måndag 17 juni 2013
Bananbrownie med bananyoghurtglass och fudgesås
var vår dessert i lördags kväll när vi hade ett par vänner från byn över på middag. Jag hade gjort en djupdykning i mitt receptskåp och hittat detta i en gammal matbilaga från Sköna Hem från 1997!! Jag är otroligt svag för alla desserter med banan så jag var bara tvungen att göra detta till lördagens middag! Jag har ändrat lite bara, bytt ut blockchoklad mot en mörk choklad av god kvalitet och använt glassmaskin och lite sånt. Men i det stora hela så är det orginalet från tidningen.
Chokladbrownie med banan
150 g rumsvarmt smör
300 g socker
225 g mörk god choklad
4 ägg
200 g mjöl
1 rejäl nypa flingsalt
1/2 tsk vaniljsocker
2 ganska stora mosade bananer
Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt därefter under vispning ett ägg i taget. Smält chokladen i vattenbad och rör ner den i smeten. Blanda i mjölet, salt och vaniljsocker och tillsätt slutligen de mosade bananerna. Smörj en form (Storleksmässigt som en paj- eller gratängform) och grädda i 175 grader i 40 minuter. Ta ut rundlar eller skär i rutor.
Fudgesås
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl standardmjölk
250 g socker
1 tsk vaniljsocker
225 g mörk god choklad
Smält alla ingredienserna utom chokladen i en kastrull. Blanda i den grovt hackade chokladen i smeten och vispa tills det blir en slät sås.
Bananyoghurtglass
2 dl standardmjölk
1/2 vaniljstång
3 äggulor
2 dl strösocker
2 bananer
saften från en halv citron
2 msk strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl naturell yoghurt
Sjud mjölken med vaniljstången. Skrapa ur vaniljfröna i mjölken och ta upp vaniljstången. Låt svalna. Vispa äggulor och socker pösigt. Mosa bananerna med citronsaft och 2 msk socker. Vispa grädden tills den tjocknat något och häll sen i yoghurten och vispa tills allt tjocknar. Blanda med vaniljmjölken och kör i glassmaskin, blanda i bananmoset och frys in. (Utan glassmaskin, frys in och ta ut och rör ibland)
Älskar du desserter i allmänhet och med banan i synnerhet så är denna väl värd att pröva!
Helt onödigt att lägga pengar på snittblommor nu, eller hur! Plockade dessa igår bredvid fotbollsplanen när jag hejade på Pärlans lag och avnjöt min picknickkorg med en annan fotbollsmamma. Många långa matcher kräver en rejäl korg och världens största termos med kaffe!
Önskar er alla en fin vecka! Kram Jenny
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Lät ju hur gott som helst, gillar oxå allt med banan i..
SvaraRaderaHärligt med alla fina blommor man kan ta in nu.
Ha fina veckan, kram
Men mums!! Det här receptet tar jag direkt!!
SvaraRaderaHåller med, nu finns det blommor överallt bara man går ut. Och de är så fina att ta in på bordet:)
kram fredrika
Vilken härlig dessert, jag gilla banan i kakor men reste av familjen är inte lika förtjusta så jag får väl ta en egen svullokväll någon gång ;) Nej så mycket blommor behöver man ju inte köpa nu, jag tjyvar överallt där jag kommer åt för så många egna har jag inte men det växer mycket vilt också ;)
SvaraRaderaKram Ullis
Vad duktig du är! Det ser urläckert ut! Härligt foto också!
SvaraRaderaHa en skön dag! Kram Helen
Allt med choklad är riktigt gott... Och banan också fast det är inte ofta jag har med det i kakor...
SvaraRaderaJag lagade ditt lövbiff med teriyakisås recept
Igår... Riktigt gott men vi gjorde klyftpotatis till!
Ha en fortsatt härlig vecka
Kram Sandra
Dina nära och kära är ju verkligen lyckligt lottade att ha dig i närheten, så som du bakar och lagar mat. Som i himmelriket ser allt ut som du gör! (inte för att jag har varit i himmelriket men du fattar vad jag menar:))
SvaraRaderaHoppas att du har det bra fina du!
Kram Johanna
Nämen oj vad det ser gott ut........ Lupiner är fint att ta in, jag älskar att ta in från det vilda. Kram Anette
SvaraRaderaNääää, idag blev det nästan för mycket av det goooda! Alltså, det där såg så himla gott ut och jag älskar bakverk med banan i! Åhhhhh, såååå gottt! Du är ju världsbäst på att ta matkort så man börjar att dreggla... :)
SvaraRaderaKraam
Petronella
Men så gott det ser ut! Trevligt med vänner från byn, nära och bra.
SvaraRaderaKram kram
Men himmel så gott det där såg ut !!!!!!!
SvaraRaderaDet riktigt vattnas i munnen :))))
Vad härligt med eran resa till NY Magnolia Bakery måste ha varit en riktig hit.......och för att inte tala om Carries trappa ;)))
Kram Thess
Tänk att gamla beprövade recept kommer till användning igen. Den ser supersmarrig ut. Lupiner är så fina, plockade ett gäng idag. Tack för tipsen om er roadtrip.
SvaraRaderaKram Helena
Spännande det lät, tyvärr har jag dock lite svårt för banan i någon annan form än just banan.
SvaraRaderaMen den där såsen får vi nog allt testa.
Hoppas ni haft en skön Tisdag och en trevlig midsommar ifall jag inte hinner in hit innan.
Kram Malin
Vad mumsigt gott det ser ut. Tack för recepten!
SvaraRaderaVad fint med lupiner, min make älskar lupiner.
Ha en fin onsdag!
Kram Bodil.
Mumsigt!!
SvaraRaderaTrevlig midsommar
Mums vad gott =) Passar fint med recept nu innan alla festligheter med midsommar och annat kommer. Kram och ha en toppen dag...
SvaraRaderaMmm, det låter gott och dina bilder är förföriska! Lupiner är ju så underbara!!!
SvaraRaderaMen hjälp va gott!!!!!!!
SvaraRaderaJättevackra blommor, gratis är bäst ;D
Kram Catta
Herreguuud så gott det låter...och jaaa...jag älskar desserter och i synnerhet sådana med banan i !!!
SvaraRaderaDetta måste bara testas ngn gång !!
En riktigt härlig midsommar till dej och stor kraaaam
Men jeeeeeeeesus så gott!
SvaraRaderaKram Jannike
Ser supergott ut!
SvaraRaderaÖnskar dig en härlig Midsommar!
Kram Marie
Skönt inlägg och härliga bilder:)
SvaraRaderaOm du vill ha ett gott annorlunda tårtrecept kan du kolla in min blogg:)
Ha en härlig vecka
LOVE Maria från inredningsvis.se