söndag 27 oktober 2013

Något salt, något sött & något lite mittemellan

Time flies, länge sen sist! Igår hjälpte jag en vän att laga mat till ett kalas.


Lax med picklad gurka & wasabimayo

salmalax (jag använde 600 g till 50 snittar)
gurka, knappt 1 1/2
en dillknippa
socker
fint havssalt
Majonnäs
wasabipasta

Skala och kärna ur gurkan, skär i "månar"  Finhacka dillen ta inte med något av skaften. Blanda gurkbitarna med socker, salt (1 tsk av varje) och dill. Låt stå ca en timma.
Skär laxen i storleksmatchande bitar med gurkan. Blanda drygt 1 dl majonnäs med lite wasabipasta, smaka dig fram hur mycket wasabi du vill ha.
Fäst en gurkbit och en laxbit på tandpetare, gurkan i botten så blir det stadigt! Toppa med en liten klick wasabimayo.


Ett tilltugg till!


Det här receptet är från Lantliv, för säkert tre höstar sedan. Det har blivit en favorit! Rosta blandade nötter 2-3 dl i torr stekpanna på låg värme. Blanda med 2 dl torkade bär tex goji, blåbär, tranbär. Blanda nötter och bär och fördela i en väl rengjord glasburk. Värm 5-6 dl flytande honung, häll över blandningen och förslut. Toppa små skivor av chèvre med blandningen och dekorera med färsk rosmarin! Det blir mycket nötblandning, den håller sig i kylen.



Denna lilla tryffel var en av fem små minidesserter som avslutade kalaset!

Citrontryffel med lakrits

200 + 200 g vit choklad
8 turkisk pepparkarameller
1/2 dl vispgrädde
finrivet skal av en citron
ev sockerpärlor till garnering

Finhacka 200 g choklad och karamellerna. Koka upp grädden med citronskalet i en kastrull och ta av från värmen. Tillsätt chokladhacket och rör till en slät smet. Låt stå i kylen i ca en timma. Rulla små bollar och låt sen bollarna stå i kylen ytterligare en timma. Smält 200 g choklad över vattenbad och doppa bollarna i den smälta chokladen. Lägg dem på ett bakplåtspapper, garnera ev med sockerpärlor. Låt stelna i kylen. Receptet är från ICA och det stod att det skulle bli 25, jag fick 27 av 1 1/2 sats.... Jag vet inte om jag gör sjukt stora eller om de i receptet var väldigt små, man kanske kan tänka ett mellanting!



Igår lagade jag alltså mat hela dan med Pärlan vid min sida. Jag älskar det och även att jag inte håller på med cateringen nu av flera skäl än att jag inte har hittat något lämpligt kök så har jag inte gett upp min dröm. Den bara vilar!

Nåväl, det här inlägget började jag med idag på förmiddagen. Jag var uppe i gryningen kändes det som i och med den extra timman och den gav mig extra energi så jag drog igång hur mycket som helst! Mitt inlägg hann jag dock inte klart för jag och min syster har åkt på höstlov till vår lilla hometown med hennes pojkar och mina flickor. Så nu har vi landat här och stannar hela veckan!

Ha en fin vecka alla fina, tusen tack för alla kommentarer!

                                                                               Kram Jenny




 
 

29 kommentarer:

  1. Å, så gott att jag smäller av!! Vill äta allting. Jag var lite hungrig innan jag kikade in här, nu är jag vrålsugen.

    Ha en härlig höstvecka tillsammans med din syster och alla barnen!

    KRAM
    Lotta

    SvaraRadera
  2. Åh så mycket gott du bjuder på idag:))) Ha en bra start på nya veckan. Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Vilka toppenrecept du bjuder på! Allt ser så gott ut! Jag skriver upp ingredienserna direkt på
    shoppinglistan för till helgen blir det Halloweenfest här och då ska det ätas gott!
    Önskar dig en härlig vecka!
    Kram M.E

    SvaraRadera
  4. Men mums vad mycket gott, dom här recepten ska jag definitivt spara kramis Diana

    SvaraRadera
  5. men gud vad mycket gott! Måste absolut testa laxen och tryffeln! Kram Nilla

    SvaraRadera
  6. Men du den där nötblandningen. My så gott det såg ut!

    Önskar dig en finfin start på veckan.
    Kram Linda

    SvaraRadera
  7. Himmel så gott allt såg ut! Du är ju så himla duktig! Här är det också höstlov! Super!

    Kraam
    Petronella

    SvaraRadera
  8. Så gott.
    Håller tummarna för att din dröm snart går i uppfyllelse. Kram.

    SvaraRadera
  9. Du är medveten om att du frestas rejält va? ;)
    Ha en bra start på veckan!
    Kramar

    SvaraRadera
  10. Milde tid så mycket gott, ser verkligen mumsigt ut!!
    Ha en fin start på nya veckan!
    Kraaam Paula

    SvaraRadera
  11. Jag hoppas du hittar ett lämpligt kök, för du
    är otrolig på och hitta på och laga fina rätter.
    Och så önskar jag att jag bodde på catering
    avstånd, jag skulle anlita dig direkt!
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  12. MUMS! Alla små fina låter underbart goda! Tack för tipsen :)

    Tack snälla! Hihi, tårtan kommer inom kort på bloggen. Ha en fin kväll <3 Jennie

    SvaraRadera
  13. Men ååå så mycket gott, håller tummen att du hittar ditt kök så fler kan få njuta av din fantastiska mat. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  14. Oj vad mycket gott den där ost/nöt saken brukar jag göra på en stor brie i ugnen - bli väldigt gott. jag brukar inte gilla brieost men just den varianten när den blir lite mjuk och varm är god ;) Ha ett superskönt höstlov nu ;)

    Kram Ullis

    SvaraRadera
  15. Så mycket gott du bjuder på dom där laxsnittarna föll mig i smaken!

    Hoppas du njuter av höstlovet

    Kram Sandra

    SvaraRadera
  16. så gott det ser ut.
    Ha en fin kväll.
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  17. Åh vad gott det ser ut! Vill ha allt:))
    Trevig vecka till dig!

    Kram fredrika

    SvaraRadera
  18. Vad mycket smått och gott. Vilken kompis! Kram Anette

    SvaraRadera
  19. Ser makalöst vackert och gott ut! Kram Sara

    SvaraRadera
  20. Godmorgon!
    Oj vilka goda små du bjuder på tack för receptet!
    Ha en trevlig Halloween Karin

    SvaraRadera
  21. Ooo vad mycket härligt gott du gjort !!!
    Och här sitter jag och har inte ätit någon lunch än i dag ;))
    Älskar så där lite härlig plock mat ;))
    Nä nu får det allt bli en titt i kylskåpet ;))
    Hoppas att ni får en fin halloween/ allahelgona.

    Kram Thess

    SvaraRadera
  22. Så mycket gott. De där små bollarna....mmm, vattnas i munnen. Nötblandningen lät inte heller fel.
    Hoppas ni haft ett härligt lov och att ni får en mysig fredag. Kram Malin

    SvaraRadera
  23. Önskar dig en jättefin helg!!
    Ser så himla gott ut och fint!!
    Vad duktig du är
    Kramar!!!!!

    SvaraRadera
  24. Hej på dig kära Jenny! Härliga recept du bjuder på som vanligt:) Jag hejar på dig och håller tummar och tår för att du ska hitta ett kök som du kan använda till din dröm! Så härlig dröm tycker jag! Du är så proffsig i det du gör så jag vet att du kommer att lyckas!

    Hoppas att du har haft en fin Allahelgons helg!

    Kram Johanna

    SvaraRadera
  25. Blir alltid så inspirerad när jag kickar in här. Måste testa recept nr två, ser riktigt gott ut och snyggt att ställa fram också.

    Ha en fin kväll! Kram Nina

    SvaraRadera
  26. Ser gott ut alltihopa! Har lite blandade känslor för just chevre. Vill verkligen älska det, men ibland smakar den för mycket get tyvärr. Eller får eller vad det nu är. ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera