måndag 24 september 2018

p ä r o n








En av mina jobbkollegor har haft med tonvis av päron till jobbet så att det räckte till oss alla andra som inte har något päronträd.


























Lite har jag hunnit göra av päronen även om jag hade velat göra mer, till exempel en marmelad.


Det blev en dessert med smörstekta päron och en päronkräm med citron och chili.














Smör- & citronstekta päron med rostade hasselnötter & salt kolasås.


4 personer

4 päron
smör till stekning
2 1/2 dl grovt hackade hasselnötter
rapsolja
en rejäl nypa flingsalt
en rejäl nypa socker
saft från 2 citroner
färsk rosmarin

till servering lättvispad grädde

Recept på min kolasås hittar du här. Börja med den!


Rosta hasselnötterna i en skvätt rapsolja en nypa socker och en med salt. Rör runt och låt nötterna få lite färg. Lägg nöthacket på hushållspapper så ev överflödig olja rinner av.

Skala och kärna ur päronen, skär dem i klyftor, behåll skaften, det blir snyggt sen vid upplägget! Stek klyftorna i smör, när de fått färg häll över citronsaften och låt den fräsa med.

Torka sen ur pannan och stek rosmarinblad i smör.

Lägg upp päronen på fina portionsfat, ringla över kolasås, strössla över nöthack och toppa med stekta rosmarinblad. En klick lättvispad grädde vid sidan!


























Kräm med mjölk = barndomsminnen.














Päronkräm

6 päron
8 dl vatten
1 dl strösocker
skal av 1 citron
1 cm röd chili
2 msk potatismjöl + en skvätt vatten

Skala, kärna ur och skär päronen i bitar. Koka upp vatten och socker och lägg sedan i päron, citronskal och finhackad chili. Låt koka tills päronen känns mjuka, Jag mosade sen mina lite extra med potatisstöt för jag vill inte ha så stora bitar. Rör ut potatismjölet i lite vatten och rör sen ner i krämen och koka upp igen under omrörning.


Servera med mjölk eller de luxe med gräddmjölk eller mjölkfritt med havredryck.
























Godkväll,

Ny vecka, startade med hemkunskapsdag för mina elever, då får jag kombinera två saker som jag älskar, lärarjobbet med att laga stora mängder mat! Övrig personal på skolan får köpa vår lunch om de vill, idag blev det Caesarsallad med kyckling och grillad paprika och en nyttig sockerfri chokladmousse. 

Helgen som gick var extra allt som jag vill ha det, middag i fredags med en kär vänfamilj, fotbollsmatcher med tjejerna, lite omvårdnad av huset, frukost på Grand hotell med två kära gamla vänner i söndags morse, Vaxholmsbåten hem, fixa päronrecepten och fota, kolla serien som mannen och jag håller på med just nu. Hann med allt med andra ord och kände mig ändå inte riktigt klar med helgen! Visserligen brukar jag inte känna mig klar med jobbveckan heller när helgen kommer så det är väl bara att gilla läget, det är som det är liksom, veckorna flyger och jag flyger med!


Önskar alla en underbar krispig höstvecka!



                                                                             Kram Jenny

15 kommentarer:

  1. Förr gjorde jag sylt, kräm och gele av äpplen och päron kanske dax att ta tag i det igen... tack för recepten.
    Ha en bra vecka!
    Kram Birgitta

    SvaraRadera
  2. Åh vad gott med päron:)
    Ha det bra
    Kram Milla

    SvaraRadera
  3. Hemkunskapslärare? nu fattar jag varför du är så grym på att leverera den ena frestande maträtten efter den andra :-)
    Kram

    SvaraRadera
  4. Spännande smaker du bjuder på. Svägerskan har massor av päron så jag ska nog palla lite där. Härliga bilder som alltid. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  5. Massor av gott på päron.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  6. Åh päron. Det äter jag alldeles för sällan. Trots att det är så gott!

    Ska bli kul att ses igen!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  7. Spännande med chili i krämen. Måste testas!
    Kram Birgitta

    SvaraRadera
  8. Tack för goda recept och jag önskar dig en fin tisdag.
    Kram!

    SvaraRadera
  9. Men så gott! Päron och chili, ja det kan ju bara bli rätt :)
    Höstkram från Titti

    SvaraRadera
  10. Så mycket du hunnit med. Ser supergott ut. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  11. Mumsigt :) Önskar dig en fin söndag.
    Kram Pia

    SvaraRadera
  12. Hej Jenny! Jag fick också en massa päron av en kollega. Så gott och värdefullt att ta till vara på all fin frukt.

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  13. Vilka päronläckerheter!
    Vad mycket dy hunnit med.
    Ha en bra ny vecka!

    SvaraRadera
  14. Kul att kunna få päron, när man inte har själv. Själv fick vi 7 päron på vårt träd, men endast ett som gick att äta. Tydligen är fåglarna och bina över förtjusta i våra päron. Att få äta barndomsminnen igen, det är lycka det!
    Blev nyfiken på den sockerfria nyttiga choklad moussen - har du recept på den?
    kram Kajsa

    SvaraRadera
  15. Hoppas många köpte lunch av er. Vaxholmbåten älskar jag att åka.
    Desserten såg lockande ut. Härligt att omsätta barndomsminnen till något gott.
    Nu känns det rätt att ägna mörka tider till att följa ex. serier på Netflix.
    Kram Bosse

    SvaraRadera