måndag 24 november 2014

En sockerbagare här bor



Godkväll denna supermörka regniga iskalla kväll, för första gången den här hösten så känner jag hur mörkret och kylan griper tag i mig. Och det är väl bra att det först nu i och för sig eftersom november lider mot slutet...

Igår däremot så var det klarare och en behaglig kallhet, faktiskt så härligt att frågan kom upp om grannbrudarna skulle vinterbada! Kanske till och med utan bastu! Men vi kunde inte synka oss så nu har vi en dag bokad till sen för B, B & B, dvs Bad, Bastu och Bubbel eventuellt ytterligare ett B för Brunch! Älskar alltid att boka in roligheter men kanske ännu mera nu i dessa mörka kalla tider!


Men igår så blev det bara bad i kolasmet, kakdeg, marmeladkok och mitt i allt ett kamerahaveri.


Jag vågar nog mig på att säga att jag har en av de äldsta kamerorna i bloggvärlden, hmm den har 13 år på nacken närmare bestämt. Men jag har vant mig så vid den och älskar den men den gav som sagt upp igår... I garderoben låg svågerns gamla kamera som jag inte alls kan, mycket nyare och massa fler funktioner och jag är en av de mest otekniska i världen. Men bloggar man om mat är det tråkigt att inte kunna fota allt när man tillbrigat helgen i köket... Så jag har fotat med den och den gamla blandat innan den dog i det här inlägget. Svågern på support i telefon, lyllo mig att min syster gifte sig med en som kan ge sin svägerska telefonsupport vad gäller kameror och datorer. För jag har ofta haveri hos mig!

Kakorna på bilderna, blev favoriter förra året! Iced Ginger Cookies, omöjliga iallafall för mig att få snygga men bara sååå goda och håller sig jättelänge i kakburk i skafferiet! Klicka HÄR för recept!






Sen så blev det lite Jordnötssmör-fudge med havssalt också, hittade receptet i höstnumret av ELLE Mat & Vin.





Vi ska ha glöggmingel på första advent, därav denna produktion av godsaker.






Marmeladkok till julmarknad som också är på söndag då det ska dras in pengar till alla klasskassor!




Står ute och kallnar.




En slatt i kastrullen räckte till en macka till mig, favorit en tunn skiva kavring med tjocka skivor prästost och så nykokt precis avsvalnad tomatmarmelad med en hint av lime.




In med burkarna och på med kostym, klara att krängas! 





 Nu ska jag runda av de här mörka måndagen med kriminalserie som vi har att titta ikapp och te och filt och jaaa en och annan godsak kommer att slinka ner i min mage!


                                                                                      Kram Jenny


onsdag 19 november 2014

Trettiotre





Jag räknade ljusen härhemma, hur många jag tänder när jag kommer hem och ska vara hemma och inte bara vända. Det blev trettiotre, ibland till och med på diskbänken.



Alltid ljus på köksbordet, älskade Mikaela Willers-ljusstaken i rosa. Jag samlar på dem, nästa ska bli en blå! Lyxig sak att samla på så jag har bara tre, men ni vet väl att har man tre av något så samlar man!







Lyktan i TVhörnan.







På soffbordet vill jag alltid ha ljus som doftar, just nu skummaste doften ever på ett doftljus. Nyklippt gräs! Jag har vunnit det på ett lotteri på Pärlans klassmiddag, det luktade gräsligt otänt! Men jag gav det en chans och det har en svag mild och behaglig doft som inte alls påminner om gräs!







Älskade zinkhus, vissa som detta får vara framme året om och så ska några till åka fram till advent!






På matsalsbordet, en till från min samling av ljusstakar och så en ärvd i silver och värmeljus i gamla kakformar!


Stor lykta hemsläpad från semester på Menorca, då var den turkos.



Idag är en sådan dag då alla ljusen tändes hos oss.

Vad gör ni ikväll?

Jag ska nu sätta igång middagsfixet här, det blir Anna & Fanny Bergenströms vardagspasta med tonfisk, supersnabb och god med massvis av bladpersilja. Receptet finner du HÄR.
Sedan när lugnet har lagt sig i huset ska jag ta min yogamatta, hoppa i gummistövlarna och trippa iväg på pilates.

                                            Tusen tack för era kommentarer!

                                              Jag blir så glad när ni som tittar in lämnar ett avtryck!


                                                                  Kram Jenny
                                                                          

                              


fredag 14 november 2014

Börjar nosa på advent

 
Jag och Sessan har varit på en liten tur till skogen för att plocka lite blåbärsris. Det är ju snart advent även om det känns lite surrealistiskt att ena helgen plocka in flipflopsen från altanen och sen nästa gå till skogen och plocka adventspiff...




Vår skörd.





Sen idag har jag varit på lite shopping i vårat centrum som inte ser så mycket ut för världen, men som rymmer en och annan godbit!

Jag älskar att bara helgshoppa litegrann, inte som det vanliga att jag bär femtielva matkassar. Utan att bara göra andra ärenden och det behöver inte vara nån lyxshopping, det kan vara som idag, en tur till skomakaren, en till kemtvätten. En glutt i den butiken som Ärtan kallar för "finaffären" snegla på allt jag vill ha själv som till exempel en superlyxig tisha och en kudde och en ljuslykta.... Men bara köpa lilla gåbortspresenten till kvällen. Låna lite böcker på biblioteket till mig och bokslukerskan Sessan och kunna möta upp Pärlan. Köpa barnkalaspresent och strumpbyxor!


 Lokala blomsterhandlaren såklart, idag fick det bli säsongens första hyacinter.


Och en amaryllis.



Vi har fått ett bageri med underbara godsaker och finkaffe! Äntligen!



Takeawayfika som jag tar ute i trädgården.



Blå hyacinter ska få ersätta en ledsen Hortensia som stått på bordet i TVrummet sen i våras!




Sen skulle jag ha köpt lite vita också men fick med mig rosa... Dagens lyxproblem!

Men nu dags att piffa till sig litegrann! En vänfamilj bjuder på AW ikväll!

                               
                                                                             Kram Jenny

fredag 7 november 2014

Thank God It´s Friday!



Godmorgon underbara underbara fredag,
Längesen det blev till ett inlägg för mig, kameraminnet är dock helt fullt av bilder som var tänkta att bli kanske tre fyra olika inlägg jag hade i huvudet men inte tiden att landa framför datorn, förrän nu.




Jag städade vårt vardagsrum nästan hela förra söndagen, det kan tyckas lite galet men jag tycker det är avkopplande och det kan ta nog så lång tid att flytta runt på sakerna på ett sidebord!




Att finna avsparkade skor under matsalsbordet när man städar tyder på att man haft en lång rolig middag där kvällen innan! Jag kan numera gå omkring väldigt länge i riktigt höga klackar men när jag är hemma så vill de bara åka av.







Sen tidigt i våras har vi haft en plan på en tavelvägg på vår vita stora vägg vid matsalsbordet. Det har väl gått sådär... Ett foto från fotografiska har jag ramat in och så satte jag det på golvet mot den väggen och tänkte att nu kommer inspirationen till mig! Nix! Så den åkte upp på väggen och ett annat tryck som J fick i present för två år sedan ska till rammakaren pronto!




En guldig ram, fyndad för några tior på loppis i somras fick också stå där på golvet för att inspirera men när jag grejade om på sidebordet så saknades något där och det var faktiskt den ramen!



Den tog upp det guldiga från kakelugnen!




Kvistrosor i snapsglas som dekorerade dukningen på middagen då heelsen hamnade under bordet!




Jag ville haft rosorna i små flaskor, inspirerad av dessa smoothieflaskor, så jag köpte små flaskor med bebissaft i för typ 6 kronor och tänkte att det var ju lite fyndigt! Mmm eller inte, J fick till uppgift att ta bort etiketterna, prövade med kokande vatten, schotch-brite, svinto, nagellacksremover, glasskrapa, T-röd. Klistret från etiketterna sitter kvar och mina döttrar fick en massa bebisdryck till lunchen och rosorna fick stå i snapsglas...




Flaskinspon kom från smoothisarna på Radisson Blu Strand Hotel, ett hoteltips om nån ska till att boka hotel i Stockholm, frukostbuffén är fantastisk! Jättegod och dessutom helt ljuvligt vacker med en massa fina detaljer som smoothieflaskorna med sugrör, Sessan drack ett antal...







En annan fin detalj, Bloody Maryrecept och möjlighet att blanda sig om inte en Bloody så iallafall en Virgin! Me like!




Inte så tokigt med hotelmys i sin egen stad.




Att det blev såhär många Dumleklubbor kvar efter halloween var inte så bra för mig...







Men sen kom jag på att vi höll på att rodda en klassmiddag i Pärlans klass och behövde en massa priser till lotteriet! Så nu är det en liten grannpojke som blir sockerchockad istället för mig när han kammade hem vinsten i onsdags kväll!




Lite japansk tvagning har jag också hunnit med sen sist! På underbara Yasuragi
Som hade trettonårsgräns på höstlovet! Så jag var där med Pärlan och tre vänner till henne med dito mammor som också är mina vänner! Praktiskt! Alla mammor kom susandes i full speed uppe i varv direkt efter jobbet. Alla i spinn av olika anledningar, men de anledningarna rann av oss i de varma källorna och när vi for hem efter en lång kväll så var vi lugna, nybadade och ljuvligt mätta! 




Men nu ska jag ta tag i den här fredagen! I helgen väntar roligheter, Orups Viva La Pop imorgon! Men först ska jag laga mat till alla föräldrar på flickornas skola på föräldrarnas fixardag. Att laga indiskt till 75 pers är inte det bästa man kan göra inför en partykväll men jag hoppas hinna skrubba av mig doften av stekt lök och garam masala till det är dags att hoppa i något annat än förkläde!

Önskar er alla en alldeles alldeles fantastisk helg!

                                                                              Kram Jenny