fredag 28 februari 2014

Björnbärssoppa och sega pistagebiskvier med citronsmörkräm



Här kommer som utlovat receptet på desserten från förra helgens söndagsmiddag. Den är absolut ny favorit i vår familj! Hittade som sagt receptet i en gammal tummad Amelia på vårdcentralen. Antar att den hade några år på nacken. Det brukar ju väntrumsmagasin ha!

Björnbärssoppa

500 g björnbär (Jag tog frusna)
1 vaniljstång
4 dl vatten
2 dl råsocker

1. Halvera vaniljstången på längden, skrapa ur fröna.
2. Lägg björnbär med vaniljstång, frön, vatten och råsocker i en kastrull.
3. Låt koka upp och sjud i ca 3 minuter.
4. Dra åt sidan och ta upp vaniljstången.
5. Mixa soppan slät.
6. Servera med len ovispad grädde och pistagebiskvi.

Enligt receptet så var detta beräknat till 6 personer och jag gjorde dubbel sats till 6 vuxna och 6 barn. Jag tyckte att det blev i minsta laget så jag kommer att öka på mängderna lite nästa gång.


Sega pistagebiskvier med citronsmörkräm

100 g osaltade skalade pistagenötter + lite extra till garnering
1 1/2 dl florsocker
2 äggvitor
1 msk strösocker

Citronsmörkräm

125 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
finrivet skal av en liten citron
1 msk saft av citron

1. Mixa pistagenötterna till fina smulor med florsockret.
2. Vispa äggvitan ganska fast, tillsätt sockret och vispa riktigt hårt.
3. Rör försiktigt ner pistagemixet. Lägg gärna över i en spritspåse (Gjorde inte jag)
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Spritsa eller skeda ut ca 60 klickar på bakplåtspappersklädda plåtar. (Jag fick ca 40, och då blev mina lagom små tycker jag)
6. Låt dem vila i ca 5 minuter, grädda sen i 7-10 minuter eller tills de har fått lite färg, låt svalna på plåten.
Smörkräm: Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen riktigt luftigt. Bred eller spritsa ut krämen på hälften av de helt avsvalnade biskvierna, lägg ihop till sandwichar. Garnera med lite hackade pistagenötter, jag pudrade också med florsocker.





Själv befinner jag mig just nu på sportlov i Trysil! Här är det dimmigt värre men underbart med miljöombyte och hotellyx!

                                                  Kram Jenny









22 kommentarer:

  1. Hej fina du !

    Låter inte alls dumt det :)
    Härligt och ha en skön fortsättning på helgen där.
    Så gott det ser ut och vilka härliga bilder du bjuder på :)

    Ha nu det så gott ! Vi hörs ! Kram

    SvaraRadera
  2. Tack snälla för det...
    Det ser så ljuvligt gott ut så det är inte klokt!
    Njut av din fredag.
    Stor kram
    Jessica

    SvaraRadera
  3. Det ser verkligen jättegott ut! Ha ett härligt sportlov!/Susanne

    SvaraRadera
  4. Låter och ser ut som en riktigt god efterrätt!! Finfina bilder. Ha nu en trevlig kväll. Kram Anna

    SvaraRadera
  5. Mmmm tack för det! Det ser jätte gott ut. Kram Anette

    SvaraRadera
  6. Björnbär växer det vilt och i massor hos min mormor. Jag älskar dom bären. Detta är absolut värt att testa, tur att den gamla tidningen låg kvar. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  7. Mmm... gott och vackert som vanligt!
    Hrm... harkel... törs man säga att man åt köpe-blåbärssopa med mandelbiskvier (mhm, köpta de med) och glass från frysdisken, härom dagen?! ;) =)
    Trevlig helg på dig vännen!
    Kram /Maria

    SvaraRadera
  8. Oj så gott! Tack för vackra bilder också!

    Trevlig helg! Kram Anna

    SvaraRadera
  9. Oj, o, oj vad gott det ser ut..:-)
    Du kan du!!!

    Ha de gott
    KRAM

    SvaraRadera
  10. Så gott! Detta måste jag testa framöver. Ha en fin vecka i Trysil. Kram från fröken i Söder

    SvaraRadera
  11. Låter ljuvligt gottit 6 sååå otroligt vackra foto <3

    /Kram

    SvaraRadera
  12. Ser helt ljuvligt gott ut o måste såklart testas. Ha en härlig vecka i Trysil. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  13. Låter hur gott som helst! Och en fröjd för ögat dessutom!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  14. Ah gud så smaskigt!
    Kram Jannike

    SvaraRadera
  15. Underbart!!!! Ser så himlens gott ut!
    Önskar dig en underbart fin måndag❤
    Tallrikarna kommer från keramikern Kina Björklund
    Alldeles ljuvlig keramik
    Kramar

    SvaraRadera
  16. Ser ju helt underbar god ut.

    Kram N

    SvaraRadera
  17. Så gott och vackert det ser ut, du är sååå duktig!!
    <3 Jennie

    SvaraRadera
  18. Låter väldigt gott, känns nytt å fräscht.
    Hoppas ni får fina vinter dagar, kram

    SvaraRadera
  19. Åhh, guuuu vad gott!! Och vet du vad…. Du är en mästare på urläckra matbilder!!!

    Kraam
    Petronella

    SvaraRadera
  20. Farligt inlägg att läsa när man ska gå och lägga sig.
    Låter ruskigt gott.
    Ha en riktigt mysig Fredag, Kram Malin

    SvaraRadera
  21. Synd att vi inte kunde ses igen igår. Jag kunde tyvärr inte komma till eventet. Men jag förstod att du var där. Trevligt och fin goodiebag? ;-)

    Trevlig fredag!

    Kram N

    SvaraRadera
  22. De här kakorna ska jag prova!

    SvaraRadera