fredag 3 juli 2020

Recept till en partybuffé











Äldsta har tagit studenten, Pärlan.

Efter en konstig, orolig och intensiv vårtermin så kom till slut en kavalkad av studentmottagningar i byn. Vår var sist ut och alla hade en galen tur med vädret, eftersom allt har varit utomhus.

Och vi fick ta igen lite av det sociala hänget som vi varit så galet svältfödda på!












PÄRLANS STUDENTBUFFÈ

*BloodyMaryshots (recept längre ner i inlägget)

*Strawberry fields salad med grillat surdegsbröd (recept längre ner)
*Ajvarmarinerad kyckling med nektarin (recept här)
*Teriyakimarinerad rostbiff (recept från Lantliv)
*Caprese med mango, chilidressing & rostat bovete (recept här)
 (recept rostat bovete här)
*Biffspett med ramslöksdipp (recept längre ner i inlägget)
*Kycklingsallad i blad (recept Anna & Fanny Bergenström)
*Salami med gul tomat & grillad nektarin)

Veg alternativ till biffspett och kyckling med nektarin

*Brie med tryffelhonung, ruccola & torkad jordgubbe (recept längre 
 ner i inlägget)
*Peanutbutter whoopies (Leila Lindholm)
*Jordgubbsmousse med krossad lakritskaramell (Systrarna Eisenmann)
*Chilichokladdoppade jordgubbar (här)
*Blommig smörkola med havssalt (Recept här)









BloodyMaryshots

drygt 30 små nubbeglas

12 dl tomatjuice
4 dl morotsjuice
3 grillade inlagda paprikafiléer från burk
2 vitlöksklyftor, pressade
Tabasco
Worchestersås

Selleri

Mixa paprikafiléerna och vitlöken med en skvätt tomatjuice, fyll på med resten av juicen och smaksätt med några droppar tabasco och en skvätt worchestersås.

Detta är en perfekt bufférätt att förbereda i god tid innan, du kan göra den 2 dagar innan och förvara i kylen, var försiktig med tabascon för den kommer fram mer i smak när denna står till sig! Blir godare om den står lite!

Mät dina glas hur höga dina selleristavar ska vara! Dessa kan du också skära dagen innan och förvara kallt under kallt fuktigt hushållspapper! 

Ha glasen utställda på en fin bricka så är det minimalt med jobb med denna dagen för festen!


















Strawberry fields salad med grillat surdegsbröd.

drygt 40 portionsglas (jag använde små återvunna sillburkar i glas)

2 stora påsar à 250 g mixad sallad ta späda sorter som maché och babyspenat
1 knippa färsk rödlök
ca 3 liter jordgubbar
1 stor rulle (1000 g) getost (det blir lite över)
flingsalt & svartpeppar från kvarn

Surdegsbaguette skuren lite på snedden i skivor och stekta i smör antal skivor efter hur många glas du vill göra, dessa går att förbereda och förvara i tätsluten plastpåse. Ibland om man har tur och ont om tid så kan man hitta färdiga såna här i matbutiken! Jag hittade nu sist på Coops bageri. 

Vinägrett

1 1/2 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
2 tsk honung
1 nypa salt

Vispa ihop vinägretten. Kan du göra 2-3 dagar innan, gör alla vinegrätter, såser etc till buffén och märk upp och förvara. Det gör jag alltid så jag har det klart!
Skala och skiva rödlöken tunt, krama skivorna med rena händer så de blir mjuka.
Rensa jordgubbar och halvera eller kvarta beroende på storlek.
Blanda gröna blad, kramad lök och jordgubbar försiktigt i en stor bunke. Hit kan du förbereda samma morgon som buffén. Lägg över kallt fuktigt hushållspapper och förvara svalt.

Innan servering så salta och peppra salladen lägg upp i portionsglas, smula på getost, skeda över vinegrätt och stick ner en skiva bröd på sidan. Stick i en portionsgaffel i varje glas! Jag använde till dessa gamla ärvda tårtgafflar i silver. 

Till denna sallad fann jag inspiration i en "Min smak- intervju" i Elle mat & vin, gjort en del ändringar.










Caprese med mango, chilidressing  & rostat bovete.













Biffspett med ramslöksdipp


Lövbiff räkna med att du får ut ca 4 spett från en biff

Marinad till 8 små lövbiffar (500 g)

6 msk raps- eller majsolja
4 1/2 msk tamarisoja
2 rivna vitlöksklyftor
2 1/2 msk honung
1 1/2 tsk starkt paprikapulver

Blanda marinaden och lägg i biffarna hela, låt marinera minst 2 timmar, gärna längre.

Ramslökspipp.

Går att förbereda innan, håller flera dagar i kylen.

ca 30 ramslöksblad (ta med skaften på ca hälften av dem)
5 msk creme fraiche
5 msk majonnäs 
salt
ev en liten skvätt pressad citron

Mixa bladen med creme fraiche och majjo, smaksätt med salt och ev lite citronsaft.

Innan servering stek lövbiffen snabbt i grillpanna, låt vila en stund, skär i strimlor och trä på spett. 

Fyll glas till ca 1/4 med dipp, lägg spetten snyggt över, dekorera med ramslöksblommor om du hittar!

Till min stora buffé gjorde jag spett på drygt 2500 g lövbiff och dipp på över 100 ramslöksblad och en hel burk majjo och nästan 10 dl creme fraiche! 

Det blev ca 60 st!

Dessa är supergoda kalla med, vilket är ett måste för mingelrätter!











Det är min vän Linda som inspirerat mig till ramslöksdippen och jag fick en hel korg ramslök av henne plus att jag fick veta stället! Så jag kunde plocka all ramslök till dippen själv!


När det inte är säsong för ramslök så funkar denna att göra på salladslök.


















Teriyakimarinerad rostbiff.











Kycklingsallad i blad. 













Jag gjorde en ny liten enkel sak till denna buffé,


Salami med grillad nektarin och gul tomat!

Förbered på morgonen genom att lägga små gula sköljda tomater i glas, klyfta också nektariner och förvara under fuktigt kallt hushållspapper.

Sedan unnan servering stek på nektarinklyftorna snabbt i grillpanna så de blir lite lagom mjuka, placera i glaset tillsammans med en snyggt vikt salamiskiva (Jag använde Magnifico) I med en liten gaffel, klart!












Ytterligare en nyskapad liten snitt är denna som jag gjorde som en övergång  mellan maten och det söta!

Brie med tryffelhonung, ruccola och torkad jordgubbe!

Klistra fast ruccola och torkad jordgubbe på brien med tryffelhonung i en lagom tugga!

Går att förbereda några timmar innan!









Peanutbutterwhoopies!










Jag ökade temperaturen på smörkolan för att få en hårdare och segare kola!













Jag gör alltid min partymat som grab and go i separata små glas, skålar, formar och fat! Och nu i dessa tider så är det ju ännu bättre!


Inte många inlägg från mig är fortfarande inte insatt i min nya kamera!!!

I detta inlägg så är det lite Iphonebilder, några från mig, några från min svåger och någon bild från min kära vän Kajsa!

Hoppas att någon finner lite inspiration till festen här! Partymat till många är absolut roligaste matkreationerna tycker jag!



                                                                   Kram Jenny

6 kommentarer:

  1. Oj Oj så mycket gott och läckert. Du är en mästare på att fixa till sånt här. Älskar dina bilder på mat. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  2. OMG😍 Så mycket gott! Ska du snart starta catering? Jag är en kund meddetsamma!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  3. Jamen du är tokig! Hur mycket gott kan du hinna göra till en fest! Jag vet ju helt klart var jag ska leta inspiration och recept till nästa fest!

    Ha en fin sommar!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  4. Som vanligt visar du så mycket godsaker så att det börjar vattna sig i munnen.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  5. Sååå mycket gott! Härliga bilder från en härlig dag!
    Sommarkram från Titti

    SvaraRadera
  6. Wow wow wow wow...jisses gott. gott, gott. Tror jag tappade lite ord och slickar mig runt munnen. Nu skulle man vilja ställa till med party.
    Kram Kajsa

    SvaraRadera