fredag 27 mars 2015

Passion for Italy - en kväll för foodies



I tisdags kväll var jag inbuden av 4good till en njutningskväll i Italiens och medelhavskökets tecken.
Jag kom inte helt ovanligt med andan i halsen från ett jobbmöte, missade minglet och damp rakt ner i ett vackert rum med sittande bord, massvis av folk! Whoops, det hade jag inte väntat mig! Jag fick sällskap vid mitt bord av tre andra bloggerskor och jag fick en ovanlig, trevlig och god tisdagskväll.




Vi fick lära oss alla hemligheter bakom olivoljor och parmesan, det är ju inte varje dag man sitter och shottar olivolja, iallafall inte jag. Väldigt roligt iallafall om man som jag alltid är på jakt efter den perfekta olivoljan att ringla över salladen. Vi svenskar snittar på 1 liter olivolja om året medans italienarna ligger på 15 liter per person och år. Härhemma gör vi av med en massa olivolja men vi ligger inte i samma klass som i Italien!







Det är ljuvligt att doppa bröd i en god olivolja, svårt att motstå. Men jag höll emot och tog bara detta lilla bettet av brödet! Jag ska bli bättre på att stå emot det jag inte tål!!! Det var inte så tokigt att shotta oljan som den var!



Efter olja dags för ost! Sååå gott det är med parmesan bara som den är! Jag mulade i mig osten kändes det som, jag var så hungrig!




Frossa i antipasti från Zeta




Vi har alltid parmesan hemma och använder till det mesta och nu fick jag en massa mera roliga tips!

Släng inte parmesankanten! Den är perfekt att koka med i grytor och köttfärssås som en liten buljongtärning! Smaksätter, smälter och ger krämig smak!

Unami-boosta det grillade! Strö över rejält med riven parmesan direkt på nygrillat kött eller lax så får du en riktig unami-boost! Unami är den femte grundsmaken som finns i kött och fisk och förstärks av parmesan!

Ge parmesan till barnen - kan fungera istället för katrinplommonpuré om de är tröga i magen, parmesan är bra för matsmältningen!

Såklart passar parmesan på ostbrickan! Men bryt bitar istället för skär, så blir smakupplevelsen större!




Den här kanten ska sparas alltså!




Med mig hem så fick jag en ny kokbok, Mitt Medelhavskök. Där finns massvis jag vill prova, och ju mer jag bläddrar i den ju mer hittar jag. Den växer ju mer man läser recepten.




Det första jag ska prova är morotssallad med apelsin-vallmodressing. Till nästa veckas vardagsmiddagar, jag tänker mig att den blir underbar som en sidesalad till kyckling eller köttfärs. Så på min köplista står det ruccola, morötter och blå vallmofrön.






Tack vare goodiebagen så blir det något gott till fredagsmys här idag! Antipasti som jag kompletterar med det som finns hemma lite koka soppa på en spik middag, enklast möjliga med en touch av parmesan blir det här ikväll!




Jag kan inte ge mig ut och handla, jag är hemma sjuk med hostan från hell.




Passar bra att hela den här högen med magasin är helt oöppnade, jag kan inte låta bli att låta glassiga magasin åka med i matvagnen när jag handlar... En av mina laster.



Andra lasten blommor, så när favvosarna Lejongap fanns igen hos blomsterhandlaren så fick fredagsbuketten åka med hem redan i onsdags, och det var ju tur annars hade det inte blivit nån!


Tredje lasten, K A F F E ! Dags för morgonens tredje kopp och att läsa ikapp hos er andra!


                                                     Happy Friday

                             Kram Jenny


                                                   





22 kommentarer:

  1. Oj, så mycket gott och vilka bra tips om parmesanosten. Jag är likadan med tidningar, jag brukar kalla tidningshyllan på affären för min godishylla.

    Krya på dig och ha en fin helg.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Men vilken härlig kväll! Sånt där italienskt plock älskar jag. Skulle nog kunna äta det varje dag.

    Och ja, jag jobbar hemifrån i princip varje fredag. Jag frågade faktiskt det på anställningsintervjun. Jag jobbade hemifrån på fredagar på förra jobbet och att pendla en timme enkel resa varje dag tar på krafterna, så det var så pass viktigt för mig att nästa jobb skulle tillåta det också. Så det fick bära eller brista, och det bar ;-)

    Krya på dig vännen! Hoppas att det inte blir en alltför segdragen historia som många verkar ha drabbats av.

    Kram Lena

    SvaraRadera
  3. Jag är som dig och bara älskar parmesanost och har det i stort sett alltid hemma. Kan rädda vilken maträtt som helst.... Tack för tipsen om vad man mer kan göra med dem, här kommer sparas kanter kan jag lova:) Usch så trist med hosta, hoppas det blir bättre så du får njuta av helgen. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  4. Så roligt och gott och provsmaka
    italienska delikatesser. Krya på dig
    och ha en bra helg
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  5. Vad kul med tips! Jag har ofta parmensan hemma så det där med kanten måste jag ju bara testa!

    Krya på dig, så trist att vara sjuk (jag har precis blivit frisk).
    kram Malin

    SvaraRadera
  6. Wow, vilken kväll! Låter magisk och Goodie bags är ju bland det trevligaste som finns.

    Jag har mattidningar som ligger och väntar. HInns inte riktigt med ...

    Kram kram

    SvaraRadera
  7. Vilken härlig kväll med 4good, hoppas kunna gå någongång också. Jag älskar också tidningar, blommor och kaffe. Tack för tipset med parmesanosten. Kram kram Helena

    SvaraRadera
  8. Jag vart tvungen att avboka i sista stund tyvärr.vad intressanta tips om parmesan du fick med dig. Kram Pernilla

    SvaraRadera
  9. Gud så mycke gott, härligt att få testa lite olika saker. Och det där med parmesankanten
    ...ett jättebra tips, tack. :-) kramizz o ha en jätteskön helg/Laila

    SvaraRadera
  10. Men så gott! Fina tips där.....Kram Anette

    SvaraRadera
  11. Åh, vilka härliga bilder ifrån en till synes fantastisk kväll.
    Att alltid lyckas få med sig ett magasin hem från affären har även jag som last :).
    Ha en mysig lördag!
    KRAM
    PS! När det är något mer event på gång framöver, kan vi inte försöka samla ett gäng bloggerskor och åka gemensamt? Det vore superskoj!! Och vi bor ju nästan grannar :-)

    SvaraRadera
  12. Woooo,så mycket gottit ♡ ...
    /Kram i vår ☼-en!

    SvaraRadera
  13. Så mycket gott! Jag älskar ost!
    Krya på dig

    Kram Sandra

    SvaraRadera
  14. Å, jag vill ha allt!
    Älskar parmesan och så bra tips om kanterna...de ryker alltid men inte nu längre ;)

    Vad vackert du fotar - gissa vem som får en energikick av det här!

    KRAM

    SvaraRadera
  15. Nu blev jag hungrig! Så mycket gott!! Är galen i parmesan!

    Kram fina du! Anna

    SvaraRadera
  16. inspiration till tusen och titta in här
    så himlans gott!!!
    Kram fina och en skön dag

    SvaraRadera
  17. Låter som ett toppen-event! Så gott! Mums, nu blev jag sugen på salamis, ost, bröd m.m...
    Tidningar är min last också!
    Kram och krya på dig!
    /Maria

    SvaraRadera
  18. Vilka braiga tips! Dem ska jag lägga på minnet! Lyckos dig som fick delta i det eventet, helt fantastiskt! Jag älskar också oljor och ostar, har i tio år haft en favoritolja som jag köpt på mig när jag hittat den, eller bett vänner köpa med sig om de besökt ställen där den säljs. Men nu har den visst slutat tillverkats *morr* Jag är för övrigt som du, älskar magasin och bara frossar i dem:) Hoppas nu hostan försvinner snabbt! Kram/tanja

    SvaraRadera
  19. Alla happenings och events är så kul att delta i! : )

    SvaraRadera
  20. Åh så mycket gott :)
    Krya på dig fina du.
    Kram Pia

    SvaraRadera
  21. Ghhaaa!!! Ångrar nu att jag inte gick på minglet, då hade jag ju både fått träffa dig och ätit en massa gott!
    Hoppas nu att du kryar på dig och att du får en riktigt skön påskhelg!
    Kram kram!
    Judita

    SvaraRadera