onsdag 15 oktober 2014

Just nu hos mig



brinner mitt nya doftljus från me & friends på soffbordet och sprider en underbart behaglig doft av nytvättat här. Har precis kommit hem från jobbet och njuter av en egen stund med kaffe innan övriga kommer, alla tre flickor på varsin aktivitet och det lönar sig att jobba med logistikpusslet! Tack vare alla körscheman så fick jag en körfri kväll! På spisen puttrar en bolognese och inte heller den har jag förberett utan J hann med det! En lyxig känsla att komma hem då, igårkväll åt jag middag i city med en vän och tack vare sent kaffedrickande så blev det inte så mycket sömn... 




Hej på er denna lite mörka onsdag, riktig höst idag! Mitt nya doftljus är en present som jag fick i söndags då vi hade några vänfamiljer över på middag. Det var verkligen inte tänkt som en födelsedagsmiddag i efterskott, men jag fick ändå födelsedagspresenter... 


Jag knöt plättar i luften runt servetterna, trodde att de skulle vara för ömtåliga men det gick bra!


Ett budgettips till dukning om man som jag har plättar hemma!


Och jag har massvis, både ute och inne, älskar plättar i luften och återkommer alltid till dem!




Vi startade söndagsmiddagen med en liten kantarellsnitt med falsk tryffelkräm,


Receptet finns i senaste numret av Lantliv, jag plussade på grovt hackade ärtskott ganska mycket för jag tycker att kantareller kräver något krispigt.




Vi avslutade med äppelpaj, efter kyckling fylld med ost och paprikapesto.



Äppelpaj med knäckkolasås  dessa mängder till en extra stor form

10 röda äpplen
1/2 dl råsocker

3 dl fiberhavregryn
1 1/2 dl mandelspån
1 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
3/4 dl råsocker
225 g  kallt smör

kallt smör att hyvla över
En stor näve mandelspån

Färska eller styckfrysta björnbär till dekoration
florsocker att pudra över.

Skala kärna ur och klyfta äpplena, smörj formen med en stor smörklick, lägg ut äpplena omlott i  2-3 lager. Strö över 1/2 dl råsocker. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt smöret i bitar, nyp ihop till en deg. Bred ut över äpplena. Hyvla kallt smör över pajen och avsluta med att strö över en stor näve mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter, 200 grader.



Så glad över min nya jättestora form från Gerbera, köpte den på deras utförsäljning av andrahandssortering. Ville ha en rektangulär blå egentligen men på andrasorteringen kan man ju inte riktigt välja så det fick bli en oval!


I den här stora pajen (blev lite leftovers efter att 7 vuxna och 8 kids ätit) så är det förhållandevis lite socker för att vara en dessert av mig som älskar godsaker! Men här kan var och en själv välja hur sött det ska bli med hur mycket knäckkolasås man häller på sin pajportion!


Knäckkolasås

4 dl vispgrädde
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
100 g skållad grovhackad mandel
1 1/2 krm vaniljpulver

Blanda alla ingredienser i en kastrull ock koka på låg värme tills det tjocknar! Ha tålamod, det tar en stund och rör hela tiden för det kokar rackarns lätt över!


Jag dekorerade sedan pajen med björnbär och pudrade över massvis av florsocker, har ingen bild på det för det var mörkt när vi åt den med hemmagjord vaniljglass till!


Min prydnadssnittkål hänger i från "dåliga" hinken i affären hänger i och har åter bytt vas och plats, love it! Att hålla på och flytta runt på blommorna! Lättroad förmodligen!


Nu så sätter jag P för den här gången, efter en liten paus med Bolognesemiddag!

Ni som undrat över receptet till Leilas mazarintårta, klicka här! Då hittar ni mazarintårtan fast med fläderkräm, jag gjorde den med vaniljkräm, klicka här! Gör då en HALV sats av krämen och blanda den med 2 dl fast och fluffigt vispad grädde, bred över mazarinbottnen garnera med jordgubbar! Jag hade receptet i Underbara bakboken "A piece of cake"


                                    Dags att natta Ärtan och sen dyka in i tvättstugan!

                                                                          Kram Jenny

27 kommentarer:

  1. Åh vilken vacker dukning! Gillar också den växten. Lite kul med temat återkommande med ärtskotten på svampsnittarna. Ser nästan lika ut ;-)

    Kul med middagsgäster. Vi har fått pausa allt sånt nu under hösten eftersom jag pluggar utöver jobbet. Ha en fortsatt trevlig kväll!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  2. Du dukar alltid så fint!! Jag älskar också plättar i luften men jag lyckas aldrig hålla dem vid liv :(.
    Äppelpajen såg himla smarrig ut *mums*.

    Kram Ulrica

    SvaraRadera
  3. Du bjuder alltid på så goda mumsiga recept!
    Fint med plättarna...

    Kramar Sandra

    SvaraRadera
  4. Åh så mycket fint och så mycket gott du visar! Plättar i luften gillas mycket av mig också.
    Nu blev jag sugen på äppelkaka :) kram Suss

    SvaraRadera
  5. Så fint och gott du gjort. Jag älskar doftljus så länge de inte doftar rent för skarpt. kram Anette

    SvaraRadera
  6. Underbara bilder, tror jag flyttar hem till dig kram Diana

    SvaraRadera
  7. Så fint dukat med skira tabletter och
    jättefint med bladslingan runt servetterna.
    Din mat är frestande god som vanligt.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  8. Ljuvligt,underbart,vackert & gottit :)
    Ha en fin dag!

    /Kram

    SvaraRadera
  9. Åh underbart och titta in hos dig
    och alla fina bilder och allt gott!!!
    ser ljuvligt ut
    Kramar

    SvaraRadera
  10. Du kan du! Måste vara fantastiskt att få vara gäst i ert vackra hem och avnjuta allt gott du fixar i köket!
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  11. Alltid så inbjudande och vackert hos dig :) Kram Anna

    SvaraRadera
  12. mysigt och så mycket gott
    Ha en fin helg!
    Hanna

    SvaraRadera
  13. Fin dukning och god mat! Kram Stina

    SvaraRadera
  14. Hittar alltid inspo här inne hos dig, du är fantastiskt duktig i både matlagning, dukning o inredning. Ha nu en mysig helg. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  15. Saknade dig igår. . . Kram N

    SvaraRadera
  16. Hittade till dej grnom en kommentar du gjorde hos Hem Ljuva Hem. Intressant bogg du har och fina bilder. Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  17. Oj så mycket härligt! Fortsatt trevlig helg! Kram Anna

    SvaraRadera
  18. Så mycket härligt du bjuder på! Hoppas du kommer med nästa gång vi ses. Kram på dig! pernilla

    SvaraRadera
  19. Skönt att kunna lösa det så ibland att man slipper köra. Jag hade tur som kunde skicka med äldsta dottern men min kollega samt dotterns simkompis när de skulle iväg på tävling eftersom jag har de två små att köra till både stall och simhus... Ibland får man trolla med knäna. Kram.

    SvaraRadera
  20. Så mycket gott och jättefina bilder.

    Kram Anna

    SvaraRadera
  21. Så härligt det ser ut, visst är det fint att duka med grönt. Ditt tips med plättarna i luften sak vi lägga på minnet till framtida middagar.
    Ha en fin vecka,
    kramar

    SvaraRadera
  22. Underbara bilder och så mycket gott du bjuder på.
    Tack för det :)
    Kram Pia

    SvaraRadera
  23. Men du! Tokmycket tokgott! den pajen hade jag inte tackat nej till i kväll, så sötsugen!

    Kramkram

    SvaraRadera
  24. Vad fint! Och så snyggt med dukningen - så enkelt men så snyggt!!!

    SV. Du undrade över mina små betonghus. Jag köpte dem i Hedemora när jag var där, men de är från Bloomingville så de borde finnas lite överallt!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  25. Åh som vanligt blir jag galet frestad när jag läser dina recept. Mmm.
    Kram Jannike

    SvaraRadera
  26. jaa vad jag älskar dessa små plättar i luften.
    Och dina recept ser som alltid galet goda ut = )))
    Hoppas att ni har en fin vecka.

    Kram Thess

    SvaraRadera
  27. Hej. Smarrig äppelpaj oj vad det vattnas i mun hihi.
    Kram Liselott

    SvaraRadera