torsdag 8 maj 2014

Gårdagens


middag hos oss. Jag tänkte lägga ut receptet på den för nån som kanske vill ha ett litet middagstips! I veckorna hos oss så är det oftast bara jag och flickorna som äter då J är en man med många resdagar. Igår så fick vi, flickorna och jag en middagsgäst min kära vän M som också är Sessans gudmor och igår hade hon gjort en utryckning och plockat med sig Sessan från balettskolan, när min logistik kraschat! Det passade bra att hon kunde äta med oss för jag provlagade detta för andra gången och hade gjort lite ändringar! Dessvärre så var det flickorna och M som fick stå för middagskonversationen, jag har tappat rösten. Det är därför jag kan sitta och blogga vid den här tiden en vanlig torsdag. Jag är hemma från jobbet och är tyst, i min branch är det svårt att vara utan sin röst!

Fläskkotletter i tamarisky med koriander och lime


 Fläskotletter i tamarisky med ugnsrostad Amandinepotatis, grönt chilismör och grönsallad med nektariner.

8 fläskotletter
1 1/2 dl tamarisoya
2 dl vatten
salt och färskmalen svartpeppar
Färsk koriander
Lime

ca 800 g amandinepotatis
olivolja flingsalt

Grönt chilismör
125 g rumsvarmt smör
rivet skal av knappt en hel lime
en liten skvätt pressad limesaft
1/2 dl finhackad färsk koriander
1 finhackad grön chilifrukt
1 finhackad salladslök
flingsalt

Sallad med nektariner
2 nävar röda mangoldskott
2 nävar babyspenat
1 näve ruccola
3 färska gula knipplökar, tunnskivad plus ta med lite av blasten
5 små nektariner, klyftade
100 g sockerärtor, strimlade på längden
en skvätt pressad lime
flingsalt


Gör så här:
Klyfta amandinepotatisen och lägg ut på en plåt blanda med olivolja och flingsalt, rosta så länge du önskar i 225 grader. Jag har mina inne länge för jag gillar när de är lite överbakade, frasiga utanpå och riktigt mjuka inuti.

Skölj och slunga salladen i iskallt vatten, lägg upp på ett fat, blanda med strimlade sockerärtor, nektarinklyftor, tunnskivadlök plus lite av blasten. Pressa över lite lime och två nypor flingsalt!

Stek några kotletter i smör i taget i en grillpanna så det blir snygga ränder, krydda med nymalen svartpeppar och lite salt, var försiktig med saltet då tamariskyn sedan är salt också! Flytta över kotletterna eftersom i en annan panna och häll sedan på Tamari och vatten till skyn, låt puttra under lock 5 minuter ca. Vid servering strö över korianderblad och toppa med klyftad lime.

Grönt chilismör
Gör chilismöret dagen innan om det är en jobbdag och du vill ha en snabb middag fixad, blanda alla ingredienser med det mjuka smöret, forma en rulle, låt kallna ett tag i kylen, skär i skivor på med lite extra flingsalt!


Just nu är jag väldigt inne på dessa smaker, soya, smör, fruktig sallad, fläskkött så det här receptet är ett resultat av detta! Jag älskar kombon av halvsmält smör och soyasky till kött! Dessa mängder lagade jag till två vuxa och tre barn, blev pyttelite över inte så det räckte till en låda med leftovers.

Underbara servetter från Day Home låg i goodiebagen på Stora Bloggdagen


Kallregniga dagar kräver dessert!

 
Det blev en liten fruktsallad också här igår, med yoghurtgrädde till. Jag brukar vispa 2 dl grädde med 2 krm bourbon vaniljpulver och 2 msk florsocker och sedan röra i 3 dl turkisk yoghurt. Flickorna älskar det!



Just nu längtar jag mest av allt efter lite varmare väder så att man kan plantera i alla lådor och krukor ute.


Jag har planterat ett olivträd och sen australienska minivioler i en låda och dessa släpar jag in varje kväll. Tänkte inte ha mera att släpa in utan vänta på värmen, men det kliar i fingrarna.


Älskar miniviolerna och har dem alltid inne också på våren, nu på matsalsbordet!


Och på köksbordet, lejongap som kroknat, men jag tycker de är fina ändå! Det där med att inte lägga så mycket pengar på blommor har gått sådär för mig....

Dags att klä på sig kanske... Skjutsade Ärtan och grannbarnen till skolan i morgonrock och pyamas, det är ju lite vanskligt om något skulle hända så att man får kliva ur bilen. Hittills har det inte hänt, peppar peppar...  Det är ju inte heller så ofta mitt liv är på det sättet att jag har möjlighet att ha pyamas vid den tiden så det gäller kanske att passa på!

                                                                                       Kram Jenny

26 kommentarer:

  1. Men jisses vad duktig du är på att laga mat och det ser ju fantastiskt gott ut. Jag vill skriva av receptet men jag vet inte var hälften av ingrediserna är på engelska och om jag kan få tag i dem här där jag bor. Men det ser ju så himla gott ut!
    Haha, köra och lämna barnen i pyjamas, här hade ingen ens höjt på ögonbrynen, haha
    Krya på dig med rösten. Hur hände det?
    Kram Bodil.

    SvaraRadera
  2. Det kommer hända, att du måste ur bilen alltså.
    Jag brukade göra så när jag hämtade maken från
    Stockholmståg, och så en gång blev jag tvungen ur.
    Man håller sig för skratt i en sliten pyjamas.
    Ser gott ut, roligt med recept på just fläskkotletter.
    Salladen ska jag prova först.
    Krya på dig, hoppas rösten kommer tillbaka snart.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  3. Hej fina du !

    Då får du öva på att vara tyst :)
    Jag hade det så också härom vecka...var också tvungen att stanna hemma.
    Gud så gott det såg ut.
    Ska testa. Så har vi också på veckorna . Men när helgen anländer så ska det ätas gott.

    Krya på dig ! Ha en fin dag ! Kram

    SvaraRadera
  4. Hoppas du kommer gilla boken, här ska det
    bli afternoon tea nu efter hennes recept.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  5. Åh, vad gott det såg ut! Sitter här och ska precis ta mig för att laga middag så jag är såååå hungrig.

    Jag köpte en bikini hos Twilfit när jag klickade hem bh.n med spets och den bikinin var jättefin och satt som den skulle. Så det kommer förmodligen att bli fler bikiniköp ifrån dom.

    Kram Linda

    SvaraRadera
  6. Ser sjukt gott ut. Just idag önskar jag att jag haft potatis hemma till min fläskfilé. Hade velat gjort klyftpotatis. Kram.

    SvaraRadera
  7. Oj oj vad du frestar mig med dessa godsaker du lagt upp. måste absolut prova någon dag
    Kram Linda

    SvaraRadera
  8. Woow vilken mästerkock. Härliga och inspirerande bilder. Jag gillar också fläskkött, soya och smaken av smör. Tegelväggen i mitt kök är tapet, visst är den lik en äkta? Kraaam Pia

    SvaraRadera
  9. hahaha ja tänk om du hade blivit stannad!
    Det där receptet snor jag rakt av! mina killar kommer garanterat att älska det! Jag är ju inte så förtjust i kött... skinksnitzel till kanske? (det äter jag)

    Kram Sandra

    SvaraRadera
  10. Du är så duktig på mat! Jag har gjort din kassler a la Bergakungen, så himla god!
    Hoppas rösten snart är tillbaka. Kram Stina

    SvaraRadera
  11. Mmmm vad det ser fräscht och gott ut. Du kan det där! Kram Anette

    SvaraRadera
  12. Hej Jenny!

    Å så gott det ser ut!
    Det märks att du gillar att laga mat:)
    Wow säger jag bara, är så imponerad av alla som har intresse och är duktiga i köket.
    Här går det lite upp och ner, mest ner faktiskt:) Men ibland får jag till någon god maträtt:)

    Tråkigt att du inte har någon röst. Kommer ihåg för något år sedan när jag tappade rösten helt, då var jag också hemma från jobbet:)

    Kryakramar!

    SvaraRadera
  13. Smakar säkert jättegott!! Och bilderna så fina :) Ha det fint. Kram Anna

    SvaraRadera
  14. Lät galet gott, tack för tipset kram Diana

    SvaraRadera
  15. Ser verkligen jättegott ut :)
    Sparar receptet så ska jag testa det, kanske till helgen.
    Ha en härlig fredag, kram

    SvaraRadera
  16. Åh vad härligt,måste jag prova Tack för tipset!
    Du gör alltid så gott och så vackert är det också alltid!!!!!
    Varmaste kramar och Trevlig helg!!!!

    SvaraRadera
  17. Men du skojar! Hur gott såg inte det där ut då!? Alltså salladen och smöret gick jag igång på riktigt. Och grädden! Snygga bilder också.

    Men snälla vän, är du inte bra i halsen än! Hoppas det släpper snart.

    Ha en fin fredag!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  18. Oj, oj inte roligt att inte kunnat prata. Jag blir så ofta vid förkylning :(
    Vad gott det ser ut! Bra middagstips :)
    Kram kram ♥

    SvaraRadera
  19. Oj det där ser supergott ut!!! Så fräscht!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  20. Så gott det ser ut! Som vanligt jättefina bilder också! Du kan du!
    Nej, inte kan man jobba på förskola utan röst inte!
    Trevligt att du saknat mig på bloggdagen ;) :) Jag prioriterade att umgås med Mannen istället, lade ut en hel del pengar på det, denna gång ;) :)
    Kram och ha en trevlig helg vännen!
    /Maria

    SvaraRadera
  21. Oj så gott! Vilken fest! Chilismör måste jag testa imorgon till vårt grillade kött!

    Jag älskar också minivioler. De är så söta! Sen dina ljusstakar vill jag också ha! Superläckra!

    Trevlig Helg! KRAM Anna

    SvaraRadera
  22. Å himmel vad gott det där såg ut !!!!
    Du är verkligen en riktig stjärna i köket fina du :))))
    Jag ställde faktiskt ut mina olivträd och hortensia ute i kolonin i dag men det verkar inte som om det blir mera frost nätter här nere nu i allafall :))
    Såå kul att ses förra helgen hoppas att det blir snart igen :)

    Kram Thess

    SvaraRadera
  23. Åh så mycket gott du gjort! Duktig du är. Jag vill oxå ha sol igen, har varit skitväder sen jag kom hem från semestern...
    Härliga bilder från bloggträffen, kram Suss

    SvaraRadera
  24. En perfekt middag för killarna, blir alltid lika inspirerad av dina ljuvliga bilder o goda mat. Hoppas du mår bättre o haft en bra helg. Kramisar finaste. Tina

    SvaraRadera
  25. Shit, så mycket gott, blir ju hungrig ju ;)
    Kram Pia

    SvaraRadera
  26. Åh så gott.

    Här längtar vi efter sommar och sol. . .

    Kram N

    SvaraRadera