måndag 16 juni 2014

Som klassiska grillchips

Så ville jag att mitt kryddsmör till biffarna skulle smaka i helgen! Jag hade haft det i tanken ett tag, den smaken på ett kryddat smör till kött. Det blev den här rätten som var vår lördagsmiddag när vi till slut landade i köket efter en dag fylld av aktiviteter och barnlogistik. Lagade mat tillsammans med varsit glas rött. Nötfärsbiffar med grillsmör, vitlöksstekta champinjoner, persiljemarinerad gurka och rostad sparrispotatis & palsternacka. Gör tillbehören först! Gurkan och smöret!



Nötfärsbiffar

850 g nötfärs
1 msk salt
1/2 tsk färskmalen svartpeppar
1/2 msk worshestersås

4 palsternackor
15 sparrispotatisar
olivolja
flingsalt

Innan du börjar med biffarna skala palsternackorna och skär i stavar, halvera sparrispotatisarna, lägg på långpanna och blanda runt med olivolja och flingsalt, in i ugnen 175 grader tills de nästan är klara, då sätter du in biffarna också!
Blanda färsen med kryddorna, forma 6 stora biffar. Stek snabbt på hög värme, bara för att få en fin yta, efterstek sen i ugnen under plåten med rotfrukter. Använd stektermometer, biffarna ska upp till 70 grader. Det tar ca 7-8 minuter.



Grillsmör

200 g rumsvarmt smör
4 msk rostad lök
1 schalottenlök
1 1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk örtsalt

Mortla den rostade löken, skala och finhacka schalottenlöken. Blanda alla ingredienser noga, klicka ut i små portionsformar. Ställ i kylen ett tag, ta ut i tid så att det inte är för hårt vid servering.

Vitlöksstekta champinjoner.

4oo g champinjoner
1/2 kruka kruspersilja, finhackad
2 vitlöksklyftor
smör
flingsalt

Borsta och halvera eller kvarta champinjonerna beroende på storlek. Finhacka vitlöken och fräs den i en stor smörklick, stek champinjonerna i vitlökssmöret blanda med persiljan och salta!


Persiljemarinerad gurka

1 gurka
1/2 kruka kruspersilja
1/4 dl äppelcidervinäger
1/4 dl vatten
1 tsk råsocker
1 tsk flingsalt

Skala, kärna ur och skär gurkan i stavar. Blanda äppelcidervinäger, vatten, finhackad persilja, socker och salt i en skål och vänd noga runt gurkan i marinaden, ställ svalt. (Kan göras i god tid innan och stå i kylen)



Gör också en grönsallad på bara olika gröa blad! Den här rätten har så mycket tillbehör så att den som undviker kålhydrater kan hoppa potatisen och palsternackan. Hade det bara varit till mig och J hade jag bara kört palsternacka. En ny favorit hos mig rostad palsternacka, men flickorna gillar det inte! Dessa mängder gjorde jag till 2 vuxna och 2 barn, vi var en flicka kort för Sessan är på tennisläger! Det blev både lördagsmiddag och sen åt jag och två flickor leftovers av middagen på söndagen då J var på herrbastu.


Nu ska jag krypa upp i soffan en stund före sängen, rivstart på veckan med jobbmöte hela kvällen, men det var ett roligt möte men iallafall!

                                                                 Kram Jenny

30 kommentarer:

  1. Det var länge sedan jag gjorde kryddsmör, det är så gott till en härlig köttbit. Tack för tipset. Kram Anette

    SvaraRadera
  2. Så gottit - Tack för recept/Kram

    SvaraRadera
  3. Mmmm! Åhh vad gott det låter. Dina bilder är ju så lockande, om du förstår. Jag vill bara laga mat direkt. Kan bero på att jag är sjukt hungrig också. Skämt å sido.. jag ska verkligen testa kryddsmöret. Kraaaaam Pia

    SvaraRadera
  4. Himmel vad gott. Du är verkligen en sann inspiratör. Till och med jag blir nästan sugen på att laga mat ;-)

    Kram Lena

    SvaraRadera
  5. Kryddsmör, bra att bli påmind. Det är faktiskt supergott :) Det ska jag komma ihåg när vi ska grilla nästa gång

    kram Anki

    SvaraRadera
  6. Å vad du är duktig!! Jag vill gärna låna hem dig i mitt kök typ en vecka, är det ok?
    Kanske kan muta hit dig som gammal smålänning att uppleva barndomsbygden igen och äta karameller från M-lund??:D:D

    Kramar
    Adela

    SvaraRadera
  7. Aaaaah! Muuuuuums!
    Du är grym på det där med matlagning!
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  8. Mums! Jag blir alltid lite småhungrig när jag kikar in till dig, tur vi inte bor grannar ;) Men va fiffigt att använda mandelmussleformarna hm...det ska provas. Ha det fint. Kram Anna

    SvaraRadera
  9. Herr M jublar över din idé med grillchipssmöret, grillchipsgalning som han är! De persiljemarinerade gurkorna låter också väldigt goda. Visst är det en härlig köksaktivitet att få stå där och kocka tillsammans och sippa på ett glas rött, matmeditation!

    Idén att servera smöret i de gamla kakformarna snor vi direkt, vi har ett helt lager med sådana formar som vi fått ärva perfekt att de får komma tyll användning till annat än ljuskoppar.

    Kramar/ Mårtenssons

    SvaraRadera
  10. Så gott det ser ut! Jag kommer definitivt att testa detta. Kram Stina

    SvaraRadera
  11. Gud så gott det lät! :-) Kryddsmör har jag inte gjort på evigheter, ngt att ta upp igen, är ju såå gott till en god köttbit. Kramizz Laila

    SvaraRadera
  12. Å, du är fenomenal! Om du hade en egen krog skulle jag åka över hela landet för att komma till den. Tänk så läckert, och inrett så där fint med vitt, denim, trä och korgar.

    Ja, du är så grym på matlagning och ert hem är ljuvligt!

    KRAM

    SvaraRadera
  13. Mmmmm ser hur gott ut som helst!!! Jag håller med Lotta ovan - jag kommer också till din restaurang :-).

    Kram Malin

    SvaraRadera
  14. Men så Gott! 1000-TACK för receptet!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  15. Gud va gott ! Jag skulle inte ha kikat in här när jag är VRÅLHUNGRIG !! ;)
    Ha en trevlig kväll ! Kram M

    SvaraRadera
  16. Men vilken brakmiddag, som hos den finaste restaurangen. Du är en mästare i köket. Tackar för alla goda recept. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  17. Oj så gott det ser ut! Mums!

    SvaraRadera
  18. Blir alltid så hungrig när jag kikar in hos dig :) Otroligt gott låter detta, och ser mums ut.
    Kram och ha en fin midsommar....

    SvaraRadera
  19. Åh så gott det lät..
    Önskar er en fin Midsommar, kram

    SvaraRadera
  20. Woooooh det där låter så gott och ser såklart gott ut!!
    Du är ju fenomenal! Detta måste testas!
    Önskar dig en trevlig midsommar
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  21. Oj vad du har fixat! Blir imponerad och önskade själv att jag hade orken och kraften och energin till det där.. så jättegott ut!

    Önskar dig en fin midsommar!

    Kram
    Helen

    SvaraRadera
  22. men oj oj så gott det ser ut, kommer definitivt spara ditt inlägg och prova detta i sommar, mmm, tack!
    Ville bara titta in & önska dig en trevlig midsommar!

    Kram
    Tiina

    SvaraRadera
  23. Men jisses det både ser gott ut och låter gott. Jag får ju absolut skriva av receptet.
    Ville bara titta in och önska en Glad Midsommar, hoppas ni får fint väder och en trevlig afton.
    KRam Bodil.

    SvaraRadera
  24. Du är otrolig, allt ser så gott ut. Grillsmöret
    ska jag prova. Håller just nu på och gör din
    melonsalsa till picknick-korgen.
    Glad midsommar till dig
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  25. Så ljuvligt gott det ser ut. Kram.

    SvaraRadera
  26. Åh allt ser makalöst gott ut! Detta måste testas också...
    Ha en fin söndag!
    Kram Titti

    SvaraRadera
  27. Nu är jag så hungrig och av att se dessa underbara bilder på all god mat så blir det farligt att åka och handla.

    SvaraRadera
  28. oj så läckert och gott! Mat är underbart! Det påminns man om när man ser så läckra bilder!

    Vi gjorde också kryddsmör i helgen. Helt sonika med färska örter och vitlök. Vet du, det var grymt gott att ha på hemgjort hårdbröd!

    Må så gott!
    Lotta
    lottasskaparkraft.blogspot.com

    SvaraRadera
  29. Hej fina Jenny.
    Jag känner så här... Utan din blogg vore jag helt lost när det gäller god och inbjudande mat :)
    Du är så duktig!
    Tack för alla fina tips till studenten!
    Hoppas allt är bra med dig och att du hade en fin midsommar.
    Kram kram
    Jessica

    SvaraRadera
  30. Här kommer en till kommentar från mig.

    Jag har givit dig en utmaning. Anta den ifall du har lust.

    Kram Lena

    SvaraRadera