Så ville jag att mitt kryddsmör till biffarna skulle smaka i helgen! Jag hade haft det i tanken ett tag, den smaken på ett kryddat smör till kött. Det blev den här rätten som var vår lördagsmiddag när vi till slut landade i köket efter en dag fylld av aktiviteter och barnlogistik. Lagade mat tillsammans med varsit glas rött. Nötfärsbiffar med grillsmör, vitlöksstekta champinjoner, persiljemarinerad gurka och rostad sparrispotatis & palsternacka. Gör tillbehören först! Gurkan och smöret!
Nötfärsbiffar
850 g nötfärs
1 msk salt
1/2 tsk färskmalen svartpeppar
1/2 msk worshestersås
4 palsternackor
15 sparrispotatisar
olivolja
flingsalt
Innan du börjar med biffarna skala palsternackorna och skär i stavar, halvera sparrispotatisarna, lägg på långpanna och blanda runt med olivolja och flingsalt, in i ugnen 175 grader tills de nästan är klara, då sätter du in biffarna också!
Blanda färsen med kryddorna, forma 6 stora biffar. Stek snabbt på hög värme, bara för att få en fin yta, efterstek sen i ugnen under plåten med rotfrukter. Använd stektermometer, biffarna ska upp till 70 grader. Det tar ca 7-8 minuter.
Grillsmör
200 g rumsvarmt smör
4 msk rostad lök
1 schalottenlök
1 1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk örtsalt
Mortla den rostade löken, skala och finhacka schalottenlöken. Blanda alla ingredienser noga, klicka ut i små portionsformar. Ställ i kylen ett tag, ta ut i tid så att det inte är för hårt vid servering.
Vitlöksstekta champinjoner.
4oo g champinjoner
1/2 kruka kruspersilja, finhackad
2 vitlöksklyftor
smör
flingsalt
Borsta och halvera eller kvarta champinjonerna beroende på storlek. Finhacka vitlöken och fräs den i en stor smörklick, stek champinjonerna i vitlökssmöret blanda med persiljan och salta!
Persiljemarinerad gurka
1 gurka
1/2 kruka kruspersilja
1/4 dl äppelcidervinäger
1/4 dl vatten
1 tsk råsocker
1 tsk flingsalt
Skala, kärna ur och skär gurkan i stavar. Blanda äppelcidervinäger, vatten, finhackad persilja, socker och salt i en skål och vänd noga runt gurkan i marinaden, ställ svalt. (Kan göras i god tid innan och stå i kylen)
Gör också en grönsallad på bara olika gröa blad! Den här rätten har så mycket tillbehör så att den som undviker kålhydrater kan hoppa potatisen och palsternackan. Hade det bara varit till mig och J hade jag bara kört palsternacka. En ny favorit hos mig rostad palsternacka, men flickorna gillar det inte! Dessa mängder gjorde jag till 2 vuxna och 2 barn, vi var en flicka kort för Sessan är på tennisläger! Det blev både lördagsmiddag och sen åt jag och två flickor leftovers av middagen på söndagen då J var på herrbastu.
Nu ska jag krypa upp i soffan en stund före sängen, rivstart på veckan med jobbmöte hela kvällen, men det var ett roligt möte men iallafall!
Kram Jenny
Det var länge sedan jag gjorde kryddsmör, det är så gott till en härlig köttbit. Tack för tipset. Kram Anette
SvaraRaderaSå gottit - Tack för recept/Kram
SvaraRaderaMmmm! Åhh vad gott det låter. Dina bilder är ju så lockande, om du förstår. Jag vill bara laga mat direkt. Kan bero på att jag är sjukt hungrig också. Skämt å sido.. jag ska verkligen testa kryddsmöret. Kraaaaam Pia
SvaraRaderaHimmel vad gott. Du är verkligen en sann inspiratör. Till och med jag blir nästan sugen på att laga mat ;-)
SvaraRaderaKram Lena
Kryddsmör, bra att bli påmind. Det är faktiskt supergott :) Det ska jag komma ihåg när vi ska grilla nästa gång
SvaraRaderakram Anki
Å vad du är duktig!! Jag vill gärna låna hem dig i mitt kök typ en vecka, är det ok?
SvaraRaderaKanske kan muta hit dig som gammal smålänning att uppleva barndomsbygden igen och äta karameller från M-lund??:D:D
Kramar
Adela
Aaaaah! Muuuuuums!
SvaraRaderaDu är grym på det där med matlagning!
Kram/Maria
Mums! Jag blir alltid lite småhungrig när jag kikar in till dig, tur vi inte bor grannar ;) Men va fiffigt att använda mandelmussleformarna hm...det ska provas. Ha det fint. Kram Anna
SvaraRaderaHerr M jublar över din idé med grillchipssmöret, grillchipsgalning som han är! De persiljemarinerade gurkorna låter också väldigt goda. Visst är det en härlig köksaktivitet att få stå där och kocka tillsammans och sippa på ett glas rött, matmeditation!
SvaraRaderaIdén att servera smöret i de gamla kakformarna snor vi direkt, vi har ett helt lager med sådana formar som vi fått ärva perfekt att de får komma tyll användning till annat än ljuskoppar.
Kramar/ Mårtenssons
Så gott det ser ut! Jag kommer definitivt att testa detta. Kram Stina
SvaraRaderaGud så gott det lät! :-) Kryddsmör har jag inte gjort på evigheter, ngt att ta upp igen, är ju såå gott till en god köttbit. Kramizz Laila
SvaraRaderaÅ, du är fenomenal! Om du hade en egen krog skulle jag åka över hela landet för att komma till den. Tänk så läckert, och inrett så där fint med vitt, denim, trä och korgar.
SvaraRaderaJa, du är så grym på matlagning och ert hem är ljuvligt!
KRAM
Mmmmm ser hur gott ut som helst!!! Jag håller med Lotta ovan - jag kommer också till din restaurang :-).
SvaraRaderaKram Malin
Men så Gott! 1000-TACK för receptet!
SvaraRaderaKRAM Anna
Gud va gott ! Jag skulle inte ha kikat in här när jag är VRÅLHUNGRIG !! ;)
SvaraRaderaHa en trevlig kväll ! Kram M
Men vilken brakmiddag, som hos den finaste restaurangen. Du är en mästare i köket. Tackar för alla goda recept. Kramisar Tina
SvaraRaderaOj så gott det ser ut! Mums!
SvaraRaderaBlir alltid så hungrig när jag kikar in hos dig :) Otroligt gott låter detta, och ser mums ut.
SvaraRaderaKram och ha en fin midsommar....
Åh så gott det lät..
SvaraRaderaÖnskar er en fin Midsommar, kram
Woooooh det där låter så gott och ser såklart gott ut!!
SvaraRaderaDu är ju fenomenal! Detta måste testas!
Önskar dig en trevlig midsommar
Kram Sandra
Oj vad du har fixat! Blir imponerad och önskade själv att jag hade orken och kraften och energin till det där.. så jättegott ut!
SvaraRaderaÖnskar dig en fin midsommar!
Kram
Helen
men oj oj så gott det ser ut, kommer definitivt spara ditt inlägg och prova detta i sommar, mmm, tack!
SvaraRaderaVille bara titta in & önska dig en trevlig midsommar!
Kram
Tiina
Men jisses det både ser gott ut och låter gott. Jag får ju absolut skriva av receptet.
SvaraRaderaVille bara titta in och önska en Glad Midsommar, hoppas ni får fint väder och en trevlig afton.
KRam Bodil.
Du är otrolig, allt ser så gott ut. Grillsmöret
SvaraRaderaska jag prova. Håller just nu på och gör din
melonsalsa till picknick-korgen.
Glad midsommar till dig
Kramar/AM
Så ljuvligt gott det ser ut. Kram.
SvaraRaderaÅh allt ser makalöst gott ut! Detta måste testas också...
SvaraRaderaHa en fin söndag!
Kram Titti
Nu är jag så hungrig och av att se dessa underbara bilder på all god mat så blir det farligt att åka och handla.
SvaraRaderaoj så läckert och gott! Mat är underbart! Det påminns man om när man ser så läckra bilder!
SvaraRaderaVi gjorde också kryddsmör i helgen. Helt sonika med färska örter och vitlök. Vet du, det var grymt gott att ha på hemgjort hårdbröd!
Må så gott!
Lotta
lottasskaparkraft.blogspot.com
Hej fina Jenny.
SvaraRaderaJag känner så här... Utan din blogg vore jag helt lost när det gäller god och inbjudande mat :)
Du är så duktig!
Tack för alla fina tips till studenten!
Hoppas allt är bra med dig och att du hade en fin midsommar.
Kram kram
Jessica
Här kommer en till kommentar från mig.
SvaraRaderaJag har givit dig en utmaning. Anta den ifall du har lust.
Kram Lena