tisdag 1 april 2014

Dammar av svärfars paradrätt


För ett tag sedan när jag bläddrade ibland recepten i den rätt stora samlingen så hittade jag denna rätt på ett papper skrivet på skrivmaskin! Det var den första middagen som jag blev bjuden på av min svärfar på 90talet och det var en av hans paradrätter vill jag minnas! Hur som helst så lagade jag den för nån dryg månad sedan till middag och det blev en barnfavorit, hade ett gäng kompisar till flickorna här också på middag. Lagade det igår igen, kassler i Bergakungens sås!


Jag har ändrat lite på receptet och dessa mängder använde jag igår till vår familj på fem och att det skulle räcka till leftovers idag då jag visste att livet skulle komma emellan middagslagning! Gör ni så ibland? Lagar dubbelt?

Kassler i Bergakungens sås

1.5 kg kassler

Sås: 2 gula lökar, hackade. 200 g strimlad rökt skinka, smör & rapsolja, 2 1/2 dl vitt vin, 5 dl grädde, en rågad matsked lantbuljong, 3 msk tomatpuré, drygt 1 tsk paprikapulver, 2 tsk dragon, en nypa flingsalt, nymalen svartpeppar.

Bräck kasslern i rapsolja, lägg upp på ett fat och varmhåll. Fräs löken mjuk och nästan genomskinlig i en klick smör, tillsätt skinkan och låt det fräsa ytterligare nån minut. Späd med vin och grädde. Tillsätt buljongpulver, tomatpuré och kryddor. Låt såsen koka ihop något, ca 5 minuter. Häll över kasslern på fatet!

Igår serverade jag med kokta potatisklyftor, smörslungad spenat och broccoli.



Jag ska ta en supertidig kväll och ta igen lite sömn. J reser jättemycket i jobbet och då nattugglar jag! Nu reser han så mycket att det är ohållbart att jag fixar nätterna igenom med olika saker, så jag har lärt mig att sova också när han reser. Men som sagt igår så blev det inte så många timmar för mig och det känner jag nu... Så godnatt kära ni och tusen tack för era kommentarer, jag blir så glad när ni som läser lämnar ett avtryck!

                                                Kram Jenny




24 kommentarer:

  1. Mmmm det låter super gott. Kram Anette

    SvaraRadera
  2. Göta Petter vad gott det ser ut! Måste verkligen testat någon dag:)

    Här hemma lagar vi alltid lite "för mycket" mat. Det ska helst räcka både till matlåda till Rickard och om vi får någon oväntad gäst till middag och det händer faktiskt då och då:)

    Hoppas du har det bra kära du!

    Kramar Johanna

    SvaraRadera
  3. Det här ska jag testa o laga till mina killar, de älskar kassler o jag har fastnat i de rätterna jag alltid lagar, kan nog bli en favorit även för dem. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  4. Vad gott det såg ut. Jag har också gamla recept skrivna på skrivmaskin i min receptpärm, men det var länge sedan jag gjorde dom.
    Kram Helena

    SvaraRadera
  5. Bergakungens sås, jag känner igen det från en kokbok som Pappa har hemma. Härligt med nostalgiska rätter. Maken tycker jämt att vi ska laga dubbelt upp.. bra till matlådor eller lunch dagen efter. Ha det bra! Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  6. Ser ut som en rätt för mig! Älskar kassler med god sås. Mums. Fint att laga något som har en historia!

    KRAM

    SvaraRadera
  7. Hej kära du.
    Ser u som en rätt som verkligen skulle passa här hemma.
    Den kommer jag prova framöver var så säker, jag har skrivit ut receptet :)
    Hoppas du sovit ikapp lite :)
    Stor kram
    Jessica

    SvaraRadera
  8. Åh, låter verkligen hur gott som helst! Har ett kycklingrecept med vitt vin i och även skinka. Blir en så god smak.

    Kram kram

    SvaraRadera
  9. Mmmm låter hur smarrigt ut som helst!!!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  10. Det är ju perfekt när det blir mat över men oftast räcker det endast till en lunchlåda. Kram.

    SvaraRadera
  11. Men så kul!! Gillar gamla recept! Låter jättegott!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  12. Ser gott ut! Vi äter gärna kassler här hemma! Ibland blir det mat över då åker det med till jobbet dan efter! Mitt emellan matlagning när tiden är knapp eller man inte orkar så kan vi ibland koka lite gröt och koka ägg!
    Kramar Sandra

    SvaraRadera
  13. Så gott! Kassler är ju gott och enkelt men det kan ändå behöva piffas upp för extra smak! Kram Sara

    SvaraRadera
  14. Så himla gott det såg ut! Visst var det härligt på Ombonat?

    Kram
    Helen
    www.vitaestilo.se

    SvaraRadera
  15. Det såg riktigt gott ut..det ska jag ge mej på ngn dag !
    Vilken trevlig bloggträff du varit på..synd att det är så långt till Bromma bara för en kväll.

    En fin dag till dej o stor kram

    SvaraRadera
  16. Tusen tack för det fina receptet :) låter jättegott. Ska jag spara och testa.
    Hoppas du mår fint, stor kram

    SvaraRadera
  17. Det låter ju och ser fantastiskt gott ut!
    Ha en fin helg!
    Kram Bodil.

    SvaraRadera
  18. Mmmm...Mumms så gottit detta låter & ser ut -Tack för Receptet & läskande fina bilder :)

    /Kram

    SvaraRadera
  19. Låter verkligen GOTT! Måste testas! Tack för att du delar med dig...
    Varm kram,
    Titti

    SvaraRadera
  20. Så gott det ser ut! Detta måste jag testa. Kram Stina

    SvaraRadera
  21. så gott det ser ut och vilka underbart vackert blå skålar.
    Ha en fin kväll
    Hanna

    SvaraRadera
  22. Låter väldigt gott, det ska jag allt ta och göra i veckan.
    Fina skålar oxå..
    Kram

    SvaraRadera
  23. Det ser jättegott ut! Vad härligt också att hitta ett recept skrivet med skrivmaskin, som jag ääälskade att sitta vid fasters gamla skrivmaskin när jag var liten, helt underbart!

    Kram Jenny

    SvaraRadera