fredag 30 maj 2014

Surf & Turf my style


Godmorgon lediga fredag och jag äger återigen köket, ensam med kaffe och bloggen! Jag är den som sover minst i den här familjen iallafall.... Tänkte ge er ett litet middagstips till helgen, detta är mina bilder från i lördags då vi hade en kär vänfamilj här på middag.  Förra helgen var ju rent magisk och trots en väldigt hektiskt lördag så gick vi alla in i nån slags semesterlunk på bara två dagar, badade i havet, satt ute halva natten och såna saker. Inatt när J och jag promenerade hem på tu man hand från vin hos med några grannar här i byn så var det också ljummet, vindarna hade lagt sig. Men nu regn och kallt. Detta är iallafall en rätt som funkar både på grillen och inne i grillpannan! Surf & Turf blev det alltså och jag använde hängmörad biff, MSCmärkta kungsräkor och pilgrimsmusslor.

Olika små tillbehör i små formar, här väldigt enkelt gräddfil och gräslök i separata små skålar, jättegott till pilgrimsmusslor och även till den bakade potatisen som vi hade som tillbehör.


Vi hade också ett klassiskt vitlöks- och persiljesmör som passar både kött och skaldjur och en grön frisk vinegrättsås av Salsa Verdetyp. Allt i miniformar och glas, jag gillar det, när inte allt geggas ihop utan att man kan komponera sin egen perfekta tugga! Iallafall här är recept på vinegrättsås och smöret!

Vinegrättsås salsa verde

1 grön chilipeppar, väldigt fint hackad
1/2 kruka finhackad koriander
1 dl finhackad bladpersilja
finrivet skal av 1 lime
saft av 1 1/2 lime
1 dl mild olivolja
1 bit (10 cm) superfint hackad lökblast från färsk knipplök
råsocker
salt
vatten

Blanda alla ingredienser, utom socker, salt och vatten. Späd sedan med vatten till önskad konsistens och smaka av med råsocker och salt!

Vitlöks- och persiljesmör

300 g rumsvarmt smör
knappt 1 dl finhackad bladpersilja
2 msk finhackad gräslök
2 1/2 pressade vitlöksklyftor
flingsalt

Blanda alla ingredienser ordentligt, klicka ut i portionsskålar, ställ i kylen. Ta fram i god tid så att de inte är för hårda. (Går mycket snabbare än att stå och forma en rulle som man sen ska skiva)




Liten fräsch sallad som ytterligare ett tillbehör, också den i separat portionsskål


Salladen är gjord på mangoldskott, machésallad (Klippt i mindre bitar, 2 nävar mangold, 1 näve maché) 15 rädisor, 5 nektariner, 1 ask sockerärtor, 2 färska röda knipplökar, allt finstrimlat i stavar. Blandas med lite pressad lime. Toppa med flingsalt och nymalen svartpeppar, portionera ut i portionsskålar!

En superenkel förrättssallad med salami och marinerade minimozarellabollar, där alla tar själva från ett stort fat.

Älskar att ta tid på mig i delikatessdisken och smaka och välja, det blev en fransk lantsalami som var fantastiskt god!

Enkel och snabb dukning med syrener från trädgården

Servettrosett av gamla presentband


Dessert såklart en som är både söt och salt som jag älskar. Jag får lägga band på mig med saltet för jag älskar det lite för mycket kanske... Iallafall så gjorde jag mandelkakor, saltrostad mandel och en sötsalt kolasås att avnjuta till vaniljglass!

Mina mandelkakor


3 äggvitor
4 1/4 dl florsocker
250 g mandelmjöl
drygt 1/2 tsk bourbon vaniljpulver
100 g mandelspån

Vispa äggvitorna till ett hårt skum, blanda sen allt försiktigt och låt stå en liten stund innan du klickar ut små kakor på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i 175 grader i ca 10-12 minuter.
Pudra med florsocker vid servering.

Sötsalt kolasås

3 dl vispgrädde
knappt 1 1/4 dl socker
2 1/4 dl ljus sirap
flingsalt

Blanda allt utom salt i en kastrull, koka under omrörning  ca 15 minuter, låt såsen kallna lite så du kan smaka av tills du får en salt smak som du gillar!

Grovhacka en påse mandlar och rosta med rapsolja och flingsalt så att de får färg, låt ligga och kallna på hushållspapper.

Låt gästerna skapa sin egen variant av glass, blåbär, kolasås, saltrostad mandel och söta mandelkakor. För en barnsligare variant till barnen la jag till geléhallon!



Så nu är ugnen varm så nu blir det scones som jag hoppas ska locka flickorna ur sina sängar och maken ur sin telefonkonferens!

Önskar er alla fina en alldeles alldeles underbar helg!

                                                                                   Kram Jenny

35 kommentarer:

  1. Oj vad du har fixat fint och gott. Jag blir verkligen inspirerad. Jättegulligt att använda kakformarna till portionsformar med gräslök. När kommer din kokbok? Kraaam Pia

    SvaraRadera
  2. Wow!
    Så mycket gott!
    Du vet hur imponerad jag är av dig vid det här lagret va?
    Tycker du borde göra en bok med alla dina fantastiska recept! Du lägger upp det så fint med, och dukar fint:)
    Mycket beröm blev det nu men det är så jag känner!:)

    Ha en fin fredag nu!

    Kram på dig

    SvaraRadera
  3. du skulle gärna få komma hem och laga mat hos mig ;-) (jag har allt kopierat några recept) ser så fräscht ut med små portioner...
    Efterrätten lät god!!
    Ha en trevlig helg
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  4. Men herregud vad pysslig du är i köket. Har också små portionsskålar för olika saker ibland.

    Ha en fin helg!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  5. Du är fenomenal! Allt ser så gott ut att jag inte har ord att beskriva det. Fantastiskt! Jag vill äta allt ;)

    Ljuvligt väder förra veckan, så lycklig att jag fick uppleva sommarkänsla när jag var i Sverige!

    STOR KRAM!

    SvaraRadera
  6. Woooooooooo..Fantastiskt- Tack!!!

    /Kram

    SvaraRadera
  7. Allt ser toppengott ut och jag tackar särskilt för tipset om att var och en får sin mat i egna skålar - enkelt och fint! Kram Sara

    SvaraRadera
  8. Så gott det ser ut. Jag är den som sover längst i min familj om jag inte ställer klocka. Jag måste alltid ställa klockan haha. Kram Anette

    SvaraRadera
  9. Vilket proffs!! Så mycket gott! Nu gjorde du mig hungrig!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  10. Prestationsångest jag får nu. . . ;-)

    Kram N

    SvaraRadera
  11. Åh, underbara bilder och vad mycket gott kram Diana

    SvaraRadera
  12. Jag skrev en kommentar här, men den försvann
    nog ut i rymden. Blir det två så vet du...
    Så gott du lagar, just och blanda hav och kött
    är så fräscht och annorlunda. Man skulle vara
    gäst hos dig.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  13. Va duktig du är som bakar frukostbröd och så smarrigt desserten ser ut, den måste jag göra en dag.
    Ha det så gott
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  14. Vilken underbar meny Jenny. Helt i min smak. Taget rakt upp och ner. Mat är vackert, liksom blommor och själva livet.

    Var rädd om dig och ditt.

    Kram

    SvaraRadera
  15. Åh så mycket gott du bjuder på!
    Hanna

    SvaraRadera
  16. Men åh så mycket gott :)

    Trevlig kväll
    Kram Pia

    SvaraRadera
  17. Så mycket gott och alltid så fina och inspirerande bilder! Jag vill alltid laga allt du visar:)
    Hoppas du haft en superbra helg, kram!!

    SvaraRadera
  18. Men jag dööööör så gott allt verkar vara då!!

    SvaraRadera
  19. Såååå himla gott det ser ut :) blir alldeles hungrig ju.
    Och visst vill man gärna in i semester lunket när dagarna är så härliga...
    Kram och njut av måndag

    SvaraRadera
  20. Åh så mycket gott! Farligt att kika in här blir så sugen på nåt gott ;) Kram Suss

    SvaraRadera
  21. Så underbart vackert och gott det ser ut!!
    Tack snälla du <3 Jennie

    SvaraRadera
  22. Å jösses vad mycket gott...å vad många fina fat du har!
    Å den där utsikten ni har!! Magisk!!
    Ha en fin eftermiddag!
    kram Katarina

    SvaraRadera
  23. Så mycket godsaker, mums så gott allt ser ut, jag blir ju hungrig här nu :-)))
    Tusen tack rara du för dina snälla styrkekramar <3
    Kram Paula

    SvaraRadera
  24. Wow vilken dröm att komma hem till dig och bli bjuden på allt detta! Den kolasåsen blev jag så nyfiken att testa snart. Kramar Pernilla

    SvaraRadera
  25. Jisses så mycket gott och superfint upplagt :) Anna

    SvaraRadera
  26. Du är så galet duktig i köket och det ser sååå proffsigt ut allt från mat till upplägg!
    Massa inspiration, tack!:))

    Krama
    Adela

    SvaraRadera
  27. Ser alldeles underbart ut.. Snyggt med alla små skålar, får det bli med såser och sås till grillat i midsommar. Var har du hittad dem små skålarna i zink?
    Fin vecka till dig, kram

    SvaraRadera
  28. Helt fantastiskt bilder, du är ju helt otroligt duktig :)
    Jag håller på att planera student och något gott men helst enkelt att äta för ca 55 personer.... Några tips :))

    Kram kram
    Jessica

    SvaraRadera
  29. Men gud så gott det ser ut! Detta måste jag allt spara!

    Ha en toppenbra Nationaldag!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  30. woow !! Allt ser helt fantastiskt ut !!

    SvaraRadera
  31. Mums så mycket gott och vilka fina bilder du bjuder på! Väntar fortfarande på din receptbok!!!! :)
    Fnissar lite, då vi själva ätit just Surf´n turf burgare idag... ;)
    Ha en fortsatt fin helg!
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  32. Åh, gott! Väldigt gott!

    Kram kram

    SvaraRadera