söndag 7 april 2013

En tårta

fanns i min kamera när jag fick tillbaka den igår! Vi hade kalas för min mamma på påskdagen och jag provade ett nytt tårtrecept som jag funnit på bloggen Malins diner

Så fort jag såg det receptet så kände jag att jag bara måste prova det, det måste jag när jag läser ord som päronmousse, dumlefluff och päronsmörkräm!


Här kommer receptet:

Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk bakpulver

Smörj och mjöla en form. Vispa ägg, vaniljpulver och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och kakao noga. Rör försiktigt ner och överarbeta inte smeten. Bred ut smeten i formen. sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i ca 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast. Låt svalna på galler under bakduk. (Det gjorde inte jag, jag transporterade tårtbottnarna i sina formar och det fungerade)

I receptet så står det att man kan pensla bottnarna med ganska stark päronsaft, jag är lite skeptisk mot att ha saft på tårtbottnar, men jag kompromissade och penslade på den som skulle vara i mellanlagret! Det blev jättebra!

Dumlefluff
180 g dumlekolor
3 dl vispgrädde

Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka. Dela chokladen i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält. Häll upp i en skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst över natten) När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff!

Päronmousse
4 gelatinblad
1 barnmatsburk päronpuré
1 msk koncentrerad päronsaft
1/2 dl socker
3 dl grädde
några droppar grön hushållsfärg

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda puré, saft och socker i en kastrull. Värm försiktigt blandningen, men låt inte börja koka. Krama ur gelatinbladen och blanda ner i puréblandningen. Vispa så att allt löser sig. Ta av plattan, blanda i några droppar grön hushållsfärg och låt svalna i kylskåp. Moussen görs med fördel ganska nära inpå man tänkt fylla tårtan, annars stelnar den och blir svårare att breda eller spritsa ut.

Päronsmörkräm
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokhett vatten
5 tsk koncentrerad päronsaft

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och saften under omrörning.

Smörkrämen används till att spackla tårtan med innan man marsipanen kavlas ut och läggs på tårtan. Jag tog en genväg med färdiga vita marsipanlock från ICA.

Till 9 vuxna och 7 barn så gjorde jag två tårtor. Det räckte till varsin liten liten bit dagen efter kalaset, men då hade alla tagit om av tårtan dagen innan! Detta blir en ny familjefavorit hos oss, flickorna har redan önskat denna till sina nästa födelsedagar! Nu fyllde jag tårtan ett par timmar innan den skulle ätas, men den var ännu godare dagen därpå så jag kommer att fylla den dagen innan nästa kalas. Tack Malin för ett underbart tårtrecept!


Att få ett doftljus från Voluspa i denna ljuvliga doft kan vara nog så underbart men ännu lite underbarare när asken istället innehåller flygbiljetter till Paris som den här till min mamma gjorde! Gissa vem som är resesällskap!
 

Vad gör ni denna söndag? Jag vaknade före familjen och smög upp och fixade kaffe, älskar dom stunderna. Efter frukosten ska jag packa ihop städattiraljer och bege mig till barnens skola för klassrumsstädning.

Alldeles nyss så föll snön utanför fönstret i jättestora flingor och nu lyser solen på allt det vita nypudrade och det hade ju kunnat varit lite mysigt om det hade varit advent eller så.....

                      Önskar er en underbar söndag med eller utan snöfall!

                                                     Kram Jenny

13 kommentarer:

  1. Du den ser smarrig ut!!
    Åh vad kul med en resa! Jag gissar att du är sällskapet?!
    Ha en go dag! Kram!

    SvaraRadera
  2. Ojojoj Vad fin och god den låter.
    Tusen tack för receptet.
    Kramar / Jane

    SvaraRadera
  3. Oj, vilken tårta! Lät verkligen gott!
    Ha en fin söndag!
    Kram /Maria

    SvaraRadera
  4. Vad roligt att du tyckte om den och tack för länkningen!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  5. Alltså, jag döööör vilken smarrig tårta! Det måste jag bara prova någon gång! Helt otroligt snygg också!

    Kraam
    Petronella

    SvaraRadera
  6. Ååååå...jag vill oxå hitta en tårta i kameran..hi hi !
    Den lät makalöst god..dumlefluff..det säger ju allt !!

    Kram till dej.

    SvaraRadera
  7. Vilken smaskig tårta.... Bara ordet dumlefluff får mig att dregla...
    Måste vara du som ska t Paris?
    Hoppas att du har haft en härlig söndag!
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  8. Vilken annorlunda kul tårta! Den ska jag spara receptet på den kan jag tänka mig gör succe på barnkalaset. Visst är de där morgonstunderna de bästa. Kram Nilla

    SvaraRadera
  9. Päronmousse låter jätte gott, kul att testa något nytt. Önskar dig en fin måndag. Kram Anette

    SvaraRadera
  10. Fin tårta , här blir det Paris i juli på jobb och Mallis om 3 veckor :) kram Diana

    SvaraRadera
  11. Härligt god och fin. Det ser man ända hit.:-) Kram Stina

    SvaraRadera
  12. Mycket fin tårta och såå smarrig den ser ut.
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  13. Mums vad god den ser ut!! Och väldigt fin för ögat:)
    Håller med, vad gör snön här nu! Vi vill bara ha sol!
    Kram Fredrika

    SvaraRadera