fredag 30 december 2016

Snittarna till nyårspartyt




Är du liksom jag ute i sista rappet med att planera snittarna till nyårspartyt!

Här kommer fem stycken, en del supersnabba och alla går att förbereda!








Vi hade en vänfamilj på middag här igårkväll som fick proväta sig igenom dessa och bedöma om de kan följa med mig till det stora nyårspartyt imorgon!






Först ut, dessa blixtsnabba, som också är supergoda kalla! Då vi provåt dem igår när de legat på fatet ett tag som det ju blir på ett förrättsmingel!


Surf and Turf på pinne.

Pilgrimsmusslor (funkar jättebra med frysta) Det går en halv till en pinne, så beräkna efter hur många du vill göra!
Bresaola, 1 skiva per pinne
chiliflakes, mängd efter hur mycket sting du vill ha på musslorna
flingsalt
Rapsolja till stekning

 Halvera pilgrimsmusslorna. Hetta upp oljan i en panna, Fräs musslorna, krydda med chiliflakes och flingsalt. Det är gott med en hel del chili här men det är en smaksak!

Trä upp en hopvikt bresaolaskiva och en halv mussla på en snygg coktailpinne, lägg upp på fat. Klart!









Oreganopudrad Manchego med grillad paprika.

drygt 20 st

230 g Manchegoost
2 stora röda paprikor
1 liten näve torkad oregano

Skär paprikan i stora bitar, skär bort de vita hinnorna och kärnorna. Lägg upp på plåt på bakplåtspapper och grilla i ugn på 225 grader, ha koll! Paprikan ska börja svartna i kanterna och skalet ska bubbla sig! Tar ca 30 minuter.
Lägg sedan paprikan i plastpåse att vila ett tag så går det lättare att dra bort skalet sen!

Skär under tiden osten i kuber och rulla kuberna i torkad oregano.

Dra skalet av den grillade paprikan och dela den i lagom bitar för den perfekta tuggan! Vik ihop paprikabitarna och fäst en paprikabit tillsammans med en ostkub på varje pinne!

















Crostini med lufttorkad skinka & päronsalsa.

drygt 20 st

1 stort päron (jag tog ett sådant stenhårt som jag älskar)
en klase röda kärnfria druvor (ca 200 g)
1 salladslök
1 röd chili
1 liten knippa mynta
flingsalt 
1 skvätt pressad lime
1 påse naturella crostini
bregott havssalt
10 skivor lufttorkad skinka

Skär päronet i mycket små bitar, även druvorna, finhacka salladslöken. Skär bort kärnor och hinnor från chilin och finhacka denna, hacka myntan och blanda alltsammans. 
Smaka av med pressad lime och flingsalt. 
Salsan mår gott av att stå till sig, jag tänker förbereda min ikväll!
Bred lite Bregott på varje crostini, obs lite! det är bara till som klister för skinkan!
Dela skinkskivorna i lagom bitar för en crostini, beroende på skinkans storlek får man ut tre-fyra bitar per skinkskiva. vik ihop och lägg på crostinin. Toppa med päronsalsa. När jag gör sådana här har jag alltid handskar på mig så att jag kan "moffa dit" det ordentligt!

Salsan räcker till flera crostini! Vegetariskt alternativ blir med brieost istället för lufttorkad skinka!










Salma & - sjögräscheviche i cosmopolitanblad.

ca 10 st

200 g salmalax
75 g sjögrässallad
drygt 1 halv kruka koriander
2 passionsfrukter
1 röd chili
1 grön chili
drygt 1 halv mango
1/3 gurka
chiliflakes
flingsalt
lime saft och skal, 2 st
ett huvud cosmopolitansallad

Tärna laxen i små bitar och låt den sedan marinera i saft av en pressad lime under tiden du skär upp det andra.
Skala. kärna ur och skär gurkan i små bitar.
Kärna ur chilisarna och ta bort hinnorna, finhacka.
Skär mango smått.
Krama ur en del av vätskan ur sjägrässalladen, hacka den lite så att den blir mera munsbitsvänlig.
Hacka koriander.
Blanda allt detta med den limemarinerade laxen.
Gröp ur passionsfrukterna och blanda.
Smaksätt med limeskal, chiliflakes, flingsalt och ev en liten skvätt pressad lime.

Låt stå till sig ett tag, jag kommer att göra min på förmiddagen imorgon. 
Skär till lagom bitar av salladsbladen. fyll med chevichen och lägg upp på fat.










Mini Bookmaker.

ca 20 st

2 skivor utskuren biff
1 liten kavringlimpa
smör till stekning
salladsblad (jag använde restbitarna cosmopolitansallad från laxen ovan!)
Dijonnaise att bre på som bas på snittarna
en bit pepparot, knappt 1 dm
1 äggula
mellanstor kapris till dekoration, ev bladpersilja.
salt och nymald svartpeppar

Skär kavringen i skivor, tryck sedan ut små rundlar med tex ett snapsglas. Smörstek dessa och lägg att vila, riv pepparoten och blanda den med äggulan.
Stek biffarna, ska vara rosaröda inuti, salta och peppra under tiden. Lägg att vila en stund och skär sedan tunna fina skivor på längden av biffen.
Bred dijonnaise på varje snitt lägg på ett litet salladsblad sen kött, sedan en klick av pepparots-ägguleröra och toppa med en kapris och om du vill ett litet blad av bladpersilja! 








Jag kommer att provlaga ett vegetariskt litet mingeltilltugg under dagen idag som jag inte hann med igår, halloumi med honungsdressat grönt äpple. 


Men alla dessa fem ska följa med mig till stora nyårsfesten imorgon, de ska utgöra förrätten under champagneminglet. 

Jag och min vän M och Pärlan och M´s dotter ska fixa till dessa imorgon, sen på kvällen blir det knytisfest hos en vänfamilj i byn.


Detta är årets sista inlägg, tusen tack till alla er som tittar in hos mig!


Jag vill önska alla ett förtrollande 2017!


                         
                                                                              Kram Jenny

22 kommentarer:

  1. Mycket som jag skulle kunna tänka mig faktiskt. Särskilt den sista. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  2. Mmmm, vad gott! Superbra tips. Flera av dessa kommer säkerligen att testas framöver.

    Gott nytt år!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  3. Wow vad duär duktig! Ser väldigt gott ut! Kram Pernilla

    SvaraRadera
  4. Underbara tips och nästa ggr bjuder jag in mig själv till dig sötnos ;) så sugen vart jag på allt ! Nu önskar jag dig och din fina familj ett alldeles fantastiskt GOTT NYTT 2017
    Tack för en underbar blogg och snälla kommentarer
    Stor KRAM

    SvaraRadera
  5. Vi är bortbjudna imorgon med stränga order om att bara komma och njuta, så ingen matlagning för min del imorgon. Känns ganska skönt och lyxigt faktiskt! Dina bilder är som vanligt så fina!
    Gott nytt år till dig och din familj!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  6. Kikar in hos dig och önskar dig ett Gott Nytt År
    Så gott det lät med alla de där snittarna mums verkligen.
    Ha en fortsatt fin kväll så här dagen innan Nyårsafton
    Kram Linda

    SvaraRadera
  7. Ojojoj, så mycket gott du bjuder på och tipsar om - champagnemingel låter härligt!

    Ett riktigt GOTT NYTT ÅR till dej,
    kramar

    SvaraRadera
  8. Mmmmm så himla gott! Tack för smaskiga recept. Härliga foton också!

    Gott Nyt År!

    Nyårskramiz aka

    SvaraRadera
  9. Mums vad mycket gott, gott nytt år kram

    SvaraRadera
  10. Ser jättegott ut
    Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  11. Så gott det ser ut. Önskar dig ett riktigt Gott Nytt år. Kram Pernilla

    SvaraRadera
  12. Å så mkt gott! Tack för alla tips. Önskar dig ett underbart 2017!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  13. Tack för tips, jag som precis skulle börja leta efter tips på snittar till bubblet :).
    Jag önskar dig och dina nära och kära ett jättefint 2017!
    Kram Ulrica

    SvaraRadera
  14. KIkar tbx & Önskar gott slut & gott nytt 2017 ♡ ...
    /Kram fina du!

    SvaraRadera
  15. Gott nytt år. Hoppas ni får en trevlig kväll och natt.

    SvaraRadera
  16. Gott NyttÅr.
    Glittriga och sprakande nyårskramar
    Petra

    SvaraRadera
  17. Gott nytt år
    hoppas de blev uppskattade de fina snittarna

    SvaraRadera
  18. Åh mumsi mumsi!
    Gott Nytt År och jag önskar dig ett fantastiskt 2017. Tack för all inspiration. <3
    Kramar L

    SvaraRadera
  19. Vilka bra och lite annorlunda snittar! Tack för tipset..
    God fortsättning

    SvaraRadera
  20. Oh, vad gott det ser ut!
    Älskar snittar. Lite spanskinspirerat, passar där jag är nu.
    God fortsättning på det nya året!

    SvaraRadera
  21. God morgon och ett fint 2017 till dig <3 Vilka supersmarriga små snittar, mums. Hoppas du mår fint raring <3 kram

    SvaraRadera