Dinkelfranska
2 limpor
50 g jäst
3 msk olivolja
5 dl lättmjölk
2 nypor flingsalt
1 msk råsocker
2 dl durumvetmjöl
5 dl vetemjöl special
6 dl siktat dinkelmjöl
svarta sesamfrön, vallmofrön, smör till formen, flingsalt
Smula jästen och blanda med ljummen mjölk, flingsalt, råsocker och olivolja. Häll i mjölet och arbeta till en smidig deg, tillsätt mera vetemjöl special om det behövs mera mjöl. Sätt ugnen på 200 grader och låt jäsa till dubbel storlek. Smörj 2 formar med smält smör och bröa med sesam och vallmofrön. Forma 2 bröd, lägg i formarna och låt jäsa till dubbel storlek, pensla med vatten och strö över lite flingsalt. Grädda i ca 30 minuter mitt i ugnen.
Mannen och flickorna har satt i sig en limpa till frukost så godkänt av dem!
Det blev en kaka också.
Sockerkaka med päronglasyr
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
Glasyr
2 små eller 1 stort päron
1 msk råsocker
vatten
25 g smör
2 msk grädde
1 krm vaniljpulver
1 dl socker
Vispa ägg och socker länge med elvisp. Smält smöret och blanda med äggblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner det. Häll upp i smörad och bröad form och grädda på nedersta falsen i 175 grader i ca 35 minuter. Skala och tärna päronet i små tärningar, lägg i en kastrull med råsocker, vaniljpulver och vatten drygt 1 dl. Låt koka tills päronbitarna är mjuka fyll på vatten om det blir torrt. Mosa genom sil till en puré. Blanda purén med smör, socker och grädde i en kastrull, smält till en krämig glasyr, den ska inte stå och koka. Smaka sen av med flingsalt så att den inte är för söt. Häll över kakan!
Halva finns kvar att fika på idag, jag tror att det är en sådan som blir bra av att stå till sig!
Förra helgen så flyttade Leilas nya bok in hos mig, den kom i form av presentkort på min födelsedag först. Har ni hunnit kolla i den, vad tycker ni? Jag tycker att den är ljuvlig.
Jag älskar den blåvitmönstrade ryggen på boken! Jag håller på att övertyga J om att vi ska byta ut skafferidörren mot en vintagedörr. Jag fick blodad tand när vi satte in en gammal dörr på nya förrådet! Och nu fick jag lite fina inspirationsbilder på det här också!
Men först en kopp kaffe till! Kram Jenny
Vad du gått loss i köket. Så gott med nybakat. Leila är härlig hela hon. Önskar dig en god kopp kaffe och en trevlig helg. Kram Anette
SvaraRaderaMums det doftar hit!! Jag får ta och fixa Leilas bok och ryggen, ja verkligen snygg. Ha en trevlig kväll. Kram Anna
SvaraRaderaMen vad det ser gott ut. Har tyvärr inte Leilas bok, kanske kan bli en julklapp till mig själv ;)
SvaraRaderaHa det gott. Kram Pia
Jag kan tänka mej att bakning är som meditation för dej...för mej funkar det att måla en stol eller nåt !
SvaraRaderaAbsolut att ni ska byta skafferidörren..hoppas du får med dej honom på det !
Må så gott vännen och fin söndag till dej...kraaaam
Fina bilder! Och duktiga du som inte bara bakar en massa gott utan även kan komma på egna recept!! Kram o fin söndag till dig
SvaraRaderaMmmm så mycket gott o alltid lika fina bilder. Får nog kika i Leilas bok kan tänka mig att där finns mycket att inspireras av. Kramisar Tina
SvaraRaderaMen åh vad gott :) kram Diana
SvaraRaderaHärliga bilder som vanligt och en massa gott som vanligt! Vilken härlig bok och härligt att få lite inspiration! Precis som vi andra får av dig!
SvaraRaderaKraam
Petronella
Mmmm, dette var fristende og lekkert !!
SvaraRaderaKjempefin blogg du har!
KLEM
anette
Alltså dina bilder!! Och allt det goda du bakar. Det ser jättegott ut och så mysigt att krypa upp och njuta av den fina boken (så sugen jag blir). Underbart!
SvaraRaderaTack rara för att du skriver så gulligt...blir så glad <3
KRAM!
Åh, vilken underbar bild med koppen och boken i korgstolen, man vill riktigt krypa upp i knät på dig ;)
SvaraRaderaHar inte sett denna bok men har två av hennes bakböcker och de är ju underbara.
Hoppas ni fick e härlig helg.
Kram Malin
Bilden med koppen och boken i knäet ser så härlig ut =)
SvaraRaderaJag älskar den boken, har den hemma med <3 Ljuvlig.
Och det där dinkel brödet lät gott =) Tack för det receptet.
Kram och ha en fin dag
Kan lätt tänka mig att du är populär hos
SvaraRaderatestpanelen, ser jättegott ut. Tack för boktipset,
ska nog köpa den.
Kramar
AnnaMaria
Visst är det lugnande att komma hem och stå i köket en stund. Bröd är mysigt att baka, annars är jag mest för att laga mat. Däremot hade jag gäran tagit en bit av den där sockerkakan, ser jättegod ut!
SvaraRaderaÖnskar verkligen att jag kunde få inspiration till att baka bröd...är inte alls bra på det. Men en sockerkaka då och då blir av, både brödet och kakan ser mycket goda ut.
SvaraRaderaKram Liselott
Mums vad gott allt ser ut, önskar att jag vore duktig på att baka!!!
SvaraRaderaKram Kram
Marie
Jag älskar att baka bröd, men jag tyvärr måste följa recept, säkrast så!
SvaraRaderaLeilas nya bok har jag inte läst.. Ibland är hon lite too much för mig, men visst har hon underbara bilder i sina böcker, jag har faktiskt två kok/bak böcker...
kram Sandra
Att brödet tog slut så snabbt måste ju vara det bästa betyget :)
SvaraRaderaKram.
Jisses, vad mycket gott du har bakat. Mmmm, blev ju himla sugen på att baka nu.
SvaraRaderaDen boken skulle jag också hemskt gärna vilja ha, den verkar himla fin.
Hoppas att du har haft en fin början på veckan.
Kram Bodil.
Vad sugen på nybakat bröd och kaka jag blir nu :-))) Ser mums ut!!
SvaraRaderaDen där boken ska jag beställa imorgon har jag bestämt, ser verkligen fin ut!
Kraaaam Paula
PS: Grattis i efterskott :-)
Hinna komma i fatt är viktigt.
SvaraRaderaSer gott ut det där!
Kram N
Kan inte annat än hålla med Leila boken är underbar - långt ifrån hur mitt hem ser ut iof hon har så mycket av allt, färger, saker, möbler - lite rörig känsla men ändå hemtrevligt, har inte lusläst än, bara bläddrat men man kan kanske kan få lite tips för att få det LITE mer ombonat här hemma ;) Härliga bakverk du ordnat, den där kakan med päronglasyr ger lite dregel i mungipan ;)
SvaraRaderaKram Ullis