tisdag 8 mars 2016

Rör ihop ett bröd till veckans vego och baka en kaka till desserten efteråt!




Det här brödet kom till när jag ville göra en filmjölkslimpa till middagens soppa, men saknade både filmjölk och bikarbonat!







Havre- och mandellimpa med gojibär.

1 limpa


5 dl havremjölk
1 dl mörk sirap
1 tsk äppelcidervinäger
1 dl fiberhavregryn
3 dl grovt rågmjöl
3 dl siktat dinkelmjöl
3/4 dl solrosfrön
3/4 dl gojibär
1 dl hackad mandel
1 1/2 tsk bakpulver
1 rejäl nypa salt

On the top: en stor näve mandelspån

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser. Blanda havremjölk, sirap och äppelcidervinäger. Rör sen ner det torra i havremjölksblandningen. Häll över smeten i en smord avlång brödform och toppa med mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 45-55 minuter, ha koll! 







Kommer absolut att baka igen, på exakt detta vis!







Jag älskar mandel och det är en favoritingrediens i varm mat, sallader, bröd, kakor, desserter..... Pärlan hävdar bestämt att hon äter inget med mandel i, så att hon fick veta först efter fjärde mackan att det var mandel i denna....  Missade tydligen att se spånen på toppen också....












Jag rörde ihop den här limpan till familjens favoritsoppa, recept på den här.


Soppan är också med mandel!











Det som är det godaste är brytningen med fetosten och druvorna i toppingen!












Limpan var ännu godare dagen efter till kaffet med creamcheese och blåbärssylt som vi har lite av en hang-up på här i familjen just nu.









Soppmiddag kräver dessert!








Banankaka med jordnöts- och nutellafrosting

150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1/2 dl gräddfil
2 stora bananer
1 dl grovhackade salta jordnötter
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Frosting

drygt 1/2 dl nutella
drygt 1/2 dl jordnötssmör
1 3/4 dl florsocker

Grovhackade salta jordnötter och flingsalt till topping


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker och vaniljsocker pösigt. 
Tillsätt äggen ett i taget och rör emellan, mosa bananerna och rör i dem tillsammans med gräddfilen.
Blanda mjöl, bakpulver och hackade jornötter och vänd försiktigt ned i smeten. Smörj och bröa en avlång brödform och häll över smeten i den.

Grädda i 55 minuter ca, kolla med sticka, kakan är lite kladdig!

Vispa frostingingredienserna med elvisp, bred frostingen över kakan när den kallnat och strö på jordnötshack och flingsalt!









Hallå tisdag, time flies har redan hunnit med två smockfulla men ändå rätt härliga jobbdagar efter sportlovet. Vi har varit i Frankrike och åkt skidor, minst sagt blandad väderlek och trots att jag gärna sett mer av solen så kände jag verkligen att jag haft semester när jag kom hem, helt påfylld av energi! Och jag blir alltid så fixarsugen när jag är på resa, blir ni också det? 

Jag har alltid med mig en massa magasin och passar alltid på att köpa utländska att inspireras av!

Sån tur då att vi har x antal lite startade projekt härhemma! Eller hur J!!

Nu middagsfix! Idag blir det en klassisk Bolognese som redan står och puttrar!


                                                                                   Kram Jenny





27 kommentarer:

  1. Så mycket gott! Tack för fina bilder och recept!
    Kram, A n

    SvaraRadera
  2. Nöden är ju uppfinningarnas moder, eller hur är det man säger? Ja, det stämmer ju bra här, för vilket bröd du fock till - låter ju hur gott som helst! Här har vi just mumsat i oss broccolisoppa, dock inte med nybakat bröd för det räckte inte tiden till riktigt så det fick bli knäcke istället.

    Soppan kikade vi på, så spännande med toppningen.

    Kram på dej, ha en fortsatt fin vecka

    SvaraRadera
  3. Vilka mumsiga bilder..... va? Luras du med baren haha. Kram Anette

    SvaraRadera
  4. Woooo underbart & gottit ♡ ...
    /Kram finaste!

    SvaraRadera
  5. Vad mycket gott du visar. Det där brödet måste jag absolut testa. Kram

    SvaraRadera
  6. Goda ting och vackra ting på samma gång. Härligt att få åka skidor i Frankrike. Härligt med ny energi. Kraaamm Pia

    SvaraRadera
  7. Åh, så gott det där ser ut.

    SvaraRadera
  8. Sååå mycket gott som alltid hos dig vännen. Idag spenderar jag en dag i köket för att testa lite nya recept. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  9. Men åh, vilka godsaker. Jag är väldigt förtjust i jordnötssmör och äter det dagligen. Kram!

    SvaraRadera
  10. Fullt av inspo här som alltid!;)
    Älskar hembakat bröd och jag äääälskar soppor;)

    KRAM!
    Adela

    SvaraRadera
  11. Fullt av inspo här som alltid!;)
    Älskar hembakat bröd och jag äääälskar soppor;)

    KRAM!
    Adela

    SvaraRadera
  12. TACK!! Det var gott, mums! Med choklad... spännande!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  13. Mums vad gott, du borde öppna en restaurang kram

    SvaraRadera
  14. Men du, nästa år söker du till mästerkocken,
    vem skulle komma på och toppa en soppa med
    vindruvor och fetaost på toppen? Ska testa det.
    Man önskar att en sån som du vann, då skulle jag
    absolut köpa kokboken.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  15. å tack så mycket!!! och vad härliga bakverk,bröd mm du gör=) Kram

    SvaraRadera
  16. Men mums vad gott! Ser ljuvligt gott ut allting.

    Kram

    SvaraRadera
  17. Som alltid.... Underbara bilder och frestande recept härinne :)
    Jag ska faktiskt också laga italiensk ikväll :) Paolo Robertos pastarätt, Pasta Al Forno (tror jag den heter).

    Ha en mysig fredagskväll och helg!
    Varm kram
    Jessica

    SvaraRadera
  18. Åh, så gott. Och det är ju så gott med hembakat bröd. Efterrätten såg inte heller fel ut. Mums!! Ha en skön fredagkväll. Kram Annika

    SvaraRadera
  19. Ser jättegott ut, det är tur vi ska äta strax ;-). Ha en skön lördagskväll! Här vankas mellomys! Kram Sofia

    SvaraRadera
  20. När kommer din kokbok??!! Det vattnas i munnen av ALLA dina recept och godsaker och jag har handskrivna lappar av dina recept överallt hi hi...samla dom i ett bokverk! Jag köper direkt :)
    Ha en härlig helg...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  21. Men MMMM vad gott det ser ut måste provas tackar :)

    Idag har jag personligt presenttips på bloggen :)

    Ha en härlig ny vårvecka!

    LOVE Maria

    SvaraRadera
  22. Mums, så gott det ser som alltid när du är igång!
    Kram/Maria
    Ps...hoppas du hittar något skoj till sommarens 20:årsfirande :)

    SvaraRadera
  23. Det där ser gott och frestande ut!!!!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  24. Så mycket gott, och så fina bilder.
    Kram Pia

    SvaraRadera
  25. Varm stor kram
    och en fin start på veckan fina du!!!!

    SvaraRadera
  26. Mums! Vad gott! Tack för recept.
    Kram

    SvaraRadera