onsdag 1 november 2017

Massvis av korv......





......som inte hann grillas under sommaren fyller vår frys.
Vi har börjat med en ekolåda med närproducerat ekologiskt kött, massvis av korvar från dessa lådor har liksom blivit kvar.









Det är som att ingen här i vår familj vill äta korv längre, oavsett om den är reko på alla sätt som dessa. 










Iallafall så har det blivit två nya rätter med en del av alla dessa korvar som kommit till i mitt kök, när jag plötsligt haft så mycket tid över så det räckt till kreativitet, laga, styla, fota, och inte minst städa upp efter att ett nytt recept kommit till!


















Första är en pastasås gjord på själva korvfärsen bara!



Chorizopasta

800 g färsk chorizo
500 g pasta gärna Barillas Orecchiette till denna rätt!
2 schalottenlökar
3 färska tomater, skuren i tärningar
1 röd paprika, strimlad
1 burk krossade tomater av god kvalitet
1/2-1 dl vatten
1 msk Ajavar Relish
smör till stekning
1 burk stora kapris (180 g avrunnen)

Tillbehör, selleristavar

Skrapa färsen ur korvarna, skala och finhacka schalottenlökarna. Fräs korvfärsen hårt med löken i smör. Tillsätt tomattärningar, strimlad paprika, tomatkross och Ajvar, låt koka ihop, späd med vatten till lagom konsistens och värm såsen till kokhet som jag tycker att en pastasås ska vara! Smaka av med salt och några varv med svartpepparkvarnen. 
Häll upp nykokt aldentepasta i en fin skål, häll över såsen, Fräs på kaprisen snabbt i en skväätt olivolja. Toppa med de frästa kaprisarna. Servera med nyriven parmesan och selleristavar.


















Gillar verkligen att bara använda färsen såhär till en pastasås. 


















Färska korvar med sötpotatispommes, caprese med gula tomater och fikon och grillad paprikasås.


Färska salsicca- och chorisokorvar, beräkna efter hur många ni är!

Sötpotatis, jag brukar ta två stora till vår familj på 5, men då är inte alla så förtjusta...

olivolja och flingsalt till pommes.

Korvarna grillas på grill eller steks i grillpanna!

Skär potatisen i tunna stavar, lägg upp på plåt, ringla över olja och strö över flingsalt. Kör på varmluft 225 grader. Håll koll!

Synka tiden med tillbehören!









Caprese med gula tomater och fikon.

4 mozarellabollar
6 blå fikon
300 g bärnstenstomater
1 näve basilikablad

dressing
1 msk mangobalsamico
1 msk olivolja
1 knivsudd sambal oelek
saft av 1/2 lime
1 nypa flingsalt
1 nypa råsocker
svartpeppar från kvarn

Skär mozarella, fikon och tomater i skivor, varva snyggt på ett fat, blanda allt till dressing, dräll över, toppa med basilikablad.



















Sallad med honungsdressad spetskål.

2 nävar strimlad spetskål
2 nävar babyspenat
1 ask (125 g) hallon

1/ msk olivolja
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk flytande honung

Vispa ihop olja vinäger och honung gnugga in ordentligt i den strimlade spetskålen, varva med sköljd och slungad babyspenat på ett fint fat, toppa med hallonen.










Grillad paprikasås.

4 röda paprikor
1/2 kruka basilika
1/2 kruka persilja
1/2-1 dl olivolja
flingsalt, råsocker, svartpeppar

Grilla paprikorna i 225 grader på bakplåtspappersklädd plåt, den ska bli bubblig i skalet och börja svartna i kanterna. Låt svalna lite och mixa sedan med olja och örterna. Smaka av med socker, salt och peppar.








Tre av fem älskar sötpotatischips och pommes, två är måttligt förtjusta, därför blir det också alltid en plåt gjorda på bakpotatis.













Jag älskar dem själv! Skulle kunna äta bara såna som en måltid!




















Duka lite fint med tygservetter och dricka vattnet i vinglas, på en vanlig tisdag eller onsdag. Har verkligen anammat det denna höst då vi mer eller mindre har gått omlott här hemma. Så när vi väl strålar samman på en vardagsmiddag så ska det vara lugnt och fint och gott..... Det har inte blivit så många såna vardagsmiddagar dock. 


Nu är det höstlov och idag ska jag njuta till max av en dag som sträcker ut sig helt blank framför mig ända fram till kvällens pilateslektion börjar är jag helt obokad! Sessan har nyopererat knä så därför blev det inget äventyr bokat detta lov. Det kändes i och för sig som om vi behövde det, så det blev bra och nu ska jag dricka mera kaffe!


                                                                            Kram Jenny



14 kommentarer:

  1. Du milde så gott det ser ut! Du kan verkligen trolla med både korvar och grönsaker. Du ska veta att jag som vegetarian mycket väl hade kunnat äta mig mätt och go på allt grönt du skapat. Snygga foton bidrar förstås.
    Här finns också ett rejält korvlager. Mannen som är jägare(!) har nämligen för vana att lämna 20 kg älg eller vildsvin till en charkuterist och får då 40 kg tillbaka. Ganska kryddiga i grillkorvstorlek. Här lagar vi nästan bara vegetariskt så han tar ofta fram sina korvar när han är köttsugen. Eftersom ärtsoppan förstås också är vegetarisk så steks korvarna i slantar som tillbehör.
    Ha det gott
    /Anette

    SvaraRadera
  2. Inspirerande!!!
    Gillar korv.
    Underbara bilder!

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att allt både set tilltalande ut och låter väldigt gott. Vore synd om all korven skulle bli liggande...

    Kram

    SvaraRadera
  4. De där salladerna, mums !...skulle man kanske pröva att göra ;). Jag gillar verkligen sallader, men korv tyvärr är det ingen som gillar mer än jag och då helst utomhus, en grillade med bröd och gurksallad ;)). Gör sällan korv här hemma...dottern har flyttat hemifrån och är vegetarian, så där är det kört !...jag är flexitarian ;)). Äter kött ibland (fast någon dag varje vecka)...tycker bäst om sallader, skaldjur och fisk.
    Så fina bilder du har tagit också ;)
    Kram

    SvaraRadera
  5. Du lagar så mycket gott, tack för all inspiration. Kram!

    SvaraRadera
  6. Jisses så mycket smarrigt du delar med dig.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  7. Åh så gott det låter! Fina bilder som vanligt. :-)

    SvaraRadera
  8. Men så mycket smarrigt.
    Kram

    SvaraRadera
  9. Ännu ett recept som jag måste skriva ner. Älskar korv :) OCH sötpotatis...
    Fina matbilder också, du borde verkligen göra en kokbok!!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  10. Men åh så gott allt verkar! Jag gillar korv... Vi brukar göra en hamburgare där vi blandar nötfärsen med just färs från färska chorizos... Himla gott blir det!
    Ska nog testa den där pastan!
    Kram och trevlig helg!
    /Maria

    SvaraRadera
  11. Ja men det går i vågor det där med vad som går åt, i alla fall hemma hos oss i vårt kök. Pastasåsen med chorizosmeten låter ljuvligt god, precis vår smak. Och sötpotatispommes, vi älskar det. Prova dippa dom i lakritsaioli, så otroligt gott tillsammans.

    Hopas du får en fin vecka,
    kramar

    SvaraRadera
  12. Jag är inte heller någon korv människa. Men det när du tog ut färsen lät gott. Även sötpotatis är en favorit. Mysigt att ni fick lite återhämtning. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera