lördag 8 oktober 2016

Att knåda en ljummen deg

kan nog vara något av det ljuvligaste när livet springer fort! Iallafall väldigt bra mindfulness för mig.

Jag bakar sällan bröd eftersom jag inte tål nybakat fluffigt själv... det är något med jästprocessen. Och jag kan liksom inte låta bli att smaka och prova när jag bakar och lagar mat..... 

Men när jag väl bakar så älskar jag det verkligen så idag blir det bara en massa bullar här på bloggen.






Kanelbullar närmare bestämt, och det har alls ingenting att göra med att det råkade vara kanelbullens dag här tidigare i veckan.

Den här terapidegen satte jag förrförra fredagen efter en galen vecka! Sen att fota och välja bilder, det tar sin lilla tid. Jag hatar att göra saker halvhjärtat därför blir det extralångt mellan inläggen hos mig nu. 






Jag har plockat lite inspiration här och var till mina kanelbullar, men jag citerar underbara Pia Kammeborn  från hennes bok "Picknick, inflykter & utflykter "Det finns tusen recept på kanelbullar och alla är ganska lika varandra."

Den boken är värd ett helt eget inlägg!

Från Pia har jag inspirerats att använda rumsvarmt smör istället för smält, så nu blir det aldrig mera smält smör i mina bullar, rekommenderas!

 Sen jag första gången läste bullreceptet i Samantha Larsens bok "Nu bryter vi för lunch" har jag aldrig använt annat än extrasaltat smör i fyllningen. Det går inte att sluta med det när man väl börjat!





Sen har jag en massa mandel i mina både i fyllningen och på toppen bara för att jag älskar det!


Så här är mina,


Kanelbullar

2 paket jäst för söta degar
1 liter standardmjölk
300 g rumsvarmt smör
2 rejäla nypor salt
1 1/2 dl strösocker
3 liter vetemjöl

Fyllning

300 g extrasaltat smör, rumsvarmt
400 g riven mandelmassa
1 1/2 dl råsocker
kanel

Topping

2 vispade ägg att pensla med
hackad mandel
pärlsocker

Smula jästen i en stor degbunke, tillsätt socker, smöret i klickar och saltet. Värm mjölken till 37 grader och häll sedan över den i degbunken, rör med en träslev tills allt är löst. Tillsätt mjölet lite i taget, spar lite till utbakning och knåda, knåda knåda! Lägg över en bakduk och låt jäsa i 50 minuter.

Tippa upp degen på mjölat bakbord, dela den i delar och kavla ut en del i taget! Bred på extrasaltat smör, dräll över riven mandelmassa, sen råsocker och sist önskade mängder kanel! Rulla, skär och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar, sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa i 50 minuter.

Pensla och strö på mandel och pärlsocker grädda i ca 7 minuter, håll koll!

Svalna bullarna på galler!

Jag bakar alltid superstora bullar och det är ju en smaksak men jag skriver inte hur många det blir på denna size på deg! För det kan skilja massor!


















Hallå alla, denna lediga höstlördag! 
Vad gör ni i helgen? Jag har unnat mig en förmiddag helt i lugn och ro med lång frukost och massvis av kaffe, behövde verkligen det! Här är det massa fotboll förstås hela helgen, tillbringade gårdagskvällen med att heja fram Pärlans lag till en härlig seger! Medans maken förlustade sig på vinprovning med herrvännerna!  Eller heja och heja, jag har tappat rösten så jag vilar den i form. Först och främst till kvällens smokingmiddag, favvoklänningen kvar på kemtvätten så jag har lite lyxproblem att ta tag i!

Men först mera kaffe och fixa förstärkt fotbollsfrulle till dagens match för Pärlan, Ärtan åkte på cup med maken tidigt i morse!






Tusen tack för alla kommentarer!



                                                                           Kram Jenny




8 kommentarer:

  1. Vilka fina bullar. Ja, visst är det terapi att knåda en deg.
    Ha en skön helg, kram!

    SvaraRadera
  2. Så gott med nybakade bullar, det blir det nästa helg, i stugan. Kram Suss

    SvaraRadera
  3. Nu blev jag sugen på att baka kanelbullar. Så vackra foton så man vill smaka dem. Visst rullar livet på snabbt. Jag känner också att jag inte riktigt hinner med så mycket som jag vill på bloggen. Men ibland är livet så. Hoppas du har en härlig söndag. Kram Pernilla

    SvaraRadera
  4. Mums. Ser ju att du alltid går all in, du bjuder alltid på, så mycket inspiration. Kram Anette

    SvaraRadera
  5. Kanelbullar är faktiskt mitt favoritfikabröd! Så gott och perfekt mellis också. Lite mättande och lite lagom med energi. Perfekt!
    Dina kanelbullar ser underbara ut!
    Ha det gott!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  6. I lördags bakade jag med min mamma 91 1/2 år. Hon lärde mig så mycket och hon känner med händerna om degen är bra. Hon vill inte använda någon maskin. Så nu förstår jag varför hon bakar de godaste bullarna och kakorna. Där är det också rumsvarmt smör. Jästen smälter hon med socker och lite salt. Det är med fingertoppskänsla. Härligt med bak. verkligen mindfulness. Fick lust att göra ett blogginlägg om det även jag.

    KRAMAR Anna

    SvaraRadera
  7. Mumsiga bullar du har bakat! Jag "snor" det receptet hi hi...det blir nog bullbak i helgen! Fina bilder du bjuder på till kaffet :)
    Varm höstkram från Titti

    SvaraRadera
  8. Jag klarar inte av att äta bullar (tål inte gluten) men doften! Den är ju bara helt underbar. Kram.

    SvaraRadera