torsdag 5 juli 2012

Middag



Karréspetten vi grillade igår blev supergoda, jag kommer absolut att göra dessa igen.(recept i gårdagens inlägg!)  Även tomat- & jordgubbssalladen var helt ljuvlig. Tomater och jordgubbar kändes inte som någon självklar kombo annars. Salladen med potatis och primörer var också god framför allt var det supergott med hyvlad rabarber.  Jag är inte så förtjust i potatissallader över huvudtaget bara så att jag kommer att göra om detta recept lite nästa gång till en grönsakssallad med rabarber! Men om man gillar potatissallad så är detta lite annorlunda med det brynta pepparrotssmöret också. Högsta betyg av äldsta tjejen!




                          Primör- & potatissallad

1 kg färskpotatis
1 knippe dill
2 knippen rädisor
2 knippen färsk lök röd eller gul
1 knippe grön sparris
3 dl färsk babyspenat
2 stjälkar rabarber

Pepparrotssmör:
100 g smör
5 cm färsk pepparrot
saft och skal av en halv citron

(Detta var beräknat till 6 bufféportioner så jag minskade ner till oss, 2 vuxna, tre barn)

1. Skrubba potatisen och koka den i lättsaltat vatten tillsammans med dill. Häll av vattnet och ånga av potatisen.
2. Putsa rädisorna och löken. Ansa sparrisen och bryt av basen. Koka sparrisen och löken i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. När 1/2 minut återstår av tiden, lägg ner rädisorna. Ta av kastrullen från plattan och spola genast av primörerna i kallt vatten så att kokningen stannar av.
3. Skölj och ansa spenaten. Hyvla rabarberstjälkarna tunt på längden. Halvera rädisorna och dela sparrisen i mindre bitar. Blanda samman samtliga ingredienser i en skål.
4. Pepparrotssmör: Bryn smöret i en stekpanna. Ta åt sidan. Riv pepparroten och lägg den i smöret. Pressa ner citronsaft och tillsätt citronskal. Häll smöret över salladen och vänmd om ordentligt. Garnera med kryddgrönt du har hemma och servera sedan.




                          Tomat- & jordgubbssallad

1 liter jordgubbar
750 g cocktailtomater, mixade färger
1/2 kruka grovt strimlad basilika
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
Flingsalt

1. Ansa och halvera eller kvarta jordgubbarna. Halvera tomaterna. Skär eller riv basilikabladen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken.
2. Blanda samman samtliga ingredienser och tillsätt olivoljan. Krydda och servera.

(Detta var beräknat till 6-8 bufféportioner men jag hade lätt kunnat dubla det till oss fem! Såååå gott!)  (Lantlivs recept båda två)

Vi hade också ett citron och vitlökssmör till (Blanda 200 g rumsvarmt smör med skal av en citron, 4 finrivna vitlöksklyftor, 2 tsk pressad citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Vispa smöret, rulla det till en rulle i bakplåtspapper, snurra samman ändarna, låt vila i frysen minst 2 timmar)


     Nu ska jag äta frukost!     Kram // Jenny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar