söndag 15 december 2013

Kalas och Leilas marmeladkonfekt


Den här tredje adventshelgen har inte varit så julfokuserad för oss, en massa kalas har vi varit utspridda på, bland annat så packade Ärtan badväskan och for iväg på badkalas igår. Äldsta har varit på sleepoverparty och J och jag på stort 50årsparty igårkväll. När vi en kort stund var samlade igår så sjöng vi Ja må han leva till min bror över telefonen så många födelsedagar denna helgen. Varvat med fotbollscup så att inte många timmars sömn för mig mellan party och dammig sporthall!




Igår packade jag marmeladkonfekt som skulle åka till min mormor som älskar marmeladkonfekt precis som jag och mamma så det går via blodet. Åå ni vet de där finska gröna stora marmeladkulorna... Men om ni älskar godis i allmänhet och marmelad i synnerhet så måste ni pröva Leila Lindholms marmeladkonfekt med jordgubbssmak. Jag försökte hitta receptet och länka till men jag gjorde inte det, så jag skriver det här. Jag har tagit det från Lantlivs julnummer från 2011 från ett repotage med Leilas julrecept och detta är ett som jag tycker är ett av hennes bästa tillsammans med hennes fläskdumplings och peanut butter whoopies!


   Leila Lindholms marmeladskonfekt med smak av jordgubb

Ca 35 bitar
600 g frysta jordgubbar
1 färsk vaniljstång
0.7 dl glykos
5 1/2 dl syltsocker
1 msk vinsyra

Till sockring av marmeladen: 4 dl socker, 1/2 tsk vinsyra (jag tycker att det räcker med mindre)

1. Tina och mixa jordgubbar med en stavmixer. Passera genom en sil med slickepott så att du får en puré.
2. Värm jordgubbspuré, urskrapad vaniljstång och glykos i en rymlig kastrull.
3. Häll syltsocker i jordgubbsblandningen.
4. Koka marmeladen till 109 grader (använd koktermometer) Ta kastrullen från spisen och tillsätt vinsyra.
5. Sila den kokta marmeladen så att hinnan frå vaniljskrapet och ev geléklumpar försvinner.
6.Häll upp på en plåt klädd med plastfolie som är ca 14x27 cm.
7. Blanda strösocker och vinsyra i en skål. Skär marmeladen i bitar med en kniv smord i neutral matolja. Rulla bitarna i sockret blandat med vinsyra. Sprid ut bitarna på en plåt med bakplåtspapper.


Jag bara älskar dessa, de har en perfekt jordgubbsmak och är lagom lite sura sådär! Perfekt present, jag gjorde tre satser! Det bruna vaxade pappret är min senaste favorit i pappersväg, det kommer från Granit och jag använder det till allt!


Att köpa massvis av fina budgetrosor i mataffären och ta bort den trista plasten och istället slå in i detta är nog störstra favoriten men ja till allt klä in krukor, presenter...

Nu håller vi på med lite söndagsmiddag här eller rättare sagt J. Vi ska runda av helgen med en indonesisk gryta och sen har jag en kaka i ugnen, ett Leilarecept till faktiskt! Kladdkaka med lakritskola och flingsalt, den är outstanding och vi ska avnjuta den till ett parti Cluedo!

Önskar er en underbar söndagskväll!               Kram Jenny

20 kommentarer:

  1. Hur lång har din helg varit?? Du har hunnit med väldans mycket. jag har inte hunnit hälften så mycket och jag tycker helgen gått fort.
    Kram helena

    SvaraRadera
  2. En intensiv helg förstår jag! Duktig du är på att fixa både mat o annat gott. Julgodis gjordes här igår bl a ditt tips på förra inlägget. Ha en skön kväll, kram Suss

    SvaraRadera
  3. Full rulle låter det som. . . ;-)

    Kram N

    SvaraRadera
  4. Låter som en trevlig och intensiv helg!
    Något godis bak kanske det blir
    Annars tänkte jag i år att köpa det mesta..
    Ha en fin start på veckan
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  5. Åh vad du är duktig som gjort marmeladgodis :) Det är sånt jag drömmer om att få gjort ;) Fina bilder och en trevlig kväll. Kram Anna

    SvaraRadera
  6. Mums mums!
    Julgodis har vi inte hunnit med än, det får bli till nästa helg.
    Kram Jannike

    SvaraRadera
  7. Vilken fin badväska.....marmelad konfekt fixar jag inte. Ha en fin start på veckan.Kram Anette

    SvaraRadera
  8. Vilken händelserik o aktiv du haft helg, härligt. I år gör jag inte så mycket julgodis faktiskt, det blir mer julkakor istället.....Fina bilder vännen. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  9. Härlig helg... Jag har aldrig testat att göra marmelad, ser å låter gott.
    Kram

    SvaraRadera
  10. Gott med marmelad!!
    Önskar dig en fin kväll
    Kramar!!
    Fina bilder

    SvaraRadera
  11. Lite skönt med en "icke-julfokuserad" helg mitt i alltihopa, man kan behöva en paus från allt fixande hela tiden ;) Jag är en grönkulagillare så det här receptet ska jag spara ;)

    Kram Ullis

    SvaraRadera
  12. Fullt ös medvetslös som vi säger ;) ...
    Mumms så gottit det ser ut/Kram

    SvaraRadera
  13. Jisses, vad mycket ni har på gång, här har det varit nästan lika fullt upp.
    Så mycket gott du visar och pratar om, nu är jag så hungrig, ha ha
    Vad kul att du gillar vårt rutiga golv, det är jag som har målat det.
    Kram Bodil.

    SvaraRadera
  14. Vilka underbara bilder, jag som inte gillar marmeladkonfekt blev frestad att sätta tänderna i den :) kram Diana

    SvaraRadera
  15. Det är nog inte svårt och gilla dom godbitarna,
    jättefin färg var det också.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  16. Du är verkligen en superkvinna när det gäller godis, mat och bakning! =) ;)
    Fint fotat som alltid också :)
    Stjärnkudden i min rottingfåtölj är från Ellos :)
    Kram /Maria

    SvaraRadera
  17. Åh så vackert och gott, jag tycker mycket om din fina blogg :)
    Tack! Råsaftcentrifug verkar toppen :)

    Ha en fin fredag <3 Jennie

    SvaraRadera
  18. Men åh vad gott. Jag ÄLSKAR marmeladkonfekt! Din mormor kommer att bli så glad. Kram.

    SvaraRadera
  19. En riktigt God Jul!
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  20. Önskar dig en jättefin Jul
    Varmaste kramar

    SvaraRadera