Godmorgon lediga fredag och jag äger återigen köket, ensam med kaffe och bloggen! Jag är den som sover minst i den här familjen iallafall.... Tänkte ge er ett litet middagstips till helgen, detta är mina bilder från i lördags då vi hade en kär vänfamilj här på middag. Förra helgen var ju rent magisk och trots en väldigt hektiskt lördag så gick vi alla in i nån slags semesterlunk på bara två dagar, badade i havet, satt ute halva natten och såna saker. Inatt när J och jag promenerade hem på tu man hand från vin hos med några grannar här i byn så var det också ljummet, vindarna hade lagt sig. Men nu regn och kallt. Detta är iallafall en rätt som funkar både på grillen och inne i grillpannan! Surf & Turf blev det alltså och jag använde hängmörad biff, MSCmärkta kungsräkor och pilgrimsmusslor.
Olika små tillbehör i små formar, här väldigt enkelt gräddfil och gräslök i separata små skålar, jättegott till pilgrimsmusslor och även till den bakade potatisen som vi hade som tillbehör. |
Vi hade också ett klassiskt vitlöks- och persiljesmör som passar både kött och skaldjur och en grön frisk vinegrättsås av Salsa Verdetyp. Allt i miniformar och glas, jag gillar det, när inte allt geggas ihop utan att man kan komponera sin egen perfekta tugga! Iallafall här är recept på vinegrättsås och smöret!
Vinegrättsås salsa verde
1 grön chilipeppar, väldigt fint hackad
1/2 kruka finhackad koriander
1 dl finhackad bladpersilja
finrivet skal av 1 lime
saft av 1 1/2 lime
1 dl mild olivolja
1 bit (10 cm) superfint hackad lökblast från färsk knipplök
råsocker
salt
vatten
Blanda alla ingredienser, utom socker, salt och vatten. Späd sedan med vatten till önskad konsistens och smaka av med råsocker och salt!
Vitlöks- och persiljesmör
300 g rumsvarmt smör
knappt 1 dl finhackad bladpersilja
2 msk finhackad gräslök
2 1/2 pressade vitlöksklyftor
flingsalt
Blanda alla ingredienser ordentligt, klicka ut i portionsskålar, ställ i kylen. Ta fram i god tid så att de inte är för hårda. (Går mycket snabbare än att stå och forma en rulle som man sen ska skiva)
Liten fräsch sallad som ytterligare ett tillbehör, också den i separat portionsskål |
En superenkel förrättssallad med salami och marinerade minimozarellabollar, där alla tar själva från ett stort fat. |
Älskar att ta tid på mig i delikatessdisken och smaka och välja, det blev en fransk lantsalami som var fantastiskt god! |
Enkel och snabb dukning med syrener från trädgården |
Servettrosett av gamla presentband |
Dessert såklart en som är både söt och salt som jag älskar. Jag får lägga band på mig med saltet för jag älskar det lite för mycket kanske... Iallafall så gjorde jag mandelkakor, saltrostad mandel och en sötsalt kolasås att avnjuta till vaniljglass!
Mina mandelkakor
3 äggvitor
4 1/4 dl florsocker
250 g mandelmjöl
drygt 1/2 tsk bourbon vaniljpulver
100 g mandelspån
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, blanda sen allt försiktigt och låt stå en liten stund innan du klickar ut små kakor på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i 175 grader i ca 10-12 minuter.
Pudra med florsocker vid servering.
Sötsalt kolasås
3 dl vispgrädde
knappt 1 1/4 dl socker
2 1/4 dl ljus sirap
flingsalt
Blanda allt utom salt i en kastrull, koka under omrörning ca 15 minuter, låt såsen kallna lite så du kan smaka av tills du får en salt smak som du gillar!
Grovhacka en påse mandlar och rosta med rapsolja och flingsalt så att de får färg, låt ligga och kallna på hushållspapper.
Låt gästerna skapa sin egen variant av glass, blåbär, kolasås, saltrostad mandel och söta mandelkakor. För en barnsligare variant till barnen la jag till geléhallon!
Så nu är ugnen varm så nu blir det scones som jag hoppas ska locka flickorna ur sina sängar och maken ur sin telefonkonferens!
Önskar er alla fina en alldeles alldeles underbar helg!
Kram Jenny
Oj vad du har fixat fint och gott. Jag blir verkligen inspirerad. Jättegulligt att använda kakformarna till portionsformar med gräslök. När kommer din kokbok? Kraaam Pia
SvaraRaderaOj så gott det ser ut!
SvaraRaderaWow!
SvaraRaderaSå mycket gott!
Du vet hur imponerad jag är av dig vid det här lagret va?
Tycker du borde göra en bok med alla dina fantastiska recept! Du lägger upp det så fint med, och dukar fint:)
Mycket beröm blev det nu men det är så jag känner!:)
Ha en fin fredag nu!
Kram på dig
du skulle gärna få komma hem och laga mat hos mig ;-) (jag har allt kopierat några recept) ser så fräscht ut med små portioner...
SvaraRaderaEfterrätten lät god!!
Ha en trevlig helg
Kram Sandra
Men herregud vad pysslig du är i köket. Har också små portionsskålar för olika saker ibland.
SvaraRaderaHa en fin helg!
Kram Lena
Du är fenomenal! Allt ser så gott ut att jag inte har ord att beskriva det. Fantastiskt! Jag vill äta allt ;)
SvaraRaderaLjuvligt väder förra veckan, så lycklig att jag fick uppleva sommarkänsla när jag var i Sverige!
STOR KRAM!
Woooooooooo..Fantastiskt- Tack!!!
SvaraRadera/Kram
Allt ser toppengott ut och jag tackar särskilt för tipset om att var och en får sin mat i egna skålar - enkelt och fint! Kram Sara
SvaraRaderaSå gott det ser ut. Jag är den som sover längst i min familj om jag inte ställer klocka. Jag måste alltid ställa klockan haha. Kram Anette
SvaraRaderaVilket proffs!! Så mycket gott! Nu gjorde du mig hungrig!
SvaraRaderaKRAM Anna
Prestationsångest jag får nu. . . ;-)
SvaraRaderaKram N
Åh, underbara bilder och vad mycket gott kram Diana
SvaraRaderaJag skrev en kommentar här, men den försvann
SvaraRaderanog ut i rymden. Blir det två så vet du...
Så gott du lagar, just och blanda hav och kött
är så fräscht och annorlunda. Man skulle vara
gäst hos dig.
Kramar/AM
Va duktig du är som bakar frukostbröd och så smarrigt desserten ser ut, den måste jag göra en dag.
SvaraRaderaHa det så gott
Kram Liselott
Vilken underbar meny Jenny. Helt i min smak. Taget rakt upp och ner. Mat är vackert, liksom blommor och själva livet.
SvaraRaderaVar rädd om dig och ditt.
Kram
Så himla gott! Kram Stina
SvaraRaderaÅh så mycket gott du bjuder på!
SvaraRaderaHanna
Så gott allt ser ut :)
SvaraRaderaMen åh så mycket gott :)
SvaraRaderaTrevlig kväll
Kram Pia
Så mycket gott och alltid så fina och inspirerande bilder! Jag vill alltid laga allt du visar:)
SvaraRaderaHoppas du haft en superbra helg, kram!!
Men jag dööööör så gott allt verkar vara då!!
SvaraRaderaSåååå himla gott det ser ut :) blir alldeles hungrig ju.
SvaraRaderaOch visst vill man gärna in i semester lunket när dagarna är så härliga...
Kram och njut av måndag
Åh så mycket gott! Farligt att kika in här blir så sugen på nåt gott ;) Kram Suss
SvaraRaderaSå underbart vackert och gott det ser ut!!
SvaraRaderaTack snälla du <3 Jennie
Å jösses vad mycket gott...å vad många fina fat du har!
SvaraRaderaÅ den där utsikten ni har!! Magisk!!
Ha en fin eftermiddag!
kram Katarina
Så mycket godsaker, mums så gott allt ser ut, jag blir ju hungrig här nu :-)))
SvaraRaderaTusen tack rara du för dina snälla styrkekramar <3
Kram Paula
Wow vilken dröm att komma hem till dig och bli bjuden på allt detta! Den kolasåsen blev jag så nyfiken att testa snart. Kramar Pernilla
SvaraRaderaJisses så mycket gott och superfint upplagt :) Anna
SvaraRaderaDu är så galet duktig i köket och det ser sååå proffsigt ut allt från mat till upplägg!
SvaraRaderaMassa inspiration, tack!:))
Krama
Adela
Ser alldeles underbart ut.. Snyggt med alla små skålar, får det bli med såser och sås till grillat i midsommar. Var har du hittad dem små skålarna i zink?
SvaraRaderaFin vecka till dig, kram
Helt fantastiskt bilder, du är ju helt otroligt duktig :)
SvaraRaderaJag håller på att planera student och något gott men helst enkelt att äta för ca 55 personer.... Några tips :))
Kram kram
Jessica
Men gud så gott det ser ut! Detta måste jag allt spara!
SvaraRaderaHa en toppenbra Nationaldag!
Kram Malin
woow !! Allt ser helt fantastiskt ut !!
SvaraRaderaMums så mycket gott och vilka fina bilder du bjuder på! Väntar fortfarande på din receptbok!!!! :)
SvaraRaderaFnissar lite, då vi själva ätit just Surf´n turf burgare idag... ;)
Ha en fortsatt fin helg!
Kram/Maria
Åh, gott! Väldigt gott!
SvaraRaderaKram kram