lördag 25 april 2015

Två chokladklassiker i lakritskostym

                                            Godmorgon!

Sugen på att baka något gott i helgen? Är ni som jag tokiga i lakrits? Här kommer två chokladiga klassiker med lakritskostym!





Kärleksmums.




Chokladbollar.








Kärleksmums i lakritskostym.

200 g smör
3 dl socker
4 stora rumsvarma ägg
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 tsk bakpulver
5 msk kakao av god kvalitet
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1/2 dl kaffe
1 nypa salt
lakritspulver efter smak, smaka på smeten! Jag tog ca 2 1/2 msk

Smält smöret, ställ åt sidan att svalna lite. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt ljust och pösigt. Sikta de torra ingredienserna (förutom lakritspulver) och rör försiktigt ner i äggsmeten. Rör sedan försiktigt ned smälta smöret blandat med kaffet och mjölken. Smaksätt med lakritspulver. Bred ut i långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 175 grader i 15-20 minuter.






Och så till glasyren, det viktigaste av allt!




Jag använde sådana här chokladknappar till min men det går såklart med vilken choklad som helst!




Glasyr till kärleksmums.

200 g choklad
1 dl grädde
3/4 dl kaffe (jag använder alltid espresso)
3 msk smör
lakritspulver efter smak

Strössel eller flingsalt efter smak


Värm grädden och smält chokladen i grädden, tillsätt kaffet och rör i smöret i klickar. Smaksätt med lakritspulver. Bred ut över kakan.




Jag strösslade kakan 50/50 med flingsalt för en vuxen smak och jordgubbsströssel för en barnslig variant!







Chokladbollar i lakritskostym

200 g rumsvarmt smör
3 dl råsocker
10 dl fiberhavregryn
1 rågad dl kakao
1 1/2 msk lakritspulver
2 krm vaniljpulver
1 dl espresso
flingsalt

rostade sesamfrön att rulla chokladbollarna

Vispa smör och råsocker fluffigt med elvisp. Tillsätt övriga ingredienser, rulla chokladbollar till önskad storlek och rulla i rostade sesamfrön. 




Dessa godsaker är vansinnigt goda till ett glas rött.








                                         Godkväll!

Japp jag började skriva det här inlägget i ottan med morgonkaffet! Hann inte klart innan jag och Pärlan begav oss till city på utförsäljning i Stockholms vackraste butik som tyvärr ska slå igen sina portar. Älsklingen alla kategorier sedan många år tillbaka, så om du har vägarna förbi Mariatorget så passa på att göra riktiga fynd. Ska såklart visa mina här en dag snart! Något blått blev det förstås!

Nu har vi påbörjat middagsfix, det blir första grillmiddagen för säsongen. Köttet ligger i marinad och ska avnjutas med Vinegrättsås salsa verde & grönt chilismör. Recepten på dem finner du här och här
 

Önskar nu alla en underbar lördagskväll, här blir det familjemys de luxe extra allt.


                                                                                            Kram Jenny
           


20 kommentarer:

  1. Lakrits är ju jag väldigt svag för, så nästa gång jag bakar... om ett år eller så, fniss. så kan det bli en av dina varianter. Ser supergott ut. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  2. Men lilla, kära du! Nu vill man ju typ fika ihjäl sig! : )

    SvaraRadera
  3. Åhhh så mycket gott du visar, jag som inte äter nåt socker nu... Men recepten sparas. Kram Suss

    SvaraRadera
  4. Woooo sååå gottit ♡ ....
    /Kram

    SvaraRadera
  5. Åh, så gott! Otroligt läskande bilder. Måste pröva baka dessa lakritsvarianter. Choklad och lakrits är så gott tillsammans. Fin fortsättning på helgen! /Helena

    SvaraRadera
  6. De där chokladbollarna sparade jag ned receptet på, både enkelt och verkar goda det gillas:) ett glas rött till lakrits är så himla gott det är mitt helgmys det! Kram Pernilla

    SvaraRadera
  7. Å, allt ser ju helt himmelskt gott ut!
    Fin fortsättning på din söndag önskar jag dej!

    SvaraRadera
  8. Men så gott! Jag är verkligen förtjust i lakrits!!!

    Ha en fin söndagskväll!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  9. Mums vad gott. Tack för tips (även om det är söndagkväll haha) Kram Anette

    SvaraRadera
  10. Mmmmm så gott! Jag fick ihop en kärleksmums i lördags den simplaste av alla kärleksmums, det skulle till fotbollsfikat så inget avancerat här, bara en massa glumpska 11 åringar hehe

    Ha en fin vecka
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  11. Så gott! Något av dessa måste jag nog göra redan ikväll...
    Kram

    SvaraRadera
  12. Hej vännen! Du är galet bra på det där med bakning!!! Jag är inte mycket för att baka, men när din "bak-bok" kommer ut så ska jag absolut köpa den!!!
    Så synd att din favoritbutik sa slå igen :( Nyfiken på vad du fyndat! ;) =)
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  13. Villa Bilder !!
    Och som maria säger jag skulle kunna köpa din bakbok för du har fantastiska recept och Bilder :)
    Önskar dig en godnatt :)
    Kram Sanna

    SvaraRadera
  14. Åhh!!! Dina bilder!!! Och dina bakverk! Jag döööör....

    Stor kram
    Petronella

    SvaraRadera
  15. Men vad det ser gott ut.
    Underbara bilder också....som vanligt :)
    Kram Pia

    SvaraRadera
  16. Men åhhh så gott :) Älskar lakrits. Tack snälla för du delar med dig. Kram och ha en fin dag

    SvaraRadera
  17. Älskar ju lakrits och ha det i både mat och bak. Lakrits och rödvin är en supergod kombo och såklart till choklad. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  18. Tack för din kommentar på min blogg! Lakrits är så gott och passar bra i bakverk. Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera