De är från två olika sommarmiddagar hemma hos oss,
Startern är en Cheviche på Salmalax och räkor, lite gjord efter principen "Man tager vad man haver" /kylskåpstömning. Hade tänkt göra den lite annorlunda men jag hann inte kompletteringshandla innan mina middagsgäster skulle komma! Och våra vänner är vana att vara lite testkaniner här! J uppskattar inte alltid när ett nytt recept kommer till precis innan gästerna ska komma..... Men så är det allt som oftast.
Cheviche
8 personer
400-450 g salmalax
knappt 400 g skalade räkor
3 citroner (saften)
2 lime (saften)
1 mango
1 gurka
4 avocado
2 stora salladslökar
1 grön chili
1 röd chili
flingsalt & svartpeppar från kvarn
salladsblad, gärna Cosmopolitan
1 röd chili som dekoration
Tärna salmalaxen, vänd försiktigt ned laxkuber och räkor i saften från citronerna och limen. Skala, kärna ur och tärna gurkan, tärna mango och avocado (ett tips är att låta avocadokärnorna ligga kvar med det tärnade avocadoköttet så blir det inte missfärgat!)
Strimla salladslöken fint och kärna ur och finhacka chilin, den röda och den gröna. Vänd försiktigt ihop alltihopa med lax & räkor. Smaka av med flingsalt och svartpeppar från kvarn.
Kan stå till sig en stund om du har andra rätter att fixa! Vid servering, skeda upp i portionsskålar, stick ned ett salladsblad och dekorera med skivad röd chili!
Salladsbladet blir bra som sked!
Det jag hade velat komplettera denna med främst är koriander, men den blev god utan! En annan tanke var att blanda citrussaften med passionsfrukt!
Förbereda med filtar så man kan sitta läääääänge....
Cocktailsen före.
En side Salad som passar till grillad tonfisk, mumsades en annan kväll här på altanen!
Side Salad till grillad tonfisk
6-8 portioner
1 rättika
1 knippa späda morötter
1 zucchini
1 knippa rädisor
1 gurka
2 nävar sugarsnaps
3 msk gräslök
1 kruka mynta
1 kruka thaibasilika
3 msk hackad gräslök
knappt 1 dl rostade sesamfrön
1 lime (saften)
flingsalt
Skala gurkan och zucchinin slarvigt så en del av det gröna är kvar, skala rättikan och skrubba morötterna, hyvla sedan långa smala remsor av dessa och blanda på ett stort fat. Ansa och skiva rädisorna och dela sugarsnapsen på längden. Blanda på fatet med bladen från thaibasilikan och myntan plus den hackade gräslöken. Pressa över limen, avsluta med rostade sesamfrön plus flingsalt.
Grön chilidressing.
1 grön chili, urkärnad och finhackad
1 1/2 lime, skal & saft
1/2 kruka finhackad koriander
2 finhackade salladslökar
1 dl olivolja
1 msk råsocker
1 msk fisksås
1 1/2 msk ljus soya
1/2 dl vatten
flingsalt
Vispa ihop alla ingredienser, smaka av med flingsalt.
Ringla över både tonfisk och sallad!
Jag använder nästan alltid tygservetter men kunde inte motstå dessa som ser ut som om någon spillt en burk koboltblå färg över.
Gazpacho, tröttnar aldrig på det.
Och idag går vi in i augusti, det känns konstigt. Lite ryckig sommar med mycket ändrade planer hit och dit. Men ändå underbar och den är ju inte slut ännu, jag tänker dra ut den in i det längsta!
Idag drar vi till havs, men först mera kaffe!
Kram Jenny
Så fina inlägg du gör, och maten!! Wow
SvaraRaderaOch min spegel kommer från Rusta
399-: ett fynd
Kramar/AM
Mumms så gottit & vilka underbara Foton ❤️ ...
SvaraRadera/Kram & ha en fortsatt härlig kväll!
Så mycket gott. Jag blir så sugen. Visst har det varit en ryckig sommar. Idag och igår har man fått springa ut emellan skurarna. Hoppas detvsnart blir bättre väder igen. Ha en fin kväll Kram Pernilla
SvaraRaderaVilket härligt somrigt inlägg. Underbara bilder. Såg fantastiskt gott ut.
SvaraRaderaDu bjuder alltid på så mycket gott! 1000-tack för inspirationen.
SvaraRaderaKRAM Anna
Mums, vad gott. Sitter här och blir hungrig av att titta på din bilder. Ser fantastiskt gott ut.
SvaraRaderaHa en finfin tisdag.
Kram Petra
Blir alltid hungrig när jag ser dina vackra bilder,
SvaraRaderatack för alla recept du delar med dig av, så mycket gott.
Ha det fint !
Kram Pia
Mm så gott. Jag har faktiskt aldrig ätit tonfisk merän på burk. Kram Anette
SvaraRaderaMm så gott. Jag har faktiskt aldrig ätit tonfisk merän på burk. Kram Anette
SvaraRaderaÄlskar din mat och matbilder, du är ett riktigt proffs. Kramisar Tina
SvaraRaderaTack för svaret om vad Salmalax är för något.
SvaraRaderaVad gott allt du bjuder på ser ut!
Färsk tonfisk är en av mina favoriter, äter det ofta i Spanien, liksom gazpacho.
Tack för all inspiration och vackra matbilder!
Ha en fin dag!
Åhh så gott! Blir sugen på allt...japp, nu vet jag vad vi ska äta på lördag! Tusen tack för tipsen :)
SvaraRaderaKram från Titti
Men gud du är ju värsta kocken! Gissar att dina gäster stortrivs och alltid är nöjda med vad de serveras :) Tack för tipsen, verkar jättegott! Och vilka fina foton.
SvaraRaderaTrevlig helg!
Kramar aka
Gud så gott, du borde vara med i sveriges mästerkock :) kram
SvaraRaderaMen så gott det ser ut! Hittar många bra recept här, superbra!
SvaraRaderaDet var verkligen inte en dålig kylskåpstömning!
SvaraRaderaHärliga bilder och så gott det ser ut. Visst är det härligt med sommarmiddagar ute med vänner. Tycker sommaren varit väldigt lyckad i år med sina sköna kvällar. Men den här veckan har verkligen höstvindarna slagit till :-(. Kram Sofia
SvaraRaderaUnderbara bilder som vanligt hos dig :) Hoppas du mår fint. Så härligt med dessa middagar ute. Eller att kunna ta med kaffekoppen ut på morgonen. Kan man fortfarande men behöver en filt ;) Men än är det sommar kvar, eller borde vara :) Njut av dagen <3
SvaraRaderaFår jag flytta in hos dig? Lite kollo kanske? Du har fantastisk smak, både på inredning och mat. Jag är så imponerad! 💕😘
SvaraRadera