onsdag 29 juni 2016

Hasselnötsmaräng med chilichokladdoppade jordgubbar & lavendelströssel

är ett liten dessert som jag vill tipsa om till sommarens grillningar och middagsbjudningar!












Vi hade denna på midsommar, jag hann inte fixa så mycket mat till midsommarlunchen, J och jag var ju på tu man hand på Rivieran och firade 20 år tillsammans, direkt från Arlanda susade vi till en annan del av stan och Pärlans fotbollsmatch, tyvärr blev det en hel natt med skadad fot på akuten efter det.....  Sen hem och sova ett par timmar hoppa upp och upptäcka att de andra små prinsessorna hade löss så det blev luskamning istället för matfix! Tack och lov att vi har en fantastisk delikatessbutik i närheten, som fick stå för både sill och köttbullar och en massa goda färska korvar till traditionell korvgrillning kvällen innan! Frossade i goda ostar och kokos- och passionsmarmelad till midsommarnatten!







En liten gravad lax hann jag med, älskar Salmalaxen som inte behöver frysas och man kan grava den snabbt som bara den!










Midsommarafton i ett nötskal, duka inne eller ute och så springa lite med grejerna ut och in! Men det blev ute hela dan!








Hasselnötsmaräng med chilichokladdoppade jordgubbar & lavendelströssel.

10 port

10 äggvitor
5 dl strösocker
5 dl florsocker
200 g hasselnötter
3 l jordgubbar
300 g mörk choklad med smak av chili
250 g blåbär
7 dl vispgrädde (plus 1 1/2 tsk vaniljsocker att vispa grädden med!)
Myntablad
Lavendelströssel (kan uteslutas)

Grovhacka hasselnötterna och torrosta dem i stekpanna, ställ åt sidan.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan strösockret lite i taget, fortsätt vispa så att det blir en blank marängsmet. Sikta ned florsockret och blanda och vänd till sist ned hasselnötterna.
Bred ut marängen på två bakplåtspappersklädda plåtar och grädda i 100 grader i ca 1 timma och 20 minuter. Stäng av ugnen. Låt stå kvar på eftervärme, de kan stå kvar över natten. 
Smält chokladen över vattenbad, chokladdoppa 2 liter av jordgubbarna, spara sen chokladen som blir över.

Vid servering: Vispa grädden, bryt marängen i bitar, halvera eller kvarta om de är stora, de jordgubbar som inte är chokladdoppade.
Lägg upp marängbitarna på ett stort fat, ringla över den smälta chilichoklad som är över. Klicka över grädde, dräll över jordgubbshalvor och blåbär. Placera ut hälften av de chokladdoppade jordgubbarna. Strössla över lavendelströssel och myntablad!













Spara hälften av de chilichokladdoppade jordgubbarna på ett eget fat, det blir goda extra-slinka-ner-mumsbitar och är också goda till kaffet efter desserten!






Dessert som jag kommer att göra om och om igen! 


Vad ska ni göra denna soliga onsdag? Vi ska till fysioterapeuten med Pärlans fot, och vi håller alla tummar och tår vi har för att det ska vara en lättsam skada.... Inte så lång tid till Gothia. 

Jag tar med mig alla girlsen och vi kombinerar detta med shopping och lunch på Söder!



                                                                                     Kram Jenny




16 kommentarer:

  1. Woooo underbart...Grattis till era 20 år ❤️ ...
    /Soliga varma Sommarkramar fina du!

    SvaraRadera
  2. Vilken dessert, låter underbart god. Kram

    SvaraRadera
  3. Den efterrätten låter som en dröm! Söt, god och somrig precis som det ska vara på midsommar.

    Vi ska gå på jakt efter regnkläder inför vår resa. Skottland bjuder sällan på sol och värme ;-)

    Kram

    SvaraRadera
  4. Wow, det låter riktigt gott!

    SvaraRadera
  5. Du hann inte fixa till! Du FIXADE till något så rasande gott som hasselnötsmaräng med chilichokladdoppade jordgubbar & lavendelströssel... OMG!! Låter så GOTT! Alltid så festligt och fint hos dig!

    KRAMAR!! Anna

    SvaraRadera
  6. Men oj så gott det såg ut! :)

    SvaraRadera
  7. Men åååå vad gott. Kram Anette

    SvaraRadera
  8. Oj oj oj,det fanns nog inget som inte jag gillade där, haha
    Kram Pia

    SvaraRadera
  9. Gud så gott det där lät, måste provas när vi kommer hem. Det andra lät ju mindre kul, men hoppas allt är bra nu.
    Kram Helena

    SvaraRadera
  10. Det där både såg och lät gott!:)

    SvaraRadera
  11. Detta måste testas, verkar inte allt för krångligt!
    Tack för tipset,
    Birgitta

    SvaraRadera
  12. Oj, så mycket otur med fot och löss! Hoppas att det ordnat till sig! Du lyckades ju få till en fin midsommarfest ändå, ser så trevligt ut alltihop!
    Ha en fin dag!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  13. Men oj vilken otur med fot och löss mitt i alltihop... Men såklart fixar du till en fest ändå, fantastiska människa! =) Hoppas foten mår bättre nu och grattis till era 20 år tillsammans!
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  14. Så ljuvligt vännen sommargott!
    så fina bilder
    Vacker helg till er
    Kramar

    SvaraRadera
  15. Så ljuvligt vännen sommargott!
    så fina bilder
    Vacker helg till er
    Kramar

    SvaraRadera
  16. Åh, Du milde såååå gott det ser ut!!!! Hoppas Pärlans fot är till det bättre!
    Stor fredagskram till Dig från Kate

    SvaraRadera