Japp det ska det bli nu, med ett som det känns långt påsklov framför oss!
Välbehövligt efter galet mycket jobb. Ingen tid till lilla bloggen.
Vi testade Leila Lindholm-sconesen med blåbär och citron, gör det!! Gudomligt goda, kommer att göra igen och igen.
Ingen lång lat frukost utan fräscha pigga smoothies!
Granatäpplesmoothie med mynta & citron.
4 glas
4 1/2 dl havredryck
2 avocado
4 1/2 dl frusna bär (jag tog hallon & blåbär)
Pressad saft av en citron
Saften från ett stort granatäpple, kärnorna från halva granatäpplet
30 myntablad
Mixa allt!
Frukten till fruktsalladen oblandad så får alla blanda sina egna favoriter.
Sen förlänga frukosten med oförsvarligt många koppar kaffe och påskägg. Mina favvisar är Anthon Bergh-äggen med marsipan, vilka är era?
Sen bara lata oss och komma ikapp oss lite.
Och idag är det dessutom våffeldagen och vi är hela stora familjen tillsammans så jag ska få mammas våfflor!
Önskar alla en underbar påskhelg med extra allt!
Kram Jenny
Det här brödet kom till när jag ville göra en filmjölkslimpa till middagens soppa, men saknade både filmjölk och bikarbonat!
Havre- och mandellimpa med gojibär.
1 limpa
5 dl havremjölk
1 dl mörk sirap
1 tsk äppelcidervinäger
1 dl fiberhavregryn
3 dl grovt rågmjöl
3 dl siktat dinkelmjöl
3/4 dl solrosfrön
3/4 dl gojibär
1 dl hackad mandel
1 1/2 tsk bakpulver
1 rejäl nypa salt
On the top: en stor näve mandelspån
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser. Blanda havremjölk, sirap och äppelcidervinäger. Rör sen ner det torra i havremjölksblandningen. Häll över smeten i en smord avlång brödform och toppa med mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 45-55 minuter, ha koll!
Kommer absolut att baka igen, på exakt detta vis!
Jag älskar mandel och det är en favoritingrediens i varm mat, sallader, bröd, kakor, desserter..... Pärlan hävdar bestämt att hon äter inget med mandel i, så att hon fick veta först efter fjärde mackan att det var mandel i denna.... Missade tydligen att se spånen på toppen också....
Jag rörde ihop den här limpan till familjens favoritsoppa, recept på den här.
Soppan är också med mandel!
Det som är det godaste är brytningen med fetosten och druvorna i toppingen!
Limpan var ännu godare dagen efter till kaffet med creamcheese och blåbärssylt som vi har lite av en hang-up på här i familjen just nu.
Soppmiddag kräver dessert!
Banankaka med jordnöts- och nutellafrosting
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1/2 dl gräddfil
2 stora bananer
1 dl grovhackade salta jordnötter
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Frosting
drygt 1/2 dl nutella
drygt 1/2 dl jordnötssmör
1 3/4 dl florsocker
Grovhackade salta jordnötter och flingsalt till topping
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker och vaniljsocker pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget och rör emellan, mosa bananerna och rör i dem tillsammans med gräddfilen.
Blanda mjöl, bakpulver och hackade jornötter och vänd försiktigt ned i smeten. Smörj och bröa en avlång brödform och häll över smeten i den.
Grädda i 55 minuter ca, kolla med sticka, kakan är lite kladdig!
Vispa frostingingredienserna med elvisp, bred frostingen över kakan när den kallnat och strö på jordnötshack och flingsalt!
Hallå tisdag, time flies har redan hunnit med två smockfulla men ändå rätt härliga jobbdagar efter sportlovet. Vi har varit i Frankrike och åkt skidor, minst sagt blandad väderlek och trots att jag gärna sett mer av solen så kände jag verkligen att jag haft semester när jag kom hem, helt påfylld av energi! Och jag blir alltid så fixarsugen när jag är på resa, blir ni också det?
Jag har alltid med mig en massa magasin och passar alltid på att köpa utländska att inspireras av!
Sån tur då att vi har x antal lite startade projekt härhemma! Eller hur J!!
Nu middagsfix! Idag blir det en klassisk Bolognese som redan står och puttrar!
Kram Jenny
blir iallafall jag när varvar jobb och sjuka barn, det här blev en sådan vecka.
Ärtan har ju haft influensa i en vecka, sen åkte Pärlan på en jättesmäll på fotbollsmatch i helgen så hon fick hjärnskakning.
Så redan helgen blev sådan, en massa roligheter som ställdes in, barnkalas, tennismatcher , wining & dining med vänner.... Februari i ett nötskal, kanske som min syster brukar säga att man ska alltid ha galet många roliga saker bokade så får man göra en del av dem!
När man oplanerat blir hemma och inte har hunnit bunkra godsaker för små krassliga flickor får man gräva fram de sista saffransbullarna ur frysen och hotta upp med smält smör och socker.
Fortfarande jättegoda, detta år fann jag definitivt ett nytt favoritrecept på saffransbullar!
Soffläge under filt många dagar.
Många bullar blir det.....
När man är sjuk får man äta vad man vill och Ärtan har levt på bagels med cream cheese och blåbärssylt och apelsinjuice i en vecka, sen när jag hade hunnit handla.
Och en och annan sur godisbit, bara sura....
Tillfälligt hemmakontor skapat....
Allt inom räckhåll.
Allt....
Idag har vi alla piggat på oss, reser oss ur soffor och ingen av oss har ett hemmakontor, vi susar till jobb och skola. Ska bara ta en kaffe till i tystnaden innan resten av huset vaknar!
Ha en alldeles underbar torsdag!
Kram Jenny
Min älskling fyller år på alla hjärtans dag. Egentligen hade vi en bordsreservation just precis nu för att äta födelsedagsmiddag. Så dök det inte helt ovanligt nog upp lite mera fotboll för Pärlan ikväll så att han är iväg med henne för andra gången idag faktiskt.
Nu föll det sig så att gårdagskvällens match blev inställd så att det blev födelsedagsmiddag ute den här helgen iallafall, om än dan före!
Födelsedagstårtan bakade jag igår och den blev riktigt bra av att stå till sig ett dygn!
Den här tårtan komponerade jag till min älskling.
M a n d e l t å r t a m e d c i t r o n - o c h v a l l m o k o l a.
Mandelbotten
2 stora ägg
2 dl råsocker
1 dl farinsocker
2 dl mandelmjöl
1 dl hackad sötmandel
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Citron- och vallmokola
100 g smör
2 dl grädde
1 dl glykossirap
3 dl strösocker
1 msk pressad citron
1 vaniljstång
1 msk vallmofrön
1 tsk vinsyra
rivet skal från en stor citron
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj n rund form med avtagbar kant och bröa den med mandelmjöl. Smält smöret. Vispa äggen med råsocker och farinsocker riktigt pösigt. Rör i det smälta smöret i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser och vänd försiktigt ned i smeten, blanda varsamt.
Grädda i 45-50 minuter. kolla då och då med en sticka, den ska fortfarande vara lite kladdig när du tar ut den.
Kolan: Smält smöret, blanda i grädde, sirap, socker och pressad citron. Använd termometer, kolan ska ha en temperatur på 116 grader. Längre tid och kolan kan bli lite för hård för att ha på en tårta! Jag älskar hård kola även på tårtor men alla gör ju inte det och det blir ju lite meckigt att skära!
Smaksätt kolan med citronskal, vinsyra och vallmofrön.
Kolan tar ca 20-30 minuter att fixa, tänk på att inte göra den för tidigt i förhållande tills din tårtbotten blir klar!
Ta försiktigt loss tårtan från formen och bred ut kolan på tårtan. Låt den stå till sig lite!
Paket i blått, rätt mycket blått i innehållet med!
Födelsedagsbarnet själv brassade jättegoda burgare till lunch!
Om mamman i den här familjen har underställ stor del av helgerna så har Pärlan fotbollsställ!
Cocosboll till kräsen flicka som inte tycker om någonting med mandel i minsann.
Nu ska jag sträcka ut mig lite här i soffan i mitt underställ och bläddra ikapp i lite magasin, ta en sista kaffe innan jag börjar med lite middagsfix. Sen suga ut det sista av helgen med en film.
Kram Jenny
som spillde ut en halv termosmugg med kaffe i den här älsklingen i fredags på väg till jobbet.
Skulle skjutsa Pärlan till morgonträning i gryningen och hon satt med väskan fullproppad som vanligt i knät. När hon hoppade av var hon blöt.....
Men lyllo lyllo mig, älsklingsväskan klarade sig utan ett synligt kaffespår, jobbdatorn också , även om väskan är mig kärare...
Plånboken däremot blev som en hård skorpa i skinnet....
Den hade faktisk börjat sjunga på sista versen i ärlighetens namn.
I lördags var jag en supersnabb sväng i Moodgallerian och då hittade jag den underbaraste av plånböcker! På superslutrea dessutom, den är tillräckligt stor att ha som en clutch väska och det jag föll mest för var flikarna med text på, jag som älskar att sortera! Nu blir det ordning och reda på alla kvitton och komihåglappar! För nej jag skriver inte allt i telefonen, jag älskar att skriva med fina pennor!
Matchande sminkväska eftersom den också fick sig en släng av kaffe. Jag är en sådan kvinna som har allt i väskan, den väger typ 100 kilo och är rustad för att överleva det mesta. Som Pärlans vän E sa till mig; "Jenny dig kan man be om vad som helst så fiskar du upp det ur väskan, en kattunge kanske!"
Något varmt mjukt och luddigt blev det också till mig, och jag som skulle fixa födelsedagspresenter till Pärlan och maken...... Men jaa det blev något till dem också, att fylla år under slutrean har ju vissa fördelar.
Jag har inte riktigt tiden för bloggen nu. Jag jobbar jättemycket och flickorna sportar massvis så att jag är ständigt på väg mellan olika tennishallar och fotbollsplaner. Något som jag då har upptäckt är hur bra jag jobbar i olika hallar under deras träningar! Tangentbordet brinner under tennistimmarna! Märkligt men där finner jag min största koncentration... Bra såklart för jag sparar tid och är till hands för mina flickor.
Prinsessan på Ärten har flyttat in! Tvätt av alla kuddfodral, och detta är inte ens hälften av alla innerkuddar.
Godkväll fettisdagen, här är det middagsdags nu. En Bolognese puttrar på spisen, ljusen är tända, bordet dukat och vi väntar bara på att J ska komma hem med semlor!
Kram Jenny