onsdag 10 oktober 2012

En salig blandning


Jag börjar med recept på mina favoritknäckebröd! Receptet är ur ett nummer av Lantliv från 2009.


                                 Äppelknäcke på skrädmjöl

16 stycken

1 påse torkade äppelringar, 250 g
1 dl hasselnötter
3 dl mjölk 3%
25 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl skrädmjöl
ca 4 dl siktat dinkelmjöl

Till utbakningen, fullkornsmjöl av dinkel

1. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka de torkade äpplena fint. Grovhacka nötterna.
2. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, allt mjöl och äppelbitar. Arbeta ihop till en smidig deg. Är degen för lös blanda i mer siktat dinkelmjöl.
3. Mjöla bakbordet med fullkornsmjöl av dinkel. Dela upp degen i 16 bitar och rulla dem till runda bollar. Kavla lätt med en kruskavel ut varje boll så tunt som möjligt. Brödkakorna ska mäta cirka 15 cm i diameter. Mjöla lite på kaveln så går det lättare.
4. Grädda bröden i mitten av ugnen på het plåt tills de börjar mörkna i kanterna, cirka 6 minuter.
5. Efterbaka knäckebröden i 50-gradig ugnsvärme med luckan på glänt i cirka en timme. Låt kallna på galler.

Jag gjorde 3 satser i söndags, för det tar sån tid med efterbakningen att man lika gärna kan göra många när man ändå håller på och bakar! Det är ju hasselnötter i dessa bröd men jag har bytt ut dem mot mandel för att de ska passa nötallergiker och för att jag tidigare har serverat dem i lokaler där man inte ens kan ta in nötter. Hasselnötter har ju såklart mera smak men de är jättegoda med mandel med. Det är underbart att baka med skrädmjöl för att det doftar så fantastiskt gott! Som rostade nötter!



Funderar ni liksom jag mycket på belysning så här års? Varje höst så kommer vi på att vi saknar lampor på flera ställen och det är så svårt att hitta fina lampor tycker jag. Dessa två franska gamla industrilampor följde med oss hem från antikmässan i vintras. Jag älskar dem och köket fick en helt annan karaktär än innan då det satt två ynkliga spotar där som vi satte upp i brist på annat när vi flyttade in. Nu när jag vant mig vid dessa två stora grova lampor så ser lampan över köksbordet så klen och tanig ut, kan inte visa bild av den nu då det är alldeles för mörkt för att fotografera. Men jag tar mer än gärna tips på vad ni tror skulle passa för lampa att kombinera till dessa! Är också på jakt efter en grov robust lite ruff golvlampa att ha vid TVsoffan!

 

Vad har ni ätit till middag ikväll? Här blev det Indisk linsgryta, ett GIrecept. Jag älskar linser och barnen fick nybakad dinkellimpa med grillad majsröra på till för att göra det godare men det gick inte hem hos dem ändå. De värmde gammal pasta och åt med ost och skinka...
 
Nu ska jag göra matsäck till flickorna imorgon, denna vecka tror jag att vi har rekord i antalet matsäckar... Fantasin börjar tryta lite på det planet.... Nu har vi ju de nybakade limporna så att det får bli äggmackor.
 
                                  Kram Jenny                                     

3 kommentarer:

  1. Jo belysning gillar jag och det var väldigt fina lampor du visar! Så gott med nygräddat bröd! Kram Nilla

    SvaraRadera
  2. Knäckebröd ska dottern här hemma också baka idag :-))

    Så vackra lampor du visar, ert kök är så fint !!!

    Ha nu en toppenfin lördag!
    Kram Paula

    SvaraRadera