söndag 11 november 2012

Farsdagslunch


              
                                   Baconsallad med lakrits

2 portioner

100-200 g grönkål (Jag tog blandad sallad)
1/2 rödlök i små tärningar
1/2-1 granatäpple (Jag tog ett helt stort)
1/2-1 äpple i tärningar
250 g bacon i skivor

Dressing:

1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
2 tsk citronsaft
1 msk sweet liquorice syrup eller salty liquorice syrup
1/2 tsk raw liquorice powder
Salt & peppar

Skär grönkålen i tunna strimlor och ta bort grova delar. Ta ut kärnorna ur granatäpplet. Blanda kålen med granatäpplekärnor, äpple, rödlök. Blanda ingredienserna till dressingen och vänd ner den i salladen. Stek baconet knaprigt och toppa salladen med det!

Receptet kommer från www.lakrids.nu och det är även därifrån som lakritssirapen och lakritspulvret kommer ifrån. Lakritskladdkakan som jag skrev om i torsdags är en helt vanlig chokladkladdkaka som jag tillsätter lakritspulver i önskad mängd i beroende på hur mycket man älskar lakrits!

Den här salladen tyckte vi var supergod! Det var första gången vi testade den och den kommer garanterat att göras flera gånger! Efter denna lilla sallad åt vi fisk!


             Halstrad torskfilé med potatis- & blomkålspuré

4 port

4 tjocka bitar torskfilé à 150-200 g
saft av en lime
1 tsk socker, 1 tsk salt
5-6 potatisar av mjölig sort
1 litet blomkålshuvud
1 msk smör
1-2 dl creme fraiche
salt och vitpeppar
1 ask sockerärtor
1 rödlök, 2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning

Sky:
1 dl balsamvinäger
1 dl rött vin
2-3 msk råsocker

Lägg utfilébitarna på ett fat, pressa över limesaft och strö på socker och salt. Skala och skär potatisen i bitar. Plocka blomkålen i mindre buketter. Koka potatis och blomkål mjuka var för sig i lättsaltat vatten. Låt rinna av och mosa samman till en slät massa, tillsätt smör och creme fraiche. Vispa purén slät, salta och peppra. Låt balsamvinäger, vin och socker koka och reducera efter smak. Halstra torsken i smör på låg till medelvärme några minuter. Hetta snabbt upp lök, vitlök och sockerärtor i olja. 

Detta är en fiskfavorit i vår familj! Jag och flickorna bakade också en tårta till J! Receptet kommer från Femina ursprungligen men jag har bara kvar halva i min receptsamling, så andra halvan är författat av mig!


                                                   Kolatårta

200 g sötmandel
2 dl florsocker
3 äggvitor

Glasyr
1 dl grädde
1/2 dl socker
1/2 msk sirap

2 dl grädde
1 tsk neskaffe
1/2-1 tsk kakao

Skålla och mal mandeln, tillsätt florsocker. Vispa äggvitorna, tillsätt. Häll i smord bröad form, grädda 20 minuter i 175 grader.

Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull. Koka till en tjock kräm, bred på den varma kakan.

Vispa grädden och smaksätt med kaffe. Pudra över kakao.

Vad gör ni ikväll? Själv sitter jag i soffan framför Beckfilmen och försöker hitta ett läge för min boxhanskeförpackade hand med opererade fingret. Jag skrev i förra inlägget att det är ett neverendingstoryfinger! Jag har opererat det för andra gången och flyttat ben från handleden till fingret som jag har brutit flera gånger. För att jag inte ska bryta det igen. En liten åkomma som vållat en del stök...

Nästa inlägg blir mitt hundrade! Det tänker jag fira genom en liten utlottning!

                                                     Kram Jenny







8 kommentarer:

  1. Gud vad gott! Blev döhungrig nu:) kram Nilla

    SvaraRadera
  2. Mums vad gott - och vad spännande med lakrits i salladen..
    Kram Jannike

    SvaraRadera
  3. Shit så dåligt samvete du gav mig nu ;-) Vilka underbara rätter. Vi spenderade Fars dag med att bara loppa oss och inte orkade vi (eller rättare sagt JAG) heller göra nån fin middag idag, vi hade förvisso massor av god älgstek från igår kvar, men ändå... när jag ser ditt fina inlägg, ja, jo, jag kunde ju ha ansträngt mig lite mer. Men äsch! Det gick ingen nöd på oss, skämt å sido.
    Måste även säga att jag är glad att jag hittade hit- vilken fin blogg och såå fint ni bor!
    Jag kommer gärna åter snart igen!
    Kram, Judita

    SvaraRadera
  4. Lakrids i mat har jag aldrig provat, det låter spännande! Jag fullkomligt ÄLSKAR lakrids, så det måste jag bara prova!! Det ser underbart gott ut alltsammans :)

    Ha det gott!
    Kram
    Ulrika

    SvaraRadera
  5. Mums vad gott!! Tack för att du delar med dig, har skrivit av recepten. Spännande med lakrits :-) Ha en toppenfin dag! Kramen Paula

    SvaraRadera
  6. Oj vad mycket gott du bjöd på! jag jobbade i helgen så jag har inte ens firat min far! Måste nog ringa nu iallafall!
    Kram Helena

    SvaraRadera