fredag 29 augusti 2014

Middagstips & Sneak Peak

Godmorgon! Stjäl en stund ensam stund innan övriga familjen dundrar upp! Dricker kaffe och tankar tystnad.

Tänkte bjuda på ett middagstips till helgen,


Fläskfilé fylld med pepparsalami och vitlöksost.


Med citronrostad amandinepotatis



En liten dessert efter det, rulltårta med jordgubbs- & basilikamousse.


Vår söndagsmiddag förra helgen när vi stått och krängt grejer på bakluckeloppis hela dagen!


Den här lilla runda saken är min absoluta favorit bland vitlöksostar, jag vet inte ens vad den heter men man känner igen den och jag köper den när vi ska äta ost för den kompletterar hårdostar så bra. Lycka är när det blir en bit över för den är ljuvlig i bolognesen. Till denna rätt köpte jag en ost enkom för den och proppade i fläskfilén.

Salamifylld fläskfilé med paprikasås & citronrostad amandinepotatis

knappt 1 kg amandiepotatis
1 citron
citron-olivolja
flingsalt
100 g mandel

1200 g fläskfilé
vitlöksost (en "rund" eller en stor ask med färskost)
Salami, gärna peppar 20-30 skivor beroende på hur mycket man vill proppa i fläskfilén
Salt och svartpeppar

Sås
3 små röda paprikor
1 kruka basilika
1 dl rapsolja
2 tsk smoked paprikapulver
2 krm cayennepeppar
salt & svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader, gör sedan såsen. Mixa paprikor och basilika med rapsolja. Krydda med smoked paprika, salt, cayenne och nymalen svartpeppar. Ställ såsen åt sidan. Bryn fläskfiléerna i smör, krydda med salt och peppar. Klyfta potatisarna, lägg i långpanna ringla över citronolja och blanda med flingsalt och grovhackad mandel. Halvera citronen, pressa över lite saft och lägg sedan med citronhalvorna på plåten. In i ugnen! Skär snitt i filéerna fyll med salami och vitlöksost, lägg i en ugnsfast form och sätt in i ugnen tillsammans med potatisen, bara en liten stund! Ha koll och ta sedan ut köttet, häll av köttsaft och häll istället på paprikasåsen. Sätt in i ugnen igen med termometer, vid 70 grader är köttet klart! Håll koll på potatisen! Jag föredrar mina lite överbakade!

Till detta hade vi bara halverade körsnärstomater i olika färger, blandat med skalade urkärnade gurkmånar. Dessa mängder gjorde jag till vår familj på 5, det blev leftovers till lunch till en stor och en liten!


Rulltårta med jordgubbs- & basilikamousse

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl kaffegrädde

Fyllning:
3 dl frysta jordgubbar
3 dl vispgrädde
1 1/2 krm vaniljpulver
1 1/2 gelatinblad
4 msk florsocker
1 kruka basilika

Vispa socker och ägg pösigt, blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Tillsätt kaffegrädde. Bred ut på bakplåtspapper i långpanna. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Stjälp upp på sockrat papper, dra bort pappret som kakan gräddats på, pensla först med iskallt vatten så går det lättare. Låt den svalna under långpannan.

Mousse:

Mixa tinade jordgubbar med florsocker och lägg gelatinet i kallt vatten. Värm lite av jordgubbspurén, ta upp gelatinet, krama ur, ta av kastrullen från värmen och rör i gelatinet. Blanda sedan med resten av purén. Vispa grädden med vaniljpulver, finhacka basilikan, spara lite blad till garnering. Vänd ned puré och basilika i grädden. Ställ kallt en timma.
Bred sen ut på kakan, och rulla! Jag rullade på kortsidan för att få större skivor. Alltid svårare att rulla en kall rulltårta med kall fyllning... Denna fick lite sprickor...

Receptet på rulltårtan kommer från gamla hederliga "Sju sorters kakor" och moussen är inspirerad av Systrarna Eisenmans bärmousse från deras bok "Mingelmat" som är min älsklingskokbok!


Vi har hållit på och fixa med Pärlans rum, det gick med vindens fart när J bestämde sig för att måla över tapeterna! Så jag hann inte med några bilder på hur det såg ut innan! Iallafall så hade hon en vit tapet med tunna röda ränder från Ralph Lauren och lite röda detaljer till det. Jag gillar ju inte rött alls men hon gjorde det! Jag hade inte tänkt fixa hennes rum nu men det har blå överkastet fyndat på rea i somras inspirerade mig till att göra en makeover och nu ville hon ha blått som jag älskar! Hon har nästan gett mig fria händer!


Gamla sängen med nya överkastet och en ny stor kudde från Day Home också fyndad på slutrea halva reapriset. Ljusgrå Himlakuddar har flyttat från köket och hit. Träbackarna har fått hjul från Jula för att få mera luft.


Lampa, 75 pix på Lagerhouse. Var i precis samma ton som Pappelinamattan hon hade sen innan! Hade gett mig den på att ha en minimal budget till denna förändring! I söndags sålde vi alla röda grejer på loppis och det blev en ny sänglampa för det vi drog in där! Plus att det räcker till halva Ikeafåtöljen som ska införskaffas!

Visar hela rummet när vi är klara!

Så dags att ta tag i den här fredagen, tog lång tid det här inlägget då jag under tiden väckt och skickat flickorna till skolan och allt däremellan!

Och imorgon bär det av till Enköping på Bloggevent, hoppas att få träffa riktigt många bloggerskor!

                                                                
                                                                Kram Jenny


18 kommentarer:

  1. Ville kika in en jättesnabbis från jobbet och önska dig en superhärlig helg! Jag älskar alla dina bilder och fläskfilen måste jag bara testa att göra!

    Så snyggt med dina blå detaljer:)

    God fredag kära du!

    Kramar från Johanna

    SvaraRadera
  2. Skönt att få en lugn stund på morgonen, en bra start på dagen. Fläskfilén ser smarrig ut. Kram Anette

    SvaraRadera
  3. Oj vilket gott recept på fläskfilé. Måste absolut testa det.Det ser ju verkligen fint uti Pärlans rum... Händiga du. Ha det så trevligt i Enköping, jag ska också dit fast inte på bloggeventet utan 25-års fest. :-) Kraaam Pia

    SvaraRadera
  4. Den där fläskfilén ska jag definitivt göra någon gång, såg jättegott ut. Vad fint det blev på dotterns rum, smart med hjul på lådorna under sängen.

    Kram kram

    SvaraRadera
  5. Den stunden är ljuvlig på morgonen..
    Bra när man kan sälja av oc¨h få ett nytt rum, ja nästan gratis ;-)

    Guuuu vilket smarrigt recept!

    Ha en trevlig helg
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  6. Ser jättegott ut alltihop!

    Vad fint ni gjort! Visst glömmer man nästan alltid bort att ta förebilder :-).

    Kram Malin

    SvaraRadera
  7. Har en fläskfilé i kylskåpet! Det där får bli vår lördagsmiddag! Gott!! tack för tipset!

    Ikväll blev det färska räkor här hemma... gott det med!

    Trevlig Helg! KRAM Anna

    SvaraRadera
  8. Perfekt middagstips!! Skall jag testa. Vad fint rummet blev.

    SvaraRadera
  9. Mmm..Sååå gottit & vackert ♡...
    /Kram

    SvaraRadera
  10. Jag behöver inga matmagazin längre, jag har dig!!:))
    Låter så himla gott och jag ska testa med såklart!

    Kramar fina!
    Adela

    SvaraRadera
  11. Var det trevligt på eventet. Jag skulle ha jobbat, men åkte på stans ryggskott istället. . .

    Kram N

    SvaraRadera
  12. Dina middagstips och bilder är ju underbara!
    NU kan du kika in hos mig igen, vännen, I´m back! På den gamla adressen har jag kört igång igen med bloggen!
    See you!
    Kram kram!
    Judita

    SvaraRadera
  13. Ohhh så mycket gott! Ett underbart middagstips!
    Önskar dig en skön vecka, ha det så gott...
    Varm kram,
    Titti

    SvaraRadera
  14. Ser jättefint ut! Var har du hittat den fina bokstaven?
    Kul att träffa dig i Enköping. Kram

    SvaraRadera
  15. Jisses vad makalöst vackert och vällagat det ser ut! Jag köper allt rakt av. Basilikagrädde låter ju mumsigt och ovanligt. Gillar skarpt!

    Mvh,
    lottasskaparkraft.blogspot.com

    SvaraRadera
  16. Oj så mycket gott. Vi körde en ost kväll här igår och det är ju sååå gott, tror den där heter något med roule, brukar oxå köpa den.
    Fin kväll till dig, kram

    SvaraRadera