tisdag 2 januari 2018

Laga frukost av det som finns hemma.

















Ni vet när man kommer hem och inte hunnit handla och så orkar man inte på morgonen eller ska iväg och inte ska handla utan äta slut på det man har.



























Här är resultatet av ett sådant frukostfix hemma hos oss, innan vi for till Hometown för att fira jul.













Bakpulverfrallor på mjölslattar

5 dl vetemjöl, här kan du byta mot slattar du har kvar. Jag tog vete-, vetemjöl special, lantbrödsmjöl, rågsikt, tom durum som egentligen är för långjästa degar men det funkade!
1 msk bakpulver
1 stor nypa flingsalt
1 1/2 msk chiafrön
1 dl havredryck
1 1/2 dl vatten
2 1/2 msk sirap

Sätt ugnen på 200 grader, blanda mjöl, bakpulver, salt och chiafrön.
Tillsätt havredryck, vatten och sirap och rör till en deg.
Forma bollar med mjöliga händer och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.

Servera nybakade!




















Frukostsmoothie med chiafrön, citron & ingefära.

6 dl lättmjölk
6 "blad" syltad ingefära
10 kuber fryst hackad spenat
7 dl frysta röda bär (röda vinbär, jordgubbar, hallon)
saften av 1 citron
2 msk chiafrön

Tina spenat och bär, inte riktigt helt. Mixa allt utom chiafrön som du rör i sist.




























Inget för flickorna dock visste jag på förhand så en barnslig variant till dem på en slatt banan- och vaniljyoghurt och jordgubbar. Jag och J älskade dock denna spritsiga smoothien med ingefäran och citronen!












Yoghurtvarianten till kräsna girls.













Tomater hemma? Blir jättegoda ugnsbakade  i halvor med en nypa råsocker och en nypa flingsalt on the top på varje halva, baka i ugnen, 225 grader. Sätt in först av allt så kan de stå där hela frukostfixet.













Om ägg finns hemma supergott till icke vändstekta!













HP-sås en kylskåpsräddare och bara så gott ibland! Här till äggen, tomaterna och gammal frysskadad frukostkorv!












Godmorgon,
Nytt år, ingen självklarhet att bloggen följer med mig in i 2018 men ändå den får hänga med ett tag till har jag ändå landat i. 

Några dagars jullov kvar för min del och jag ska bara tanka energi, en halv dag får gå till att fixa inför terminstartens planeringsdag men det får vara det enda måstet. 

Lite hemmafix också för det har det blivit alldeles för lite av under 2017. Mer inredningsfix önskar jag mig under detta året.

Idag tänker jag att jag och flickorna ska göra något alla tillsammans, J har susat iväg på jobbresa.


Här sover alla fortfarande till och med hunden, jag är redan i full gång med min dag dock och har varit på pilateslektion, bara jag och min vän M där så det blev som en lyxig privatlektion. Pilates är en av mina älsklingssaker att göra så mer av det också under detta året.



Önskar alla ett alldeles underbart nytt år!



                                                                Kram Jenny


lördag 16 december 2017

Massvis av smörkola







Jag har kokat fyra jättesatser med smörkola i olika smaker, bara en här hemma dock annars hade jag väl mer eller mindre bott i skafferiet!











Förra året blev det Blommig smörkola med havssalt, receptet till den här.



Årets kola utgår från samma bas, för det är mitt bästa recept på smörkola, men i år blev det, Citronkola med blåklint och blå vallmo.




















Byt bara ut smaksättningen som du tillsätter på slutet mot; rivet skal av en stor citron, 1 msk blå vallmofrön och 2 msk mortlade torkade blåklintsblad, 1 rejäl nypa flingsalt. sen toppar med blommor och flingsalt och om du vill lite till citronskal.












Vi har haft julmarknad på jobbet, så därför dessa galna mängder! Jag gjorde båda dessa smaker plus improviserade en till, Mintkola med lakritskross. Samma bas men smaksätt med pepparmintsarom på slutet, smaka dig fram med små kulprov då så du inte bränner ihjäl dig! Men det går mera mint än man tror för att få bra mintsmak! Sen toppa med 3/4 påse mortlad turkisk peppar och lite flingsalt!


























Godmorgon vänner,
massvis av kola och massvis av kransar av eucalyptusblad har det blivit, lite julklappar har shoppats och slagits in, galna mängder choklad på jobbet som alltid i dessa tider, julbord med Js familj på ett slott mittemellan Stockholm och Oslo så vi kunde mötas halvvägs. Det är mina juliga saker i år, inte så mycket och inte så mycket julfeeling. 
Idag blir det en väldigt julig tradition, så då kanske det kommer lite mera. Årets Vaxholmstur, varje år alltid samma sen mååååånga år. Jag och tre vänner tar båten till Vaxholm, äter lång frukost, superlång vinlunch, långfikar, däremellan shoppar vi i de få butiker som finns och innan båten går hem rundar vi av med barhäng. Idag ösregnar det här, det har det också gjort de flesta åren, så det är också lite tradition! Eftersom alla julhandlar i city så är det väldigt lite folk där också. En lugn dag med andra ord, fokus ligger på att äta och dricka, några julklappar med sig hem är en bonus!

Och imorgon blir det glögg hos vänner så en fin gåbortspresent ska jag i alla fall shoppa idag!


Dags att sätta fart, but first coffee!

Trevlig helg!                           


                                                                                            Kram Jenny




måndag 27 november 2017

Snabblagat till veckan















Den här hösten har det snurrat på och jag har inte direkt haft tiden att vara så kreativ i köket! Här är iallafall en liten rätt som kommit till hos mig under senhösten och som är mitt snabba middagstips till er till veckan!













Ett nytt favvotillbehör är blomkålsris! Sen är det en varm sås till den här rätten, varma såser ska det vara såhär års. Lite comfortfoodkänsla fast i snabbvariant!












Stekt kyckling med blomkålsris, limesås och fruktig fetasallad.

4 personer.

1 blomkålshuvud och även blasten ska användas! 
(Jag tog ett jättestort och det höll sig superfräscht i kylskåpet att plocka fram som tillbehör till typ allt i flera dagar)
1 paket (ca 800 g)2 delad kycklingfilé 
smör till stekning
1/2 dl ljus soya + 1/2-1 dl vatten
flingsalt & svartpeppar från kvarn


Limesås

3 dl creme fraiche
1 lime, skalet + saften
1/2 ekologisk kycklingbuljongtärning
1 1/2 msk flytande honung flingsalt & svartpeppar från kvarn

Fetasallad med frukt.
3 kiwi
250 g gröna vindruvor
1 liten rödlök
1/3 isbergshuvud
1 stor näve bladspenat
1 näve blåbär
150 g fetaost














Skär loss blasten från blomkålshuvudet i ganska grova bitar, skölj och lägg åt sidan.
Riv blomkålshuvudet på den grova sidan av rivjärnet. 
Koka upp en stor kastrull med vattnet, precis innan ni ska äta släpp ned blomkålsriset i det kokande vattnet i ca 10 sekunder.
Strimla isbergssallad och skölj och slunga den tillsammans med babyspenaten. Skala och klyfta kiwin, skala löken och skiva tunt, skölj och halvera vindruvorna. Fördela sallad, spenat, kiwi, rödlök och vindruvor på ett fat. Toppa med smulad fetaost och sist blåbären.
Stek kycklingen gyllene i smör, salta och peppra, låt den sedan bli genomstekt med en skvätt ljus soya och en skvätt vatten under lock i stekpannan.
Blanda alla ingredienser till såsen i en liten kastrull och värm upp den. 
Stek blomkålsblasten i smör, salta och peppra, ha koll den ska ha kvar mycket tugg motstånd!
Lägg ut den på ett fat så att du sedan kan lägga blomkålsriset i mitten av blasten!
Servera allt tillsammans!


































Godmorgon nya vecka,
Den första adventsveckan är det också dessutom. Har ni börjat med en massa advents- och julfix? Det har inte riktigt jag. Fast jag fick lite julfeeling igår när mamma och jag gick på stan och shoppade julklappar hela dan. Tre julklappar som stod på listan blev avbockade så det var bra, vi köper inte så mycket, några få saker som man behöver med lite extra lyxig känsla. Mötte sen upp vänner för att runda av helgen med söndagsdrink och tapas!
Men nu dags att ta tag i en To do list för veckan som är låååååång! Men det blir mera julkänsla idag, eftersom mina föräldrar är här uppe hos mig och min syster så blir det pepparkaksbak efter jobbet och pizzamiddag för storfamiljen, så en lyxig måndag.


Tack alla som tittar in och tack för era kommentarer! Ha en fin vecka allesammans!



                                                                    Kram Jenny

fredag 10 november 2017

Första med saffran







Galet sugen på saffransbullar men inte tid med ett helt bullbak!













En liten butterkaka då kanske,













Butterkaka med saffran.

1/2 pkt jäst
2 påsar saffran (1.0 g)
2 rejäla nypor flingsalt
75 g rumstempererat smör
2 1/2 dl 3 % mjölk
1 ägg
7 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
vanilj från kvarn

Fyllning
 75 g rumsvarmt smör
3/4 dl mandelspån
1/2 dl råsocker
1 msk mortlade kardemummafrön
vanilj från kvarn

1 uppvispat ägg och pärlsocker till topping.

Glasyr
1 dl florsocker
kallt vatten, 1/2 -2 tsk

Stöt saffranet med en av saltnyporna. Smula jästen i en degbunke, tillsätt det mjuka smöret i klickar, sockret plus en nypa flingsalt och några drag med vaniljkvarnen.
Värm mjölken fingervarm, tillsätt det stötta saffranet och häll över jäst-socker-smör-salt-vaniljblandningen. Rör tills det löser sig, tillsätt ägget och rör. Rör sedan ned mjölet och arbeta till en deg. Låt jäsa dragfritt under bakduk i 45 minuter.
Kavla ut på mjölat bakbord, bred på smör, strö på mandelspån, råsocker, stött kardemumma och vanilj från kvarn. Rulla, skär i bitar och lägg i en smord rund ugnsform med avtagbara kanter.
Jäs i 45 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker, grädda sen mitt i ugnen ca 20-25 minuter ev med folie över sista 5 minuterna så att den inte blir för mörk på ytan.

Låt kallna helt och lägg upp på ett fat, blanda glasyren, 1/2 tsk kallt vatten i taget tills lagom konsistens, Ringla sen över butterkakan med sked. 




















Godmorgon i gryningen, det är fredag och bästa dagen på veckan börjar med pilateslektion som tisdagar och fredagar gör för mig. Underbar start som inte stjäl tid från något annat och på så sätt blir av, plus att jag har blivit helt beroende av pilates lika mycket för själen som för kroppen. 
I tisdags försov jag mig, inte så bra känsla, satte tonen för den dagen och kanske lite för hur den här veckan har varit, helt upp och ner på en del sätt. Men idag är det fredag och jag ska på ett superkul jobbmöte som avslutning på veckan och på fredagsmyset ska vi samla oss runt fonduegrytan! Gammal goding! Om du vill baka i helgen så blev jag mycket nöjd med denna butterkakan som kom till här förra helgen och imorgon kanske det blir lite bakning igen. På söndag ska jag lyxa på Spa med grannfruarna, en födelsedagspresent till en av dem!
Vad ska ni göra denna weekend?

Nu ska jag dra i mig sista kaffet, hoppa i tajtsen, inte glömma väskan med jobbklänning och strumpbyxor, vill inte jobba i tajtsen just idag!

Happy Friday!







                                                                       

                                                                                            Kram Jenny

onsdag 1 november 2017

Massvis av korv......





......som inte hann grillas under sommaren fyller vår frys.
Vi har börjat med en ekolåda med närproducerat ekologiskt kött, massvis av korvar från dessa lådor har liksom blivit kvar.









Det är som att ingen här i vår familj vill äta korv längre, oavsett om den är reko på alla sätt som dessa. 










Iallafall så har det blivit två nya rätter med en del av alla dessa korvar som kommit till i mitt kök, när jag plötsligt haft så mycket tid över så det räckt till kreativitet, laga, styla, fota, och inte minst städa upp efter att ett nytt recept kommit till!


















Första är en pastasås gjord på själva korvfärsen bara!



Chorizopasta

800 g färsk chorizo
500 g pasta gärna Barillas Orecchiette till denna rätt!
2 schalottenlökar
3 färska tomater, skuren i tärningar
1 röd paprika, strimlad
1 burk krossade tomater av god kvalitet
1/2-1 dl vatten
1 msk Ajavar Relish
smör till stekning
1 burk stora kapris (180 g avrunnen)

Tillbehör, selleristavar

Skrapa färsen ur korvarna, skala och finhacka schalottenlökarna. Fräs korvfärsen hårt med löken i smör. Tillsätt tomattärningar, strimlad paprika, tomatkross och Ajvar, låt koka ihop, späd med vatten till lagom konsistens och värm såsen till kokhet som jag tycker att en pastasås ska vara! Smaka av med salt och några varv med svartpepparkvarnen. 
Häll upp nykokt aldentepasta i en fin skål, häll över såsen, Fräs på kaprisen snabbt i en skväätt olivolja. Toppa med de frästa kaprisarna. Servera med nyriven parmesan och selleristavar.


















Gillar verkligen att bara använda färsen såhär till en pastasås. 


















Färska korvar med sötpotatispommes, caprese med gula tomater och fikon och grillad paprikasås.


Färska salsicca- och chorisokorvar, beräkna efter hur många ni är!

Sötpotatis, jag brukar ta två stora till vår familj på 5, men då är inte alla så förtjusta...

olivolja och flingsalt till pommes.

Korvarna grillas på grill eller steks i grillpanna!

Skär potatisen i tunna stavar, lägg upp på plåt, ringla över olja och strö över flingsalt. Kör på varmluft 225 grader. Håll koll!

Synka tiden med tillbehören!









Caprese med gula tomater och fikon.

4 mozarellabollar
6 blå fikon
300 g bärnstenstomater
1 näve basilikablad

dressing
1 msk mangobalsamico
1 msk olivolja
1 knivsudd sambal oelek
saft av 1/2 lime
1 nypa flingsalt
1 nypa råsocker
svartpeppar från kvarn

Skär mozarella, fikon och tomater i skivor, varva snyggt på ett fat, blanda allt till dressing, dräll över, toppa med basilikablad.



















Sallad med honungsdressad spetskål.

2 nävar strimlad spetskål
2 nävar babyspenat
1 ask (125 g) hallon

1/ msk olivolja
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk flytande honung

Vispa ihop olja vinäger och honung gnugga in ordentligt i den strimlade spetskålen, varva med sköljd och slungad babyspenat på ett fint fat, toppa med hallonen.










Grillad paprikasås.

4 röda paprikor
1/2 kruka basilika
1/2 kruka persilja
1/2-1 dl olivolja
flingsalt, råsocker, svartpeppar

Grilla paprikorna i 225 grader på bakplåtspappersklädd plåt, den ska bli bubblig i skalet och börja svartna i kanterna. Låt svalna lite och mixa sedan med olja och örterna. Smaka av med socker, salt och peppar.








Tre av fem älskar sötpotatischips och pommes, två är måttligt förtjusta, därför blir det också alltid en plåt gjorda på bakpotatis.













Jag älskar dem själv! Skulle kunna äta bara såna som en måltid!




















Duka lite fint med tygservetter och dricka vattnet i vinglas, på en vanlig tisdag eller onsdag. Har verkligen anammat det denna höst då vi mer eller mindre har gått omlott här hemma. Så när vi väl strålar samman på en vardagsmiddag så ska det vara lugnt och fint och gott..... Det har inte blivit så många såna vardagsmiddagar dock. 


Nu är det höstlov och idag ska jag njuta till max av en dag som sträcker ut sig helt blank framför mig ända fram till kvällens pilateslektion börjar är jag helt obokad! Sessan har nyopererat knä så därför blev det inget äventyr bokat detta lov. Det kändes i och för sig som om vi behövde det, så det blev bra och nu ska jag dricka mera kaffe!


                                                                            Kram Jenny