söndag 29 januari 2017

Tips till söndagslunchen




En rätt med variationer, för den som vill äta vegetariskt, för den som vill äta utan eller med pasta och ändå bli mätt....

Jag är inte något direkt för att laga olika mat till olika kräsna familjemedlemmar utan alla får äta det som bjuds eller vara utan hos mig!

Men detta är en helhetsrätt som funkar på olika sätt eller inklusive allt, extra allt!








Tips till söndagslunch idag kanske!









Kyckling & Halloumi med pasta, champinjonsås & varm sallad.

Kycklingfilé 1/person
2 halloumiostar (a 250 gram)
Bandspagetti, 3-4 nystan/person

3 huvud hjärtsallad
2 buntar sparris
150 gram sugarsnaps
saft från 1/2 citron

400 gram skogschampinjoner
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar 
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
knappt 1 msk lantbuljongspulver
knappt 1 msk dijonnaise

Smör till stekning, nymald svartpeppar, flingsalt, olivolja


Dessa mängder gjorde jag till vår familj på 5, då blev det en matlåda också!








Finhacka vitlök och schalottenlök, borsta champinjonerna och halvera eller kvarta beroende på storlek.

Dela hjärtsalladen i blad, skölj och slunga, bryt av den nedre delen av sparrisarna.

Dela kycklingfiléerna på hälften och banka ut helt lätt. Skiva halloumiosten.

Fräs lökhacket i smör tills det mjuknar, tillsätt då champinjonerna och stek dem en kort stund, häll på grädde, creme fraiche, lantbuljong och Dijonnaise och låt puttra till en sås.

Stek kycklingen i smör krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar, när jag steker kyckling så gör jag alltid så här: Steker den i grillpanna så den får fin färg och snygga ränder och sen låter den bli klar i traktörpanna med en liiiten skvätt vatten så det blir som lite sky och blir saftig men med mycket yta! Stek Halloumi skivorna, håll varma!

Salladen: Fräs sparris och sugarsnaps i lite olivolja, ha koll! Det ska vara rejält med tuggmotstånd kvar!  På slutet tillsätt hjärtsalladsbladen, vänd runt dem så att de blir genomvarma, inte mer!
Häll upp salladen på ett fat och dräll över pressad citron och flingsalt!

Servera den stekta kycklingen och halloumin med nykokt bandspagetti vänd i en smörklick, champinjonsåsen som du smakat av med salt och peppar och den varma salladen!















Godmorgon,

Vad har ni för planer denna söndag?
Jag och Ärtan har planerat att åka skridskor på vår närmsta sjö med varm choklad, kaffe och äggmackor. Jag hoppas att vi får med oss någon mera av systrarna!

Jag ska sitta och jobba undan lite dokumentationsjobb så att jag inte startar nya veckan på minus!

Jag har idéer och ingredienser till en ny söndagslunch som jag ska laga och fotografera för denna är vår söndagslunch en tidigare helg i januari!

Jag försov mig och missade morgonens PW med mina vänner, de är ute i detta nu, så jag ska ta en egen förhoppningsvis med världens bästa grannfru och vän. 

Och så lite annat småfix på min Todolist så jag ska ta tag i denna dag nu känner jag! 

Men först mera kaffe!














                                                                                       Kram Jenny

18 kommentarer:

  1. En god rätt som du presenterade, men idag blir det fisk här. Så kul och mysigt att åka skridskor. Här blir det en promenad i grårusket som är idag.
    Ha en fin söndag, mamma C

    SvaraRadera
  2. Mums! Ser jättegott ut! Helt i min smak!

    Ha en fortsatt skön söndag!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  3. Ser jättegott ut! Jag älskar sparris!!! Alltid kul med lite nya recept, man kör lätt på med det gamla vanliga :-).

    Härligt med skridskor! Själv har jag åkt skidor (på längden) hela veckan - så skönt!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. Ser ju så gott ut. Bara goda saker i samma rätt, det kan ju bara bli bra då!
    Vi är bortburna på födelsedagsmiddag hos min brorsdotter ikväll så idag blir det ingen matlagning för mig alls. Skönt det med ibland!
    Ha en fin dag!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  5. Åh vad smarrigt det där ser ut då.
    Har din helg varit bra?
    Här var det middags gäster igår och vi käkade
    Bruschetta till förrätt
    hästentrecote och rotsaker i ugn med grönpepparsås till varmrätt
    mango och passionsmousse till efterrätt
    sen efter det dukade jag upp ett fruktfat med melon, vindruvor och jordgubbar.
    Idag är det lugna gatan här hemma förutom att vi röjt undan efter gårdagen.
    Ha en fin Söndag
    Kram Linda

    SvaraRadera
  6. Låter gott! Halloumi och sparris är favoriter!

    SvaraRadera
  7. Ser jättegott ut och såsen låter extra god :) Halloumi älskar jag!
    Vad mysigt med skridskoåk och godsaker. Ha en underbar söndag!
    Stor kram!

    SvaraRadera
  8. Mummms, låter verkligen gott allting. Själv sitter jag och väntar på att timmarna ska gå.... Premiärkok i min nya Crock Pot!! Och det doftar ljuvligt gott...
    Önskar Dig en skön söndag, vännen! Kram Kate

    SvaraRadera
  9. Å vad gott det ser ut, tack för det !
    Kram Pia

    SvaraRadera
  10. Härliga råvaror och om man utesluter pastan så kan jag ju äta allt. Mysigt med en skridskotur. Det var mååånga år sedan. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  11. Men så underbart gott det ser ut. Älskar kyckling och svamp. Mumma. Kram Anette

    SvaraRadera
  12. Så gott det ser ut. Sparris är favorit för mig, ha en fin kväll. Kram Pernilla

    SvaraRadera
  13. Så gott det där ser ut, jag älskar ju kyckling på alla vis, och sparris är så gott. Kram Suss

    SvaraRadera
  14. Snacka om att man blir hungrig när man ser dessa läckerheter!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  15. Men så himla gott :) Och sparris med smör är ju mums med. Älskar det. Tack för bra tips raring. Kram och ha en fin dag <3

    SvaraRadera
  16. Det där skulle passa oss bra! Måste kopiera och spara, för det där vill jag göra!
    Tack för tips!
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  17. Sååå smarrigt! Smaker jag gillar, rakt av...
    Ha en skön helg!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  18. Åh vad det ser smaskens ut. Vi behöver en ny kycklingrätt och det här ser verkligen ut att passa mig. Ha en skön helg!

    Kram

    SvaraRadera