smörklickar och dra några drag med saltkvarn och svartpepparkvarn. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter, 250 grader.

Mortla pepparkornen lite slarvigt och blanda med en gaffel med det rumsvarma smöret, smaksätt med cayennepeppar och flingsalt. Lägg upp i små skålar eller formar. Dra lite med pepparkvarnen över som dekoration. Sätt en liten form med pepparsmör på varje tallrik när du dukar!

Blanda spenatblad med strimlad rödkål på ett fint fat, fördela päron- och nektarinklyftor över. strö över rostade kumminfrön.







Stek Portabellon i smör, krydda med salt, svartpeppar och rökt paprikapulver. Svampen behöver stekas ca 5 minuter per sida men vänd runt några gånger när du steker!

Lägg upp på fat! Vispa ihop skyn i samma panna värm på den och häll upp i en liten kanna!

























Godmorgon Söndag!

Plötsligt händer det, ett litet inlägg! 

Detta var vår söndagslunch för en vecka sen.

Vad ska ni göra idag? Jag har en sån söndag med en massa fix till kommande vecka, jobb och annat.

Men så underbart soligt, bara jag får ljus så! Och kaffe! Ska bära ner första kopparna till sängen här nu!


                                                                                    Kram Jenny




4 kommentarer:

  1. Alltid så kul att kika in hos dig och få matinspiration. Jag har sagt det förr , du borde göra en kokbok. Fina bilder som verkligen inspirerar. Kraaaaam Pia

    SvaraRadera
  2. YES! Ett litet inlägg från dig! 1000-Tack för det! Så mycket gott till svampen. Gillar vegomat.

    Ha en fin ny vecka! KRAM Anna

    SvaraRadera
  3. Åh, så gott det ser ut, det behöver inte alltid vara kött och jag älskar portabellosvampen använder den ofta.
    Ha en bra dag!
    Kram Birgitta

    SvaraRadera
  4. Hej vännen! Så mycket gott du lagat. Jag åt också portobello igår, mums!
    Ha en fin vecka, kram!

    SvaraRadera