fredag 10 november 2017

Första med saffran







Galet sugen på saffransbullar men inte tid med ett helt bullbak!













En liten butterkaka då kanske,













Butterkaka med saffran.

1/2 pkt jäst
2 påsar saffran (1.0 g)
2 rejäla nypor flingsalt
75 g rumstempererat smör
2 1/2 dl 3 % mjölk
1 ägg
7 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
vanilj från kvarn

Fyllning
 75 g rumsvarmt smör
3/4 dl mandelspån
1/2 dl råsocker
1 msk mortlade kardemummafrön
vanilj från kvarn

1 uppvispat ägg och pärlsocker till topping.

Glasyr
1 dl florsocker
kallt vatten, 1/2 -2 tsk

Stöt saffranet med en av saltnyporna. Smula jästen i en degbunke, tillsätt det mjuka smöret i klickar, sockret plus en nypa flingsalt och några drag med vaniljkvarnen.
Värm mjölken fingervarm, tillsätt det stötta saffranet och häll över jäst-socker-smör-salt-vaniljblandningen. Rör tills det löser sig, tillsätt ägget och rör. Rör sedan ned mjölet och arbeta till en deg. Låt jäsa dragfritt under bakduk i 45 minuter.
Kavla ut på mjölat bakbord, bred på smör, strö på mandelspån, råsocker, stött kardemumma och vanilj från kvarn. Rulla, skär i bitar och lägg i en smord rund ugnsform med avtagbara kanter.
Jäs i 45 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker, grädda sen mitt i ugnen ca 20-25 minuter ev med folie över sista 5 minuterna så att den inte blir för mörk på ytan.

Låt kallna helt och lägg upp på ett fat, blanda glasyren, 1/2 tsk kallt vatten i taget tills lagom konsistens, Ringla sen över butterkakan med sked. 




















Godmorgon i gryningen, det är fredag och bästa dagen på veckan börjar med pilateslektion som tisdagar och fredagar gör för mig. Underbar start som inte stjäl tid från något annat och på så sätt blir av, plus att jag har blivit helt beroende av pilates lika mycket för själen som för kroppen. 
I tisdags försov jag mig, inte så bra känsla, satte tonen för den dagen och kanske lite för hur den här veckan har varit, helt upp och ner på en del sätt. Men idag är det fredag och jag ska på ett superkul jobbmöte som avslutning på veckan och på fredagsmyset ska vi samla oss runt fonduegrytan! Gammal goding! Om du vill baka i helgen så blev jag mycket nöjd med denna butterkakan som kom till här förra helgen och imorgon kanske det blir lite bakning igen. På söndag ska jag lyxa på Spa med grannfruarna, en födelsedagspresent till en av dem!
Vad ska ni göra denna weekend?

Nu ska jag dra i mig sista kaffet, hoppa i tajtsen, inte glömma väskan med jobbklänning och strumpbyxor, vill inte jobba i tajtsen just idag!

Happy Friday!







                                                                       

                                                                                            Kram Jenny

8 kommentarer:

  1. Vilken härlig fredag du har framför dig. Ha en härlig helg. Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. En skiva av den där skulle vara gott till 11.00 fikat.
    Ha en fin helg.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  3. Åh, den ska jag pröva till tisdagscafet. Låter supergott. Kram Eva

    SvaraRadera
  4. Saffran är ju bara så gott! På lördag ska vi fira firar våra barn sin pappa en dag för tidigt och vi bjuder dem på middag här. I dag har jag hälsat på dottern och lilla barnbarnet. En perfekt inledning på helgen!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. Saffran är en favorit👍 I morgon ska jag använda saffran i en lammgryta hoppas på att det funkar fint😊 Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
  6. Älskar saffran - i allt! Bra recept igen tack! Denna helg ska jag bara fundera på en massa, mata fåren och ta tag i en hel del pappersarbete som jag ligger efter med, jamen det blir bra...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  7. Ser jättegott ut!
    Jag är ju nu i Spanien och köpt en hel del saffran för att ta med mig hem, så bra inspiration. Ska använda en del till paella också.
    Det är tänkt att bli en lugn helg och lite semester.
    Ha det fint!

    SvaraRadera