måndag 1 augusti 2016

En Starter & en Side dish

båda är med och till fisk så kanske inte tillsammans!

De är från två olika sommarmiddagar hemma hos oss, 











Startern är en Cheviche på Salmalax och räkor, lite gjord efter principen "Man tager vad man haver" /kylskåpstömning. Hade tänkt göra den lite annorlunda men jag hann inte kompletteringshandla innan mina middagsgäster skulle komma! Och våra vänner är vana att vara lite testkaniner här! J uppskattar inte alltid när ett nytt recept kommer till precis innan gästerna ska komma.....  Men så är det allt som oftast.







Cheviche 

8 personer

400-450 g salmalax
knappt 400 g skalade räkor
3 citroner (saften)
2 lime (saften)
1 mango
1 gurka
4 avocado
2 stora salladslökar
1 grön chili
1 röd chili
flingsalt & svartpeppar från kvarn

salladsblad, gärna Cosmopolitan
1 röd chili som dekoration

Tärna salmalaxen, vänd försiktigt ned laxkuber och räkor i saften från citronerna och limen. Skala, kärna ur och tärna gurkan, tärna mango och avocado (ett tips är att låta avocadokärnorna ligga kvar med det tärnade avocadoköttet så blir det inte missfärgat!)
Strimla salladslöken fint och kärna ur och finhacka chilin, den röda och den gröna. Vänd försiktigt ihop alltihopa med lax & räkor. Smaka av med flingsalt och svartpeppar från kvarn.

Kan stå till sig en stund om du har andra rätter att fixa! Vid servering, skeda upp i portionsskålar, stick ned ett salladsblad och dekorera med skivad röd chili!












Salladsbladet blir bra som sked!

Det jag hade velat komplettera denna med främst är koriander, men den blev god utan! En annan tanke var att blanda citrussaften med passionsfrukt!



All min koriander denna kväll gick åt till våra Beef Tacos som vi åt efter chevichen! Till min gröna Pico de Gallo salsa som är på gröna tomater, grön chili, gurka, bifftomater bla. Ja och så koriander då såklart!









 Det bästa den här sommaren har varit altanmiddagarna med familj och vänner. 








Förbereda med filtar så man kan sitta läääääänge....






Cocktailsen före.











En side Salad som passar till grillad tonfisk, mumsades en annan kväll här på altanen!






Side Salad till grillad tonfisk


6-8 portioner

1 rättika
1 knippa späda morötter
1 zucchini
1 knippa rädisor
1 gurka
2 nävar sugarsnaps
3 msk gräslök
1 kruka mynta
1 kruka thaibasilika
3 msk hackad gräslök
knappt 1 dl rostade sesamfrön
1 lime (saften)
flingsalt

Skala gurkan och zucchinin slarvigt så en del av det gröna är kvar, skala rättikan och skrubba morötterna, hyvla sedan långa smala remsor av dessa och blanda på ett stort fat. Ansa och skiva rädisorna och dela sugarsnapsen på längden. Blanda på fatet med bladen från thaibasilikan och myntan plus den hackade gräslöken. Pressa över limen, avsluta med rostade sesamfrön plus flingsalt.





Grön chilidressing.

1 grön chili, urkärnad och finhackad
1 1/2 lime, skal & saft
1/2 kruka finhackad koriander
2 finhackade salladslökar
1 dl olivolja
1 msk råsocker
1 msk fisksås
1 1/2 msk ljus soya
1/2 dl vatten

flingsalt

Vispa ihop alla ingredienser, smaka av med flingsalt.

Ringla över både tonfisk och sallad!












Jag använder nästan alltid tygservetter men kunde inte motstå dessa som ser ut som om någon spillt en burk koboltblå färg över.







Gazpacho, tröttnar aldrig på det.






Och idag går vi in i augusti, det känns konstigt. Lite ryckig sommar med mycket ändrade planer hit och dit. Men ändå underbar och den är ju inte slut ännu, jag tänker dra ut den in i det längsta!

Idag drar vi till havs, men först mera kaffe!



                                                                                 Kram Jenny




19 kommentarer:

  1. Så fina inlägg du gör, och maten!! Wow
    Och min spegel kommer från Rusta
    399-: ett fynd
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  2. Mumms så gottit & vilka underbara Foton ❤️ ...
    /Kram & ha en fortsatt härlig kväll!

    SvaraRadera
  3. Så mycket gott. Jag blir så sugen. Visst har det varit en ryckig sommar. Idag och igår har man fått springa ut emellan skurarna. Hoppas detvsnart blir bättre väder igen. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  4. Vilket härligt somrigt inlägg. Underbara bilder. Såg fantastiskt gott ut.

    SvaraRadera
  5. Du bjuder alltid på så mycket gott! 1000-tack för inspirationen.

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  6. Mums, vad gott. Sitter här och blir hungrig av att titta på din bilder. Ser fantastiskt gott ut.
    Ha en finfin tisdag.
    Kram Petra

    SvaraRadera
  7. Blir alltid hungrig när jag ser dina vackra bilder,
    tack för alla recept du delar med dig av, så mycket gott.
    Ha det fint !
    Kram Pia

    SvaraRadera
  8. Mm så gott. Jag har faktiskt aldrig ätit tonfisk merän på burk. Kram Anette

    SvaraRadera
  9. Mm så gott. Jag har faktiskt aldrig ätit tonfisk merän på burk. Kram Anette

    SvaraRadera
  10. Älskar din mat och matbilder, du är ett riktigt proffs. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  11. Tack för svaret om vad Salmalax är för något.
    Vad gott allt du bjuder på ser ut!
    Färsk tonfisk är en av mina favoriter, äter det ofta i Spanien, liksom gazpacho.
    Tack för all inspiration och vackra matbilder!
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  12. Åhh så gott! Blir sugen på allt...japp, nu vet jag vad vi ska äta på lördag! Tusen tack för tipsen :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  13. Men gud du är ju värsta kocken! Gissar att dina gäster stortrivs och alltid är nöjda med vad de serveras :) Tack för tipsen, verkar jättegott! Och vilka fina foton.

    Trevlig helg!

    Kramar aka

    SvaraRadera
  14. Gud så gott, du borde vara med i sveriges mästerkock :) kram

    SvaraRadera
  15. Men så gott det ser ut! Hittar många bra recept här, superbra!

    SvaraRadera
  16. Det var verkligen inte en dålig kylskåpstömning!

    SvaraRadera
  17. Härliga bilder och så gott det ser ut. Visst är det härligt med sommarmiddagar ute med vänner. Tycker sommaren varit väldigt lyckad i år med sina sköna kvällar. Men den här veckan har verkligen höstvindarna slagit till :-(. Kram Sofia

    SvaraRadera
  18. Underbara bilder som vanligt hos dig :) Hoppas du mår fint. Så härligt med dessa middagar ute. Eller att kunna ta med kaffekoppen ut på morgonen. Kan man fortfarande men behöver en filt ;) Men än är det sommar kvar, eller borde vara :) Njut av dagen <3

    SvaraRadera
  19. Får jag flytta in hos dig? Lite kollo kanske? Du har fantastisk smak, både på inredning och mat. Jag är så imponerad! 💕😘

    SvaraRadera