fredag 30 augusti 2013

Så kom då helgen


Jag tror inte att någon vecka gått så fort som denna! Swisch! Mjukstart idag för flickorna, varm lyxchoklad på sängen. Vi har lite svårt att vänja oss vid att sommarlovet är slut eller kanske mest jag då, jag vill fortfarande bara bada och dricka kaffe...

Idag har jag jobbat, är ju vanligtvis ledig på fredagar. Det där är lite dubbelt, fredagar är härligaste dagen att vara ledig men också härligaste dagen att jobba.


Jag gjorde det väldigt lätt för mig idag köpte hela middagen över delikatessdisken. Ska provlaga en massa i helgen till kommande uppdrag så ikväll ska jag inte laga nånting! Dessa vita bollar följde med hem som fredagsblommor. Inte så lätta att få fason på i en vas, fick plocka av typ 90 procent av bladen.


Vi fredagsmyser i omgångar, första rundan bakelser till mig och flickorna. Sen vinkade vi av Pärlan med en lyckospark, inte helt ovanligt så ska fredagskvällen spenderas på fotbollsplan.

Vilar i min mage, favorit med blåbär.




Nu ska jag natta de båda minsta och sen äta middag med J som just landat och egentligen skulle försöka hinna till matchen...

Nu hägrar TVsoffan och massvis av godsaker!

Titttar in till er andra till morgonkaffet imorgon!

                                                                                  Kram Jenny

söndag 25 augusti 2013

Ett besök till


blev det idag mellan badandet, vilken underbar sommardag det har varit. Jag älskar Zetas Trädgård men detta var första besöket där i år!

Varken J eller jag är några riktiga trädgårdsmänniskor men vi har lovat att plantera något varje år...


Vi planterade en stackars ensam liten ros förra sommaren på framsidan mot husväggen. Men den har vuxit jättemycket så den gav mig blodad tand. Idag så fick två likadana till följa med hem, min tanke är att de ska klänga helt vilt mot ett plank på baksidan.

Nu kan man ju faktiskt plantera ända till tjälen sätter in så att vi ska vara så crazy att vi ska plantera lite till denna sommar!


Vi har en tråkig sandlåda som ingen använder, jag vill plantera vita vresrosor över hela den istället.

Så antingen det eller att plantera vita syréner vill jag hinna med. Jag kan gott tänka mig ett besök här till under sensommaren!


Mycket finns här som väcker habegär, jag fastnade för den här lampan. När jag stod i butiken så kunde jag inte tänka mig den någonstans hos oss även om vi varje höst återupptäcker att vi har lampbrist. Men väl i bilen på vägen hem så placerade jag den i tanken i vårt sovrum, inte som taklampa men som en "hörnlampa". Där försöker jag nu visualisera den!


Annat att sukta efter! Kuddar från Tine K i en perfekt dov blå färg, skulle matcha den där lampan perfekt i vårt sovrum eller hur!! Korgen de ligger i också Tine K, skulle trivas här med!

På tal om lampor så hängde denna i taket på Zetas café!


En lampa av en visp som vår! Jag har aldrig sett det förut! Man kunde också köpa såna där, jag kunde då nöjt konstatera att vår från antikbutiken i Hamptons var ett riktigt fynd!






Jättemumsiga lunchmackor och fika i caféet, jag som vet att jag inte tål fluffigt nybakat bröd tänkte att jag av nån anledning skulle kunna sätta i mig denna kycklingmackan bara för att den var på mörkt surdegsbröd..... Dålig idé..

Inatt ska jag satsa på många timmars sömn, det blev inte så många i natt. Vi åt middag hos grannarna och efter en jättemysig sen kväll såg jag fram emot att sova. Någon i byn hade fest visade det sig, vilken härlig partymusik tänkte jag att slumra in till. Nåja det gick inte så bra men ikväll tänker jag att det inte är partydags så Sov gott alla fina, jag tittar in till er imorgon!

                                                                                   Kram Jenny

torsdag 22 augusti 2013

En liten godsak att lägga in till helgen


är marinerad getost & druvor (Lantliv mat & vin 2011)! Snabbt och enkelt, jag gjorde det nu efter jobbet till att ha i helgen! Perfekt som dessert när man inte vill ha nåt så sött! Man varvar getost i bitar med sköljda torkade vindruvor (300 g getost till 500 g druvor) 10 svartpepparkorn, 3 lagerblad och några rosmarinkvistar i en rengjord glasburk, häller på olivolja som ska täcka allt och sen får det stå i kylen 1-2 dygn. Ta fram i god tid, eftersom oljan blir grumlig av kylan. Håller sig en vecka i kylen!

 
 
Igår var det skolstart på skolan i här i byn! Traditionsenlig med jättetårtbuffé som alla föräldrar bidrar till. Vårt bidrag i år blev jättelakritsmaränger med rosenknopp! Vårt bidrag i våras var polkamaräng med rosenknopp så att det var ingen jättevariation direkt!
 
 
 Jag utgick som jag brukar när jag gör maränger från Leila Lindholms katalanska maränger sen smaksatte jag med lakritsgranulat, lakritssirap och lite svart karamellfärg för färgen, pudrade med lakritspulver. Jag har en ny kokbok LAKRITS av Elisabeth Johansson, fantastisk om man är besatt av lakrits som jag är! Inspirerad av den här!
 
Lilla Sessan började fyran igår

 
Nu så, torsdag kväll! För mig tar arbetsveckan slut här, iallafall den här veckan. Skulle ha levererat mat till en lunchbjudning på söndag men det blev avbokat så att fick lite tid över!
 
Nu ska jag göra en helgstädning light och sedan kura upp i soffan med ett glas rött och en film!
 
En underbar fredag till er alla imorgon!
 
                                                                         Kram Jenny
 
 
 

måndag 19 augusti 2013

Skåp & Skolplansch




Den stora vispen som vi fann i Hamptons precis när sommaren började har fått ta plats  som lampa i taket i allrummet. Skåpet fyndades skamligt billigt på en loppis också under försommaren. Jag har i nästan 4 år letat efter ett linneskåp till tvättstugan i rätt mått. Så fann jag det och nu står det i allrummet. För dit letar jag efter ett pastellfärgat skåp med fin patina. Den som letar efter ett skåp kan inte leta länge nog tydligen och nu får linneskåpet stå här tills jag hittar det perfekta skåpet hit.



Planschen är också ett av sommarens loppisfynd, såklart att vi skulle ha den med bokstaven J i alla former. På baksidan är det L och det var den sidan jag såg och tänkte köpa den ändå!



Jeansöverkastet från gästloftet har flyttat två trappor ner hit och jag har lagt den runt kanten på divanerna för att få en kontrast i allt det vita.

På min önskelista finns detta överkast från Himla.


Bild lånad från Grandma`s

Älskar färgen och ytan som ser sliten ut. Och att det skulle passa överallt hos oss!


Större förändringar här till hösten är att vi ska riva ut vår väggfasta bokhylla och siasalmattan som ligger i trappan som leder hit. Båda dessa saker kändes som goda idéer när vi byggde huset...

Nu ska jag natta alla tjejerna och sen ta en lång varm dusch i uteduschen och sen sova jättemånga timmar. Jag har sovit så lite sista tiden, utnyttjar dygnet maximalt kan man säga!

Jag ska titta in till alla er andra fina imorgon!

                                                                              Kram Jenny

fredag 16 augusti 2013

Plommon, prosciutto & mozarella


är nästan det enda som behövs till den här förätten som jag älskar! (Lantliv mat & vin 2011) Vi hade den för ett par veckor sen när vi hade några vänner över på middag. Nu har jag sug efter den igen och en massa prosciutto i kylen så att mozarella och plommon ska med på min handlingslista idag!


Kärna ur plommonen (jag använder en sådan där man tar ut äppelkärnhus med så går det supersnabbt) Gör ett rätt stort hål för det är gott om man får plats att stoppa i en stor mozarellabit! Räkna sex plommon på en mozarella! Vira sen in plommonen i prosciutto och fäst med en cocktailpinne. Blanda olivolja och balsamvinäger (3 msk olja & 2 vinäger till 6 plommon) och smaka av med salt och peppar) Pensla paketen med olivolja och grilla tills skinkan är knaprig och osten börjat smälta. Lägg upp på ett stort fat. (Jag brukar lägga upp dem på en bädd av machésallad) Och ringla över dressing! Jag brukar räkna 3 plommon per vuxen, det är ganska mycket! Men de är grymt goda kalla i picknickkorgen dagen efter också! Det hade vi sist.




Vad ska ni göra i helgen? Vi ska äta kräftor igen ikväll och sen imorgon ska jag laga mat på flickornas skola till föräldrarnas fixardag, ska gå dit redan i eftermiddag och sätta kalljästa degar. Sedan blir det lite fotbollsmatcher och annat. Lite handling och städning nu! Men först en kaffe till ute på trappan!

                                               Kram Jenny

måndag 12 augusti 2013

Monday

igen och allt är i full gång med jobb och barnlogistik och allt annat som jag drar igång. Samtidigt som det känns som om det är mycket sommar kvar i luften och den vill jag verkligen suga ut allt av.


 
 
 
Jag har fallit för det gröna igen och den här stolen som jag hittade på Brandstationen på Söder gör att jag har 8 udda stolar runt köksbordet och 8 sjuan har susat iväg på Blocket! Två sjuan är kvar bland de udda.
 
Förra veckan susade iväg i ett jättetempo, första arbetsveckan med två sena AW och sen helgen med sen middag ena kvällen och sen kräftskiva den andra, besök på auktion och leverans av en sensommarbuffé till en konfirmation.
 
Jag tror jag slog rekord i hur många kräftor jag tryckte i mig i i lördags när vi hade kräftkalas med grannarna.
 
 
 Den här ajvarmarinerade kyckligen är ett jättegott matigt tillbehör som passar till kräftorna. Superenkelt, marinera kycklingfile skuren i bitar i Ajvar relish och vanlig grillolja typ Caj P. ( till 4 filéer 1/2 dl Caj P och 1 dl Ajvar) Marinera minst 2 timmar, stek mitt i ugnen i 225 grader ca 25 minuter. Stick en tandpetare i varje kycklingbit och fäst en nektarinklyfta på. Klart! Goda varma, ljumna och kalla! (Recept Lantliv)
 
 
 
 
 
 Andra tillbehör till kräftorna, crostini med ärtpesto och majskolvar med chilismör.
 
Nu ska jag natta minsta lilla och sen titta in till er andra, det var alltför längesen!
 
Ha en fin vecka!                        Kram Jenny



torsdag 8 augusti 2013

Sista dagen av semestern

var i söndags för min del, och sen dess har jag varit helt i farten så här kommer mina söndagsbilder lite sent!


En annorlunda dag då vi hade besök av Camilla som är inredningsfotograf.


Jätteroligt och spännande, återstår bara att se om något magasin är intresserade av vårt hem! I vilket fall som helst så är det ju trevligt när bloggandet leder till roliga saker!


Dagens lunch var en caesarsallad med kyckling och bacon, caesarsallad brukar jag alltid lägga upp på tallrikar till var och en men nu gjorde jag ett jättefat som alla kunde ta av.




Jag hade verkligen tokfrossat i blommor på Hötorget i lördags så att det skulle finnas på alla bord. Här är på balkongen med ett av sommarens loppisfynd, två gamla härligt rostiga grythyttanstolar. De var tänkta till min samling av uddastolar vid köksbordet men väl på plats så funkade de inte, armstöden var för höga, jag tänkte nästan sälja dem vidare men så fann de sin plats här!



Många bilder tog jag också den här dagen och dessa hade jag till och med glömt att jag tagit! Men här under altanen där J tillbringat en stor del av sommaren med att bygga förrådet som vi har där nu så ser ni dörren som vi hittade! Just det! Den är i en perfekt ljusgrön ton! Så att färgen vann över måttet och J byggde om dörrhålet! Det blev jättefint tycker båda och jag ska visa tydligare bilder en annan dag!

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Flickornas rosapastelliga fika och lekstuga denna dag.
 
 
Ett intensivt och roligt sätt att avsluta semestern på! Tack Camilla för en fin dag!
 
Nu ska jag till jobbet, konstigt nog pigg efter en sen AW med granntjejerna. Men det kommer väl frampå dagen, men det är det värt för det ger sån energi!
 
Önskar er en fin torsdag alla fina!
 
                                                                    Kram Jenny
 
 

 






fredag 2 augusti 2013

Namnsdagstårta


I veckan så har vi firat Pärlans namnsdag, det är ingen tradition att fira namnsdagar utan något som vi gör om lusten faller på! Jag fick sug efter en tårta som jag inte gjort på jättemånga år! Från ett gammalt Arlarecept. Jag har gjort om mängderna efter ett  500gramspaket med mandelmassa.

                                      Mandeltårta med citronkolakräm

500 g mandelmassa
5 äggvitor

Kräm:
5 äggulor
drygt 1/2 dl ljus sirap
1 1/4 dl socker
drygt 1/2 dl vispgrädde
rivet skal av en liten citron
185 g smör

Garnering:
pinjenötter
citronmeliss

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Vispa vitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner mandelmassan. Bred ut smeten till två runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Blanda äggulor, sirap, socker & grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den blir riktigt tjock. Vispa ned citronskaloch smör i bitar. Låt stelna i kylen ca en timma. Bred hälften av krämen på ena botten, lägg den andra ovanpå och bred på resterande kräm. Förvara tårtan i kylen. Garnera med pinjenötter och citronmeliss innan servering. Jättegod om den får stå till sig en dag.




Symbolisk liten paket till Pärlan.

Förutom att fira namnsdag så har vi hunnit med en hel del annat, bla en tur till byggnadsvårdsbutiken för att leta dörr till nya förrådet.


Här gick vi in bland alla gamla dörrar med ett gemensamt mission men med helt olika utgångspunkt, J letade efter det rätta måttet, jag efter den rätta färgen! Vi hade med oss en dörr hem iallafall, ni ska få se vems linje vi höll, måttet eller färgen!

Men nu dags att piffa sig, vi ska på middag hos några vänner här i byn. Det är så underbara kvällar nu, vi hade middag här igårkväll och satt ute till tolv! Ni ska få tips på en enkel fräsch förätt som jag gjorde igår!

                                                           Kram Jenny