måndag 26 oktober 2015

Meat Free Monday










har vi börjat med här i familjen, eller ja kanske inte så duktigt att det blir just varje måndag, men varje vecka iallafall och här är goda ekologiska rödbetor som blev vår vegetariska middag förra måndagen. Eller jaa om sanningen ska fram så fick jag jobba lite med det här receptet, framförallt att hitta tiden att fota dem i dagsljus... så att J har ätit rödbetsbiffar kanske 6 middagar... För att laga, laga om få bra ljus att fota i och så som leftovers båda gångerna. Sånt är livet för någon som lever med någon som bloggar om mat. Till slut sa han att han tyckte han fått röda ögonvitor, en överdrift såklart, eller hur! 





Le Roulé den handrullade vitlöksosten, jag bara älskar den! Jag började använda den i matlagning när jag hade bitar över efter ostbrickor men nu köper jag den bara till matlagning också. 

Till de här rödbetsbiffarna så hade vi en sån här ost som fick ligga och smälta på biffarna och klyftpotatisen istället för sås!










En rödbetsbiff kan aldrig bli photogenic hur man än anstränger sig känns det som....










Ärvda gamla kaktången är salladstång hos oss.






Har just nu dille på balsamvinäger med mangosmak, jag tycker att den framhäver fruktiga sallader så bra.










Rödbetsbiffar.

5 dl lantbuljong

2 1/2 dl hel bulgur
600 g rödbetor
2 schalottenlökar
2 salladslökar
3 ägg
4 msk maizena
280 g ädelost
nymalen svartpeppar & flingsalt

Sallad


3 nävar blandade gröna salladsblad

1 liten rödlök
1 ask gula körsbärstomater
3 fikon
Mango balsamvinäger
flingsalt

Tillbehör: klyftpotatis och en krämig färskost med vitlökssmak (Jag tog amandinepotatis)




Koka bulgur i lantbuljong efter anvisningen på paketet och låt svalna. Skala och riv rödbetor på den grova delen av rivjärnet. Finhacka sallads- och schalottenlök. smula osten och blanda alla ingredienserna till biffarna, smaka av med salt och svartpeppar. Bulgur i biffarna ger ett trevligt tuggmotstånd!


Forma biffar och stek dem i smör, först på hög värme och sänk sedan värmen när de fått en bra yta.


Skölj och slunga salladsbladen, skär rödlök och fikon i skivor och halvera tomaterna. Lägg upp på ett fat ock stänk över lite balsamvinäger och flingsalt.


Dessa mängder gjorde jag till vår familj på fem och då blev det två matlådor över (en av girlsen ratade biffarna också då...)








Jag har provat med annan ost än ädelost också när jag haft det hemma, någon krämig leftover från helgens ostbricka och då har jag blandat två sorter för det är ju sällan man bara råkar ha en så stor ostbit av samma sort! 

Fruktig sallad passar superbra och jag har också varierat med rucola och persika till.














Dessert kan behövas en höstig måndag. En liten liten miniglasspinne som rundar av det unnar iallafall jag mig!

I askarna med Magnum mini blandade sorter så finns varje familjemedlems favvo!






Godmorgon, denna tidiga tidiga höstlovsmåndag. 

Höstlov innebär fortbildning när man är pedagog så idag ska jag få lära mig en massa nytt! Sen direkt till frisören, hon behöver uträtta mirakel med mitt hår idag känns det som....

Önskar alla en fab måndag och en fin höstlovsvecka.



                                                                                         Kram Jenny

14 kommentarer:

  1. Gottit & wow vilka underbara foton ♡ ...
    /Kram du fina!

    SvaraRadera
  2. Men åh så gott det ser ut! Det där måste jag testa. Försöker bli hälsosam och jag har börjat äta mycket mer grönsaker. Jag älskar rödbetor så det här lär ju passa mig :-).
    Kram Malin

    SvaraRadera
  3. Rödbetor är en favorit, men har inte provat biffar än. Nu kanske det blir av. Fint durkslag, jag har ett likadant! ;-)
    Ha en fin dag!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  4. Rödbetsbiffar har jag aldrig provat. Jag har provat Morotsbiffar och lite annat men inte dessa. Det låter väldigt gott så tack för receptet. :)
    Och salladen ser grymt god ut!

    You Rock!!!

    SvaraRadera
  5. Hahaha, jo tack det där med matfoto känns igen:) Och denna tiden som är nu är det ju helt hopplöst att få till några bra bilder överhuvudtaget, ja om man inte är ledig när det är en liten ljusstrimma.
    Rödbetsbiffar har vi gjort några gånger och det är ju så gott. Vi har gärna chevreost till när vi har det hemma, den smälter ner och ger en härlig sälta till de sötare betorna.
    Sen är det alltid lika spännande om man glömmer bort att man ätit rödbetor, chocken överrumplar liksom alltid:)

    Kram på dej

    SvaraRadera
  6. Jag förstår att det tog tid att få till alla dessa bilder! Så fina! Och vad gott det ser ut!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  7. Lät gott det där med rödbetsbiffar, absolut ngt att testa. :-) Kramizz Laila

    SvaraRadera
  8. MMmm så gott... jag är inget stort fan av kött överhuvudtaget men jag kan inte kalla mig vegeterian heller men jag äter gärna andra alternativ...
    Här är det också höstlov

    Kram Sandra

    SvaraRadera
  9. du så snyggt med tången till salladen... en sådan måste jag leta efter!
    Ha en skön kväll!

    SvaraRadera
  10. Så gott som det ser ut! Vi har också börjat med "köttfri dag" i höst, men det låter mycket mer inbjudande när du skriver det på engelska "meat free day"! Tror jag måste prova ditt recept en dag! Önskar er ett skönt höstlov!❥��❥ Hälsa flickorna och J, Kram Helena

    SvaraRadera
  11. Å dina recept och bilder!!! Son vanligt så vill jag helt enkelt bara åka hem till dig NUUUUU och äta och mysa:)

    Kramar
    Adela

    SvaraRadera