fredag 9 september 2016

Bara en massa godsaker


Godmorgon friends, jag är inte i fas med mitt fotograferande och bloggande, men det får vara så. Jag är i en mer intensiv period i livet än när jag började blogga, så nu mer än någonsin är mitt godaste finaste en underbar andningspaus för mig och jag är så glad för alla er som tittar in här hos mig. Min passion för att laga mat är lika stor och jag älskar mina dagar i köket när jag fotar och grejar och skriver recept.

I min kamera och skrivbok nu fanns dessertbuffén från Pärlans konfirmationsmottagning som vi hade här i trädgården för några veckor sedan. Detta är godsaker som jag blandar hej vilt året om, sånt som är med på godisbordet på julen eller sommarfesten.





















När jag bjuder på buffé så har jag aldrig en stor tårta eller dessert då jag älskar små minidesserter och att kombinera flera olika smaker, så att man kan prova alla eller ta många av en favvo, små munsbitar som kan mumsas i farten.






Mandelpannacottan gjorde jag första gången nu till konfirmationen. Hade haft den i tanken länge, mandel är en av mina älsklingssmaker.








Minimandelpannacotta.

12 snapsglas

60 g hackad mandel
3 dl vispgrädde
2 dl mandelmjölk
2 gelatinblad
3 bittermandlar, rivna
1/2 dl strösocker
1 nypa flingsalt
1 nypa vaniljsocker

1 bit ca 150 g mandelmassa, bra om den inte är helt färsk och mjuk utan låt den bli lite torr!

Färska hallon & geléhallon till dekoration

Torrosta mandeln, låt sedan 3/4 dl av mandeln sjuda med grädden och sen stå och dra i 10 minuter.  Lägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden. Sila bort mandeln från grädden och kasta mandeln.
Tillsätt mandelmjölken i grädden och värm upp supersnabbt, ta av från värmen och krama ur gelatinet och rör ut det i gräddmjölken, blanda sedan i strösocker, riven bittermandel och resten av den rostade hackade mandeln. Smaka av med flingsalt och vaniljsocker, häll upp i små nubbeglas och ställ kallt, kan göras dagen innan servering!

Rosta riven mandelmassa i torr stekpanna, toppa sedan pannacottorna med det och dekorera sedan lite blandat med färskt hallon eller geléhallon!










En av de andra små godsakerna var en liten jordgubbs- & myntashot, med lavendelmaräng som lock!

Lavendelmarängen har redan haft roll i en annan dessert hos mig, receptet här. Ska du ha dem till dessa shots så ta mått med snapsglasen så de sen passar som lock på shotsen!


Jordgubbs- & myntashot med lavendelmaräng.

20 st

1 1/2 vaniljstång
800 gram frysta tinade jordgubbar
3 dl strösocker
saft av 2 citroner
1 kruka mynta
4 dl vatten

Dela vaniljstång på längden, skrapa ur frön. Lägg frön, vaniljstång, jordgubbar, vatten och socker i en kastrull. Koka upp till jordgubbarna mjuknat. Fiska upp vaniljstången och mortla myntan,  häll i citronsaften och den mortlade myntan. Mixa och ställ kallt.

Går också att förbereda en eller två dagar innan, marängerna håller länge i tätsluten papperspås.

Häll upp i snapsglas och lägg en maräng som lock!





Johanna Westnmans chokladdoppade lakritskola är ett av mina favoritgodis!! Passar superbra att blanda in på alla olika minidessertbord! Recept här.






Citrongelébitar är ett superfräscht godis som är en blandning mellan gelé och marmeladgodis, jag har hittat receptet i ett gammalt magasin och har det som ett litet klipp i min buffébok!

Går att göra flera dagar innan!

Citrongelébitar.

ca 60 bitar

5 dl strösocker
4 msk glukos
2 dl vatten
25 g gelatinpulver
3 dl färskpressad citronsaft
1 tsk finrivet citronskal

Strösocker till dekoration

Olja in en form 20X30 cm. 
Koka upp socker, glukos och 1 dl vatten i en kastrull, Rör till sockret lösts upp. Fortsätt att koka utan omrörning till 125 grader, använd termometer. Under tiden det kokar så blandar du gelatin och resterande vatten i en skål, låt svälla. Gör ett hårt kulprov (smeten du häller i vatten ska bli en hård kula) Dra sen kastrullen av värmen och tillsätt det svällda gelatinet, rör el vispa ordentligt så det löser sig helt. Tillsätt citronsaft plus finrivet skal, rör om och häll upp i formen. Ställ i kylskåp. 
När den stelnat, stjälp försiktigt upp på skärbräda, skär i fyrkanter och vänd runt i strösocker.






Jag brukar lägga mina gelébitar i miniformar eller gamla kakformar. Dessa var dekorerade med rosenströssel.


Min femte minidessert var Leila Lindholms Whoopies, choklad med peanutbutterfrosting.













Eftersom våra familjer bor så långt ifrån oss så brukar vi alltid passa på att ha alla på brunch dan därpå familjekalasen! En massa leftovers blandat med brunchrätter! Lilla jordgubbs- & myntashosen blir bra på brunchen utan den söta marängen på!








Sen när man blir sittandes kvar på altanen hela eftermiddagen med hela stora familjen så har man ännu mera små goda leftovers om man har gjort en massa massa små....








Citrongelén gjorde jag dubbelsats av, det ligger fortfarande kvar i kylen i skafferiet, på kvällarna har jag många ärenden dit..... Den är fortfarande efter veckor i kylen underbart god, tyvärr kanske jag ska säga då med min dåliga karaktär! Eller nää jag älskar det så det gör inget om det slinker ner ett par bitar!

Men nu dags att ta tag i veckans underbaraste, fredagen!



                                                                                          Kram Jenny



25 kommentarer:

  1. Men åh så mycket gott och så vackert dokumenterat!

    Önskar dig en fin fredag :D

    SvaraRadera
  2. Men jisses så mycket gott och tack för alla recept och fina bilder, som alltid blir jag galet inspirerad av allt du visar. Fin fredag till dig. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  3. Ja man blir alltid så glad när man kikar in till dig...alltid lika fina bilder och goda recept! Det gillas!
    Önskar dig en skön fredag...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  4. Så smart att bjuda på många små gobitar istället för en maffig tårta som man blir supermätt på. Ser jätteläckert och supersmarrigt ut. Så duktig du är, både på att fota och att bjuda på goda recept. Kram Annika

    SvaraRadera
  5. Woooooooo underbart ....
    /Kram finaste & lev livet!

    SvaraRadera
  6. Så mycket gott och jag gillar idéen med munsbitar, då kan man smaka på många olika godsaker. Ha en fin helg, kram!

    SvaraRadera
  7. Hej oj vad mycket goda saker du visar upp man blir ju riktigt sugen på dem när man ser dem.
    Imorgon bär det av till Fjätervålen ska bli så skönt och mysigt att få en vecka tillsammans hela familjen. Kanon bra att kunna använda dubbeldagar för att få tid tillsammans.
    Önskar dig en fin helg
    Kram Linda

    SvaraRadera
  8. Åh så mycket gott! Det här inlägget måste jag spara.

    SvaraRadera
  9. Tokgillar dina härliga bilder! Väntar på boken, vet du... ;) =)
    Ha en riktigt fin helg nu!
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  10. Hej min vän.
    Det spelar ingen roll hur ofta man bloggar, bara man gör det med känsla och kärlek och det gör du. Det finns inte inlägg hos dig som man inte känner "dig" i :) det är känsla och kärlek det. När man gör det så gör man det på riktigt :)
    Underbara fester med brunch dagen efter... låter fantastiskt.
    Jag kommer absolut att hänga på dörren när boken släpps :)
    Sköt om dig och ha en underbar fredag och helg.
    Stor kram
    Jessica

    SvaraRadera
  11. Så bra och gott med många små desserter istället för en stor tårta. Det ser så smarrigt ut alltihop!
    Trevlig helg!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  12. Den där mottagningen hade jag velat vara bjuden på, älskar dina vackra matbilder och blir lika hungrig varje gång kram

    SvaraRadera
  13. Så mycket gott och fint. Ser helt underbart ut. Jag hade gärna smakat av lite olika sorter. En bra ide med små desserter. Ha en härlig dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  14. Gillar tanken på flera små portioner. Ser gott ut!
    I Irland har man ofta tre små efterrätter på en tallrik. Bra sätt att få olika smaker.
    Ha en trevlig weekend!

    SvaraRadera
  15. Det ser så fint ut när det är portionsformar. Jag älskar pannacotta och lakrits så jag är nyfiken på att testa lite recept :)

    SvaraRadera
  16. Du bjuder ju på helt underbara saker... Kram Anette

    SvaraRadera
  17. Åååååå som alltid så dånar jag här inne!!:)
    Det är sååå mycket gott och fint! Du måste i alla fall blogga även om jag förstår att det finns ett annat intensivt liv, men tänk inte ens tanken att sluta!!:) Måste alltid kika in hos dig och få massa inspo!

    Många kramar!
    Adela

    SvaraRadera
  18. Åh vad du suktas! Så gott! 1000-tack för alla goda recept och underbara bilder. Din jeansdress är så SNYGG!!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  19. Som vanligt ser allt så himla gott ut! Men det måste ju ha tagit dig en hel dag att förbereda!:)

    SvaraRadera
  20. Vilka leftovers dessutom! Wonderful!
    Själv har jag tryckt i mig äppelpaj från igår. Och godis. Förstås. Och nu avslutar jag med vinet och chipsen. :-)

    Kram

    SvaraRadera
  21. Wow!
    Så mycket gott!
    Mysigt att samla alla och bjuda på buffé!
    Känner igen det där med dålig karaktär...;)

    Ha en fin kväll!

    Kram Sofi

    SvaraRadera
  22. Mums, mums, mums!
    Och jag följer dig såklart vidare även om du skulle blogga lite långsammare, det gör ju jag med. :)
    Stor kram

    SvaraRadera
  23. ÅH, så mycket gott!!! Hade mycket gärna velat vara bjuden där, haha!

    SvaraRadera
  24. Mums, så mycket gott!
    Nu har jag lagt till din blogg som länk i min blogglista. Blogglistan syns på min blogg. Hoppas det var ok!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men gud Tack! Klart det är ok! Jag blir jätteglad! Jag ska uppdatera min lista också men jag har haft problem att få in flera i listan så att de syns sen!! Ska försöka igen!!

      Ha en fin dag! Kram Jenny

      Radera