fredag 17 juni 2016

Frukostinspiration




Snart dags för sommarlediga dagar med långa frukostar, och bästa dagen fredag idag!








Jordgubbar med mjölk är en favoritfrukost även om jag skulle kunna äta det till lunch och middag också!





Inspirationen till den här smoothien kommer ifrån både gazpacho och Virgin Mary.





Jordgubbs- & tomatsmoothie

2 höga glas

6 dl frysta jordgubbar
1 tärnad tomat
1 dl tomatjuice
saften från 1 lime
1 näve färska jordgubbar (kan uteslutas)
15 myntablad
1 nypa flingsalt

Halvtina de frysta jordgubbarna, mixa alltsammans, smaka av med saltet.

Lite vuxen smak på denna! Flickorna ville inte ens smaka men både J och jag älskade den här smaken!




Älskar att baka scones till frukost när jag hinner, dessa får ett gott bett av mandel.








Mandelscones

1 plåt

50 g hackad mandel
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 stor nypa flingsalt
1 msk råsocker
100 g kallt smör
1 ägg
1 dl standardmjölk

ägg till pensling & mandelspån till topping

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret i småbitar och nyp ihop med det torra. Vispa ut ägget i mjölken och rör ihop allt till en deg. Platta ut försiktigt på mjölat bakbord och skär ut lagom scones. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda ca 10 minuter!



Snabbaste jordgubbssylten, blanda 2 l rensade jordgubbar m 330 g syltsocker i en gryta, koka upp under omrörning. Koka 2 min & skumma, låt stå i 15 min, ös sen upp på steriliserade burkar, sätt på lock!









Vad föredrar du till Scones & sylt? Smör eller creamcheese? Jag vill ha smör helst riktigt eller Bregott havssalt eller en tjock skiva prästost!





Äggröra, familjen älskar det, här är en variant med parmesan.






Äggröra med parmesan.

4 port.

3 msk smör
4 stora ägg
4 äggulor
4 msk matlagningsgrädde
2 msk riven parmesan
flingsalt och nymalen svartpeppar
kryddgrönt

Smält smöret (medelvärme) Knäck ned äggen plus de extra gulorna, salta och peppra. Rör sakta tills det blir krämigt. Ta av från plattan och rör ned parmesan och grädde. Klipp över lite kryddgrönt.















Godmorgon underbara fredag! Här var vi uppe i gryningen och skickade iväg Pärlan på cup!
Så de här frukostrecepten kom till förra helgen!
Vad gör ni idag? Jag njuter av min alldeles säkert sista bukett Lupiner för i år medans jag packar, plockar och fixar här hemma. Fyller kylskåpet med godsaker åt min pappa och flickorna som ska husera här några dagar då jag och J susar till Rivieran på tu man hand ikväll. Ska bli så underbart!


Önskar alla en underbar helg och tusen tack för era kommentarer!



                                                                                  Kram Jenny

29 kommentarer:

  1. Så sugen jag blur. Sconesen ser goda ut. Ha en fin fredag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Jag som älskar frukost dör en smula när jag ser allt det goda du dukat upp. Finns inget bättre än låååånga frukostar tillsammans. Rivieran hur mysigt låter inte det.....njuuuuut vännen och har det fantastiskt härligt. kramisar Tina

    SvaraRadera
  3. Lyxigare än en hotellfrukost, och så vackert dukat. Hos oss är vi helt värdelösa på frukost. En vill inte ha frukost, 2 sover halva dagen och jag som inte är så förtjust i mackor... Ha ha ha!!
    Men en nybakt mandelscones skulle jag nog få ner en lördag morgon!
    Äggröran och smoothie kommer jag gärna över till Dig och njuter av!!
    Njut av weekenden! Fredagskram från Kate

    SvaraRadera
  4. Åh så lyxigt och vackert!
    Lyxigt med en på-tu-man-hand-tripp till rivieran också!!! Härligt! Ha det så himla skönt!
    Jaha, rådjuren gillar pioner också... Hm, de har jag fått ha ifred. Kanske för att rådjuren verkar hålla sig mest på vår baksida. Dotterns svartavinbärbuske är snart ett minne blott... :(
    Kram och trevlig helg!
    /Maria

    SvaraRadera
  5. ViIlka härliga frukosttips! Den där äggröran verkar passa mig perfekt!

    Vad härligt att åka till rivieran! Så mysigt! Ha en fantastisk resa!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  6. Vilken rolig kombination på smoothien :) Lät spännande. Måste jag testa som älskar att dricka smoothies. Men åhhh så härligt med resa. Underbart. Kram och ha det bäst

    SvaraRadera
  7. Mums vad gott, jag hade gärna ätit frukost hos dig. Önskar dig en fin fredag. Kram Anette

    SvaraRadera
  8. Vad sugen jag blev på scones :) Jag har gärna på sylt, clotted cream, smör, ost - ja allt går, hihi. Äggröra med parmesan har jag inte tidigare testat, så tack för tipset. Önskar er en skön resa, kram!

    SvaraRadera
  9. Oj vad gott det ser ut! Jag är en sån där som ääälskar frukost. Jordgubbar blir det i yoghurten ibland :)

    SvaraRadera
  10. Hej hej!
    Men ååå va mysigt och smarrigt det där såg ut!
    Länge sen vi hade en sån där riktig låååångfrukost...
    Får nog ta och fixa till det snart..;)
    Kram o ha en fin helg!
    Katarina

    SvaraRadera
  11. Åhh, vilka underbara bilder!! Jag vill alltid flytta när jag ser dina bilder.. jag vill ha det där lantliga, vitt och blått, fluffigt och hemtrevligt. Jag tror att jag måste komma och hälsa på dig någon gång :-)

    Ha en toppenhelg, vännen.
    Kram Ulrica

    SvaraRadera
  12. Åh, vilken frukost. Den skulle jag inte tacka nej till imorgonbitti. Lilleman har fotbollscup i helgen. Spelar sin första match ikväll. Ha en skön fredag! Kram Annika

    SvaraRadera
  13. Hej fina Jenny.
    Så mycket smarrigt du bjuder på :) tack snälla för alla recept som du delar med dig av, underbart, det ska testas både det ena och det andra må du tro :)
    Äggröran med parmesan... mmmm säger jag bara :)
    Hoppas du får en mysig fredag och helg.
    Kram
    Jessica

    SvaraRadera
  14. Goda frukostrecept, får nog bli scones här i helgen. Ha nu en underbar tripp till Rivieran. Kram Suss

    SvaraRadera
  15. Jordgubbar till sommarens frukostar är ett måste!

    SvaraRadera
  16. Allt ser jättegott ut,får många bra
    tips här inne hos dig.
    Ha det bra på resan till Rivieran
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  17. Herregud vad mycket gott kram

    SvaraRadera
  18. Å vad gott. Värsta hotellfrukosten ju. Kram.

    SvaraRadera
  19. Tack för underbara recept och bilder som vanligt !! jag önskar att du snart får göra din egna kokbok skulle köpa den direkt !!!!
    Ta hand om dig och ha en härlig helg sötnos
    KRAM

    SvaraRadera
  20. HÄrliga bilder och frestande recept. Ska prova ost i äggröran, låter gott. Och ska ge receptet å smoothie till mannen, det är hans avdelning.
    Jag håller på att förebereda för vårt stora event imorgon.
    Ha en underbar helg du också!

    SvaraRadera
  21. Ser så gott ut alltihop!
    Hoppas att ni får en härlig tid på Rivieran! Det låter ju helt underbart!
    Ha det så trevligt!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  22. Tack själv - för fina bilder, bra text och underbara recept. Jag får verkligen lust att fixa frukost!
    Birgitta

    SvaraRadera
  23. Men herregud jag dör en smula! SÅ MYCKET GOTT!! Älskar långa sommarfrukostar lika mycket som jag älskar din blogg!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  24. Ingen kan som du! Jag blir helt tagen av dina bilder....GÖR EN BOK!!!!!!!!

    xo

    SvaraRadera
  25. Åh, vilken frukost! Lyx!!! Jag som älskar att äta frukost, bästa målet på hela dagen :)

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  26. underbart och titta in här
    får så mycket inspiration och din fina recept så härligt!
    Önskar dig en fin sommar
    varm kram

    SvaraRadera
  27. Jag ser fram emot semesterns långa frukostar... Scones bakar jag gärna när tid finns på helgerna
    Hoppas att ni har det fint på tu man hand
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  28. Som vanligt alltid så mycket gott och underbara bilder.
    Du inspirerar verkligen, tack för det :)
    Önskar dig en fin kväll
    Kram Pia

    SvaraRadera
  29. Vilket härligt frukost tips:)
    Snart har jag semester och kan mysa på morgonen.
    Ha det gott

    SvaraRadera