onsdag 15 oktober 2014
Just nu hos mig
så brinner mitt nya doftljus från me & friends på soffbordet och sprider en underbart behaglig doft av nytvättat här. Har precis kommit hem från jobbet och njuter av en egen stund med kaffe innan övriga kommer, alla tre flickor på varsin aktivitet och det lönar sig att jobba med logistikpusslet! Tack vare alla körscheman så fick jag en körfri kväll! På spisen puttrar en bolognese och inte heller den har jag förberett utan J hann med det! En lyxig känsla att komma hem då, igårkväll åt jag middag i city med en vän och tack vare sent kaffedrickande så blev det inte så mycket sömn...
Hej på er denna lite mörka onsdag, riktig höst idag! Mitt nya doftljus är en present som jag fick i söndags då vi hade några vänfamiljer över på middag. Det var verkligen inte tänkt som en födelsedagsmiddag i efterskott, men jag fick ändå födelsedagspresenter...
Jag knöt plättar i luften runt servetterna, trodde att de skulle vara för ömtåliga men det gick bra!
Ett budgettips till dukning om man som jag har plättar hemma!
Och jag har massvis, både ute och inne, älskar plättar i luften och återkommer alltid till dem!
Vi startade söndagsmiddagen med en liten kantarellsnitt med falsk tryffelkräm,
Receptet finns i senaste numret av Lantliv, jag plussade på grovt hackade ärtskott ganska mycket för jag tycker att kantareller kräver något krispigt.
Vi avslutade med äppelpaj, efter kyckling fylld med ost och paprikapesto.
Äppelpaj med knäckkolasås dessa mängder till en extra stor form
10 röda äpplen
1/2 dl råsocker
3 dl fiberhavregryn
1 1/2 dl mandelspån
1 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
3/4 dl råsocker
225 g kallt smör
kallt smör att hyvla över
En stor näve mandelspån
Färska eller styckfrysta björnbär till dekoration
florsocker att pudra över.
Skala kärna ur och klyfta äpplena, smörj formen med en stor smörklick, lägg ut äpplena omlott i 2-3 lager. Strö över 1/2 dl råsocker. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt smöret i bitar, nyp ihop till en deg. Bred ut över äpplena. Hyvla kallt smör över pajen och avsluta med att strö över en stor näve mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter, 200 grader.
Så glad över min nya jättestora form från Gerbera, köpte den på deras utförsäljning av andrahandssortering. Ville ha en rektangulär blå egentligen men på andrasorteringen kan man ju inte riktigt välja så det fick bli en oval!
I den här stora pajen (blev lite leftovers efter att 7 vuxna och 8 kids ätit) så är det förhållandevis lite socker för att vara en dessert av mig som älskar godsaker! Men här kan var och en själv välja hur sött det ska bli med hur mycket knäckkolasås man häller på sin pajportion!
Knäckkolasås
4 dl vispgrädde
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
100 g skållad grovhackad mandel
1 1/2 krm vaniljpulver
Blanda alla ingredienser i en kastrull ock koka på låg värme tills det tjocknar! Ha tålamod, det tar en stund och rör hela tiden för det kokar rackarns lätt över!
Jag dekorerade sedan pajen med björnbär och pudrade över massvis av florsocker, har ingen bild på det för det var mörkt när vi åt den med hemmagjord vaniljglass till!
Min prydnadssnittkål hänger i från "dåliga" hinken i affären hänger i och har åter bytt vas och plats, love it! Att hålla på och flytta runt på blommorna! Lättroad förmodligen!
Nu så sätter jag P för den här gången, efter en liten paus med Bolognesemiddag!
Ni som undrat över receptet till Leilas mazarintårta, klicka här! Då hittar ni mazarintårtan fast med fläderkräm, jag gjorde den med vaniljkräm, klicka här! Gör då en HALV sats av krämen och blanda den med 2 dl fast och fluffigt vispad grädde, bred över mazarinbottnen garnera med jordgubbar! Jag hade receptet i Underbara bakboken "A piece of cake"
Dags att natta Ärtan och sen dyka in i tvättstugan!
Kram Jenny
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Åh vilken vacker dukning! Gillar också den växten. Lite kul med temat återkommande med ärtskotten på svampsnittarna. Ser nästan lika ut ;-)
SvaraRaderaKul med middagsgäster. Vi har fått pausa allt sånt nu under hösten eftersom jag pluggar utöver jobbet. Ha en fortsatt trevlig kväll!
Kram Lena
Du dukar alltid så fint!! Jag älskar också plättar i luften men jag lyckas aldrig hålla dem vid liv :(.
SvaraRaderaÄppelpajen såg himla smarrig ut *mums*.
Kram Ulrica
Du bjuder alltid på så goda mumsiga recept!
SvaraRaderaFint med plättarna...
Kramar Sandra
Åh så mycket fint och så mycket gott du visar! Plättar i luften gillas mycket av mig också.
SvaraRaderaNu blev jag sugen på äppelkaka :) kram Suss
Så fint och gott du gjort. Jag älskar doftljus så länge de inte doftar rent för skarpt. kram Anette
SvaraRaderaUnderbara bilder, tror jag flyttar hem till dig kram Diana
SvaraRaderaSå fint dukat med skira tabletter och
SvaraRaderajättefint med bladslingan runt servetterna.
Din mat är frestande god som vanligt.
Kramar/AM
Ljuvligt,underbart,vackert & gottit :)
SvaraRaderaHa en fin dag!
/Kram
Åh underbart och titta in hos dig
SvaraRaderaoch alla fina bilder och allt gott!!!
ser ljuvligt ut
Kramar
Du kan du! Måste vara fantastiskt att få vara gäst i ert vackra hem och avnjuta allt gott du fixar i köket!
SvaraRaderaKram/Maria
Alltid så inbjudande och vackert hos dig :) Kram Anna
SvaraRaderamysigt och så mycket gott
SvaraRaderaHa en fin helg!
Hanna
Fin dukning och god mat! Kram Stina
SvaraRaderaHittar alltid inspo här inne hos dig, du är fantastiskt duktig i både matlagning, dukning o inredning. Ha nu en mysig helg. Kramisar Tina
SvaraRaderaSaknade dig igår. . . Kram N
SvaraRaderaHittade till dej grnom en kommentar du gjorde hos Hem Ljuva Hem. Intressant bogg du har och fina bilder. Ha en bra helg!
SvaraRaderaOj så mycket härligt! Fortsatt trevlig helg! Kram Anna
SvaraRaderaSå mycket härligt du bjuder på! Hoppas du kommer med nästa gång vi ses. Kram på dig! pernilla
SvaraRaderaSkönt att kunna lösa det så ibland att man slipper köra. Jag hade tur som kunde skicka med äldsta dottern men min kollega samt dotterns simkompis när de skulle iväg på tävling eftersom jag har de två små att köra till både stall och simhus... Ibland får man trolla med knäna. Kram.
SvaraRaderaSå mycket gott och jättefina bilder.
SvaraRaderaKram Anna
Så härligt det ser ut, visst är det fint att duka med grönt. Ditt tips med plättarna i luften sak vi lägga på minnet till framtida middagar.
SvaraRaderaHa en fin vecka,
kramar
Underbara bilder och så mycket gott du bjuder på.
SvaraRaderaTack för det :)
Kram Pia
Men du! Tokmycket tokgott! den pajen hade jag inte tackat nej till i kväll, så sötsugen!
SvaraRaderaKramkram
Vad fint! Och så snyggt med dukningen - så enkelt men så snyggt!!!
SvaraRaderaSV. Du undrade över mina små betonghus. Jag köpte dem i Hedemora när jag var där, men de är från Bloomingville så de borde finnas lite överallt!
Kram Malin
Åh som vanligt blir jag galet frestad när jag läser dina recept. Mmm.
SvaraRaderaKram Jannike
jaa vad jag älskar dessa små plättar i luften.
SvaraRaderaOch dina recept ser som alltid galet goda ut = )))
Hoppas att ni har en fin vecka.
Kram Thess
Hej. Smarrig äppelpaj oj vad det vattnas i mun hihi.
SvaraRaderaKram Liselott