lördag 30 juni 2012

Lite av varje en lördagskväll






Blommor ute och inne hos oss denna lördagskväll som blev en underbar solig sådan, efter en ruggir regnig start. Hortensiorna har jag planterat i den sista av loppislådorna, jag gillade verkligen denna som gick upp på kanterna. Satte den i ett hörn utanför vårt sovrumsfönster, dels för att den var underbar där samma sorlek som fönstret, otroligt vackra att se direkt när man drar upp rullgardinen. Jag kan trippa ut och vattna dem direkt då, hortensior är svåra tycker jag, en baktanke är också i mitt krig mot rådjuren att det är ett lite trixigt ställe för dem att stå och mumsa på... Pionerna fick jag av vänner igår, hade själv stått i vår lokala blomsteraffär några timmar tidigare och suktat efter just dem... De står i en kolhämtare, auktionsfynd från förra sommaren. Den flyttar runt i huset med olika blommor och kvistar.

Idag har vi varit på årets andra sommarauktion, med picknickkorge fullastad i högsta hugg kom vi dit! Idag var det inte så lyckat där, en trött familj och inga direkta skatter som väckte habegär... En liten trädgårdspall fick dock följa med oss hem..




Den är charmig med patinan, vi får se om den slipper undan målning, rött är ju inte min färg egentligen. Mycket söt är den iallafall!






Igår hade vi lite vänner över på vin & tilltugg, vi satt ute nästan hela kvällen. Väldigt enkelt charkuterier och ostar med olivskorpor till som jag bakade tidigare i veckan. Och så jordgubbsbruschetta och jordgubbsspett med salami och mozarella. Kan inte få nog av jordgubbar just nu.

                                 Jordgubbsbruschetta

1/2 baguette
olivolja
250 g fetaost
300 g jordgubbar
2 msk flytande honung
1-2 msk finstrimlad basilika

1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela baguetten i 1 cm snedställda skivor.
2. Pensla eller ringla olivolja över brödskivorna. Rosta dem i ugnen tills de har en gyllenbrun och fin färg.
3. Skär osten i 1/2 cm tjocka skivor och lägg dem på brödskivorna.
4. Snoppa jordgubbarna och kvarta eller dela dem i mindre bitar. Placera bären på osten och ringla över honungen. Lägg på basilika och servera. (Recept från Lantliv Mat & Vin 2010)




                                     Olivskorpor
55-60 st

600 g vetemjöl special
2 tsk bakpulver
200 g smör eller margarin
4 ägg
2 1/2 dl standardmjölk
rivet skal av en citron
250 g skalade pistagenötter
ca 50 g små eller mellanstora kapris
100 g urkärnade gröna oliver, halverade

1. Sätt ugnen på 175-180 grader. Blanda mjöl, bakpulver och matfett till en smulig massa. Vispa äggen med mjölken oc rör ner dem i blandningen. Vänd ner citronskal, skalade pistagenötter, oliver och kapris.
2. Knåda ihop till en deg, men tryck inte för hårt så att oliverna och kaprisen mosas sönder!
3. Dela degen i 6 lika stora delar. Rulla varje deg till en 20 cm lång längd och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till längderna med handen så att de blir ca 3 cm breda.
4. Grädda i ugnens mitt i 25-30 minuter. Ta ut och dela i snedställda skivor, bestäm hur tjocka du vill ha skorporna.
5. Lägg tillbaka skorporna på plåten med snittytan uppåt, grädda i ytterligare ca 15 minuter. Låt svalna på galler. (Från ett av sommarens nummer av Lantliv Mat & Vin)

Det var första gången jag bakade dessa, kommer absolut att baka dem igen!


Nu blir det kvällsdopp för hela familjen! Kram // Jenny



2 kommentarer:

  1. Vad mycket fint och gott! Lånar några bilder av dig om ok, ska skriva om loppis och du som är mästare. Länkar så klart till dig! Kram

    SvaraRadera
  2. Såklart att du får låna bilder! Kram J

    SvaraRadera