tisdag 15 januari 2013

Jag lyckades inte


övervintra olivträdet verkar det som. Det här är trädet idag i vårt sovrum, fönstret står öppet där året runt så det borde ju knappast ha blivit för varmt. Jag har förmodligen vattnat det för dåligt, nu har jag panikvattnat och bokstavligen försökt skaka liv i det och sen satt stopp i dammsugaren med alla olivblad. Hjälp hur övervintrar man ett olivträd?? Jag ville så gärna ta ut det på altanen i vår, det känns ju inte aktuellt nu, man kan skönja aningens nya små blad längst ut i topparna så jag låter det hänga i lite till! 

Annars ser det ut såhär nu i sovrummet förutom döda olivträdet då.. Eller halvdöda kanske
Det är bäddat med loppisfyndat linne blandat med jeansörngott, gillar att blanda allt det vita med lite råare och älskar allt i jeans överhuvudtaget. Dessa örngott är julklappar från många jular sen.


Gamla gamla jätteslitna knoppbrädan med ett favoritlinne också utslitet som får agera prydnad på väggen istället för på mig. Jag älskar ju gamla riktigt slitna saker, och möblerar helst med det om jag har möjlighet. Vårt hus är ju ganska nytt, vi fann en tomt när vi letade ett gammalt hus... Jag fyller det nya huset med gamla saker för att försöka minska känslan av sakralt nybygge men det är jättesvårt. Den här knoppbrädan till exempel, när den åkte upp på en nybyggd nymålad vit vägg så blev kontrasten enorm. Jag strök förbi och tittade på den i tid och otid och kände att det där går inte och så har vi massakerat nya väggen också. Men det gick tycker jag. tillsammans med lite annat gammalt.


På hyllan över sängen, första gången jag har sparat en torkad hortensia, jag tycker den är fin där annars gillar jag inte torkade blommor. Var det fler än jag som hade första lilla ettan fylld av torkade rosor på längden och bredden och överallt? Men det är bra med såna här lösningar nu i januari då blomkontot är övertrasserat och suget efter blommor enormt. Iallafall hos mig..

Här är en annan januarilösning på grönt och fräscht.


En kvist jag köpte på nyårsafton för ett par tior, jag använde den i dukningen med små kvistar vid varje kuvert. Så den är lite stympad men den lever och är grön där i den gamla kolhämtaren.

Nu ska jag titta på Lykke min favorit, en dag försent. Jag spelade in det igår och sen snälla snöa inte mera inatt! Tack!

                                          Kram Jenny

16 kommentarer:

 1. jag lärde mig av en trädgårdsmästare att man skulle glömma bort den altså inte vattna. och möjligen kan drag vara dåligt tänkr jag? svalt är bra men om den står nära drag kanske det är mindre bra?
  Kram Nilla

  SvaraRadera
 2. Den kan tappa alla blad och man kan tro den är död! Men avvakta, det kan vara liv i den!
  Ju ljusare och varmare den står så ska den vattnas och tvärtom!
  Mitt träd har stått inne varje vinter i tio år och vissa år har alla blad lossnat, men det har kommit igen sen!
  Kyla är nog inte boven, isåfall draget.
  Good look!

  Kram Helena

  SvaraRadera
 3. Mysigt sovrum ni har, mitt olivträd har också dött buhu kram Diana

  SvaraRadera
 4. Fint sovrum...
  Tack för din kommentar, idag mår jag mycket bättre!
  Mitt olivträd står på utsidan, sen i somras, jag tror bestämt att det är stendött!
  Jag har fått lära mig om olivträd att: skrapar du lite med nageln på stammen alltså får bort lite bark, om stammen är ljusgrön (Färsk, så som det ser ut om man knäcker en färsk gren)så lever olivträdet fortfarande. Är det torrt ja tyvärr då har trädet dött...

  Ha en fin onsdag
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 5. Oooops glömde
  Tack, lyktan som hänger är ett Tradera fynd för några års sedan, tror att det är House Doctor...

  Kram

  SvaraRadera
 6. Jag lyckades inte heller hålla liv i mina olivträd. Snyft! Dom som var så fina. Vet inte hur man ska bära sig åt.

  Kram Linda

  SvaraRadera
 7. Mysigt o fint sovrum. Mina olivträd ser oxå halvdöda ut o jag undrar hur detta skall gå.....hoppas, hoppas att de vaknar till liv igen. Så tyvärr är jag i samma sits som dig o kan inte ge några bra tips. Kramisar Tina

  SvaraRadera
 8. Vilket fint sovrum! Liggande panel supersnyggt! Å kamin i sovrummet en dröm för mig ;)
  Mitt olivträd tappar blad och så kommer det massor av skott på det... Vet inte om det är bra eller dåligt? Kram Suss

  SvaraRadera
 9. Jag känner att jag måste åka och loppisfynda lite linne jag med, dom där örngotten är ju jättefina! Jag tillverkade en hissgardin av gamalt sänglinne för ett tag sedan, den är min favoritgardin :)
  Vad mysig du har här inne!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Åhh, skoja inte... Hade såå många rosor och eterneller överallt som samlade tonvis med damm... Samma sak med mitt olivträd! Har blivit torrt och jag vattnar som en gaaalning! Hjälp, rädda mitt träd! Tycker du har så himla fint! Passar så bra och blir så fina kontraster mellan det nya och det gamla!

  Kram
  Petronella

  SvaraRadera
 11. Mysigt sovrum.
  Jag kämpar också med mitt olivträd. Min lilla skatt blir jätte glad när bladen ett efter ett ramlar av, då får hon något att smaska på :-)

  SvaraRadera
 12. Trist, men jag säger som många andra, ge inte upp, har också hört att de kan se helt döda ut och tappa nästan alla blad men ändå komma igen till våren. Låt oss hoppas =)
  Kram Jannike

  SvaraRadera
 13. Hemtrevligt och snyggt! Gillar också gamla detaljer och jeans ;)
  Kan verkligen rekommendera Mia på Grötö ;)
  Kram /Maria

  SvaraRadera
 14. Men så vackra bilder !!
  Blev så förtjust i linneörngotten mot jeans !!
  Här fick jag mej en dos inspiration.

  Må så gott..kraaam

  SvaraRadera
 15. Mitt ena olivträd har också torkade blad på och ser ut att ha gett upp, men de brukar ta sig när våren kommer, vi får hoppas på det :-))

  Så vackra kuddar, fin mix av de marina lexington och de vita skira ihop!!
  Lykke är min favvo serie också :-) såååå himla kul och charmig!!
  Kram Paula

  SvaraRadera