lördag 19 oktober 2013

Landade i köket

gjorde jag igår när jag hade ett par timmar för mig själv mellan femtielva besök på olika tandläkarmottagningar med olika döttrar, utvecklingssamtal och jag vet inte allt. Jag struntade i alla måsten och bara bakade utav det som fanns hemma. Bakade, skrev recept och fotograferade och kom ifatt mig själv litegrann.



                                 Dinkelfranska
2 limpor

50 g jäst
3 msk olivolja
5 dl lättmjölk
2 nypor flingsalt
1 msk råsocker
2 dl durumvetmjöl
5 dl vetemjöl special
6 dl siktat dinkelmjöl

svarta sesamfrön, vallmofrön, smör till formen, flingsalt

Smula jästen och blanda med ljummen mjölk, flingsalt, råsocker och olivolja. Häll i mjölet och arbeta till en smidig deg, tillsätt mera vetemjöl special om det behövs mera mjöl. Sätt ugnen på 200 grader och låt jäsa till dubbel storlek. Smörj 2 formar med smält smör och bröa med sesam och vallmofrön. Forma 2 bröd, lägg i formarna och låt jäsa till dubbel storlek, pensla med vatten och strö över lite flingsalt. Grädda i ca 30 minuter mitt i ugnen.

Mannen och flickorna har satt i sig en limpa till frukost så godkänt av dem!



Det blev en kaka också.

                                           Sockerkaka med päronglasyr

2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker

Glasyr
2 små eller 1 stort päron
1 msk råsocker
vatten
25 g smör
2 msk grädde
1 krm vaniljpulver
1 dl socker

Vispa ägg och socker länge med elvisp. Smält smöret och blanda med äggblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner det. Häll upp i smörad och bröad form och grädda på nedersta falsen i 175 grader i ca 35 minuter. Skala och tärna päronet i små tärningar, lägg i en kastrull med råsocker, vaniljpulver och vatten drygt 1 dl. Låt koka tills päronbitarna är mjuka fyll på vatten om det blir torrt. Mosa genom sil till en puré. Blanda purén med smör, socker och grädde i en kastrull, smält till en krämig glasyr, den ska inte stå och koka. Smaka sen av med flingsalt så att den inte är för söt. Häll över kakan!


Halva finns kvar att fika på idag, jag tror att det är en sådan som blir bra av att stå till sig!



Förra helgen så flyttade Leilas nya bok in hos mig, den kom i form av presentkort på min födelsedag först. Har ni hunnit kolla i den, vad tycker ni? Jag tycker att den är ljuvlig.


Jag älskar den blåvitmönstrade ryggen på boken! Jag håller på att övertyga J om att vi ska byta ut skafferidörren mot en vintagedörr. Jag fick blodad tand när vi satte in en gammal dörr på nya förrådet! Och nu fick jag lite fina inspirationsbilder på det här också!


Okej, dags att ta tag i lördagen! Jag ska åka iväg och fixa lite ärenden, men jag tänker inte dra runt i mataffären det sparar jag tills imorgon det får bli lite här är ditt kylskåp-lunch idag. Jag tänker bara ta det roliga, blommor, godsaker och en liten gåbortsak till kvällen då vi ska bort på middag till kära vänner här i byn.

Men först en kopp kaffe till!               Kram Jenny

22 kommentarer:

  1. Vad du gått loss i köket. Så gott med nybakat. Leila är härlig hela hon. Önskar dig en god kopp kaffe och en trevlig helg. Kram Anette

    SvaraRadera
  2. Mums det doftar hit!! Jag får ta och fixa Leilas bok och ryggen, ja verkligen snygg. Ha en trevlig kväll. Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Men vad det ser gott ut. Har tyvärr inte Leilas bok, kanske kan bli en julklapp till mig själv ;)
    Ha det gott. Kram Pia

    SvaraRadera
  4. Jag kan tänka mej att bakning är som meditation för dej...för mej funkar det att måla en stol eller nåt !
    Absolut att ni ska byta skafferidörren..hoppas du får med dej honom på det !

    Må så gott vännen och fin söndag till dej...kraaaam

    SvaraRadera
  5. Fina bilder! Och duktiga du som inte bara bakar en massa gott utan även kan komma på egna recept!! Kram o fin söndag till dig

    SvaraRadera
  6. Mmmm så mycket gott o alltid lika fina bilder. Får nog kika i Leilas bok kan tänka mig att där finns mycket att inspireras av. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  7. Härliga bilder som vanligt och en massa gott som vanligt! Vilken härlig bok och härligt att få lite inspiration! Precis som vi andra får av dig!

    Kraam
    Petronella

    SvaraRadera
  8. Mmmm, dette var fristende og lekkert !!

    Kjempefin blogg du har!
    KLEM
    anette

    SvaraRadera
  9. Alltså dina bilder!! Och allt det goda du bakar. Det ser jättegott ut och så mysigt att krypa upp och njuta av den fina boken (så sugen jag blir). Underbart!

    Tack rara för att du skriver så gulligt...blir så glad <3

    KRAM!

    SvaraRadera
  10. Åh, vilken underbar bild med koppen och boken i korgstolen, man vill riktigt krypa upp i knät på dig ;)
    Har inte sett denna bok men har två av hennes bakböcker och de är ju underbara.
    Hoppas ni fick e härlig helg.
    Kram Malin

    SvaraRadera
  11. Bilden med koppen och boken i knäet ser så härlig ut =)
    Jag älskar den boken, har den hemma med <3 Ljuvlig.
    Och det där dinkel brödet lät gott =) Tack för det receptet.
    Kram och ha en fin dag

    SvaraRadera
  12. Kan lätt tänka mig att du är populär hos
    testpanelen, ser jättegott ut. Tack för boktipset,
    ska nog köpa den.
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  13. Visst är det lugnande att komma hem och stå i köket en stund. Bröd är mysigt att baka, annars är jag mest för att laga mat. Däremot hade jag gäran tagit en bit av den där sockerkakan, ser jättegod ut!

    SvaraRadera
  14. Önskar verkligen att jag kunde få inspiration till att baka bröd...är inte alls bra på det. Men en sockerkaka då och då blir av, både brödet och kakan ser mycket goda ut.
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  15. Mums vad gott allt ser ut, önskar att jag vore duktig på att baka!!!

    Kram Kram
    Marie

    SvaraRadera
  16. Jag älskar att baka bröd, men jag tyvärr måste följa recept, säkrast så!
    Leilas nya bok har jag inte läst.. Ibland är hon lite too much för mig, men visst har hon underbara bilder i sina böcker, jag har faktiskt två kok/bak böcker...

    kram Sandra

    SvaraRadera
  17. Att brödet tog slut så snabbt måste ju vara det bästa betyget :)
    Kram.

    SvaraRadera
  18. Jisses, vad mycket gott du har bakat. Mmmm, blev ju himla sugen på att baka nu.
    Den boken skulle jag också hemskt gärna vilja ha, den verkar himla fin.
    Hoppas att du har haft en fin början på veckan.
    Kram Bodil.

    SvaraRadera
  19. Vad sugen på nybakat bröd och kaka jag blir nu :-))) Ser mums ut!!
    Den där boken ska jag beställa imorgon har jag bestämt, ser verkligen fin ut!
    Kraaaam Paula
    PS: Grattis i efterskott :-)

    SvaraRadera
  20. Hinna komma i fatt är viktigt.
    Ser gott ut det där!

    Kram N

    SvaraRadera
  21. Kan inte annat än hålla med Leila boken är underbar - långt ifrån hur mitt hem ser ut iof hon har så mycket av allt, färger, saker, möbler - lite rörig känsla men ändå hemtrevligt, har inte lusläst än, bara bläddrat men man kan kanske kan få lite tips för att få det LITE mer ombonat här hemma ;) Härliga bakverk du ordnat, den där kakan med päronglasyr ger lite dregel i mungipan ;)

    Kram Ullis

    SvaraRadera