Godmorgon!
Fredag, vilken är er speciella fredagsmysmiddag? Jag är verkligen ingen stor fan av tacos så att om jag får välja så blir det något annat. Gärna en god köttbit med klassiska tillbehör eller strimlad i en biffsallad.
Om man är en foodie och dessutom skriver om det så får man ofta en massa roliga tips på saker att testa!
Black Garlic fick jag tipset att testa av fina Johanna som har Ljuvliga butiken Elviras värld. Eller Finbutiken som Ärtan säger.
Black Garlic är en helt vanlig vitlök som genomgått en fermeteringsprocess som gör att den fräna smaken är borta och ersatt med en söt melassliknande smak med undertoner av lakrits och balsamvinäger.
Det första jag testade att göra var ett black-garlic kryddsmör till en köttbit.
Klyftorna ser ut som små mjuka lakritsbitar och man mosar dem och blandar med en skvätt vatten och rör om, sedan blandar man dem bara med övriga ingredienser!
Black garlicbutter
7 black garlicklyftor som mosas och röres ut med en liten skvätt vatten.
200 g rumsvarmt smör
flingsalt
en skvätt worchestersås
en lite mindre skvätt tryffelolja
Blanda alla ingredienser, smaka av med worchestern och tryffeloljan vad som passar din smak. Ibland vispar jag smöret en kort sväng med elvisp. Fyller portionsformar.
Detta är en stor sats, jag gör alltid det och pytsar in i frysen som små portioner om man ska steka på en liten biff nån gång senare. Snabbt och smidigt.
Vi älskar tomatsallad här i huset, åtminstone jag, J och Pärlan och vi äter det i stora mängder!
I den här så har jag låtit rödlöken samsas med hackad gurka och dressingen har en bas av tomatjuice och är lite starkare än vanligt för att bryta black garlicsmöret.
Tomatsallad med gurka och tomatjuicedressing
4 stora fasta tomater
1 liten rödlök
1 liten gurka
persilja
dressing
1 dl tomatjuice
2 msk olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
några droppar tabasco
2 tsk vitvinsvinäger
en liten skvätt vatten
Skiva tomaterna och lägg upp på ett fat. Skala, kärna ur och hacka gurkan i små tärningar, lägg dem i en sträng ovanpå tomatskivorna. Hacka rödlöken och lägg ut den i en smalare sträng över gurkan. Klipp över rikligt med persilja.
Blanda allt till dressingen, smaka av hur mycket tabasco och om du behöver en liten skvätt vatten, men den här ska ha lite sting! Efter dräll över dressingen eller ha den i en kanna bredvid!
Jag har nästan alltid dressingen i en kanna bredvid, inte alltid för en del dressingar behöver blanda sig för att komma till sin rätt.
Jag älskar jordgubbar och har det i typ allt! Men jag brukar aldrig ha dem tillsammans med tomater! Här testade jag dock en sallad på enbbart babyspenat, ruccola och skivade jordgubbar, naturell helt odressad. Och det passade fint till tomatsalladen, kryddsmöret och sen hade vi klyftor av bakpotatis som fått en stor drös riven parmesan över sig.
Sådär, dags att dra i sig sista kaffeskvätten, men det blir nog en på vägen till jobbet också!
Det ser ut att bli en underbart solig fredag idag, för mig väntar jobb och sen dricka kaffe med en vän, fiket ligger vägg i vägg med blomsterhandlaren så då blir det nog en fredagsbukett också!
Och sen har Sessan önskat tacos till kvällen så ikväll blir det faktiskt det!
Happy Friday!
Kram Jenny
Men guuuud så gott det ser ut, det rinner i mungiporna på mig;-)
SvaraRaderaHa en riktigt fin helg nu
KRAM Susanne
Vad läckert det verkar med den där vitlöken! Och dina bilder gör till och med mig sugen på mat!
SvaraRaderaHa en fin fredag!
Kram Lena
Oj, vad nytt och kul! Måste kolla närmare på! Underbart tips! Glöm inte tävla hos oss på FM! : )
SvaraRaderaÅh så inbjudande bilder!! Du är så duktig:) Ha en fin helg. Kram Anna
SvaraRaderaSååå gottit & vackra foton ♡ ...
SvaraRaderaHa en underbar dag/Kram
Har kikat på den där vitlöken, men varit lite feg för att testa, men nu så...... Älskar också jordgubbar till det mesta och har det ofta i mina sallader. Blir alltid lika hungrig o inspirerad när jag kikar in till dig. Ha nu en mysig helg vännen. Kramisar Tina
SvaraRaderaJag bara älskar dina matbilder! Det var något nytt och spännande också. Måste testas! Hoppas jag hittar det i någon butik nöra mig. Har aldrig tidigare hört talas om svart vitlök!
SvaraRaderaKramar Anna
Jag är inte så galen i kött men tillbehören såg ju riktigt goda ut...
SvaraRaderaVitlöken lät ju spännade
Önskar dig en fin fredag
Kram Sandra
Gud så smarrigt allt det där såg ut, det vattnas nästan i munnen då man kollar på bilderna. Jag är en riktig kött fantast.
SvaraRaderaHa en fin dag
Kram Linda
Det ser så underbart gott ut....spännande. Kram Anette
SvaraRaderaDu är duktig på det där med mat du! Varför inte jordgubbar o tomater undrar jag? Kram Pernilla
SvaraRaderaPs såg du mitt mailsvar?
Mmmm, håller bara med att den bästa fredagsmaten är en god köttbit med tillbehör. Och jordgubbar ja, de har jag också med i så mycket jag kan. :-) Vi brukar göra en jordgubbssalsa till köttet, där man blandar delade jordgubbar med olja och vinäger och låter står en stund, blir rätt gott. :-) Kramizz Laila
SvaraRaderaJag är ju en sån där som har tacofredag 90% av årets alla fredagar och jag tröttnar bara inte :-) Men det där såg ju rysligt gott ut. Och det där svarta vitlökarna - spännande!
SvaraRaderaTrevlig helg!
Kram
Så gott det låter!
SvaraRaderaSom vanligt ljuvliga bilder och frestande recept hos dig! =)
SvaraRaderaJag är heller inget fan av tacos. Min fredagsfavorit är tveklöst skaldjur! Gillar att slippa stå vid spisen en fredag. Så skönt att bara plocka fram ;)
Kram/Maria
Så mycket gott har aldrig sett black garlic men det lät intressant :) tack för tipset
SvaraRaderaVilken härlig blogg med massa bra tips på mat det kan man alltid behöva
Kram Sanna
Black garlic till smör lät jättegott, och
SvaraRaderadekorativt också. Din mat är fantastisk, kan
tänka mig att du är populär hemma även om
det inte blir tacos.
Kramar/AM
Din blogg borde ju ha en varningstext innan man klickar sig in, du visar ALLDELES för god mat!! Nu sitter jag ju här och dreglar:) Jag är sugen på tacos en gång i halvåret ungefär så vi kör inte det hemma ofta lyckligtvis, gissar att det blir skillnad när Maxen är äldre och har mer åsikter. Skulle dock vilja prova med pulled pork som ska vara gott istället för tråkig köttfärs.Jag är som du, gärna en god köttbit (med krämig potatisgratäng mmm:)) på fredagskvällen ist.
SvaraRaderaDen där svarta vitlöken måste jag förresten tipsa min mamma om, hon skulle nog gilla att prova. Kramkram! /tanja
Tacos är inte min favorit heller men din fredagsmiddag ser supergod ut. Hoppas du haft en fin helg. Kram Suss
SvaraRaderaJa detta måste jag testa! Tusen tack för tipset!
SvaraRaderaHa en fin kväll...
Varm kram,
Titti
Ser jättegott ut!
SvaraRaderaHar aldrig hört talas om Black Garlic. Spännande!
Skulle kunna tänka mej black garlic butter på potatis.
Ha en bra vecka!
Spännande med svart vitlök, jag är väldigt svag för den vita...
SvaraRaderajag älskar kött, så om jag får bestämma blir det kött och nån god sås. Just de två sakerna kommer man långt med :-)
Ha en fin start på veckan!
Åh gud så gott! Superbra fredagsmat.
SvaraRaderaSvar: Jamen eller hur! Lax är så himlans gott! Tusen tack för din fina kommentar vännen. ♥
Såååå mycket gott och inspiration att titta på. Härligt och tack för det. :)
SvaraRaderaHa en fortsatt fin vecka,
kramar L
Men gud så mycket gott! Ge mig allt :-). Blev nog inte riktigt mätt idag hehe.
SvaraRaderaVilka fina bilder!!
Kram Malin
Mums, hungrig blev jag :) kram Diana
SvaraRaderaMen himmel så gott!!
SvaraRaderaTack för alla underbara bilder med du visar;)
Kramar
Adela